Kancelář a škola

Jak vyčistit škvrny od inkoustu z tiskáren

Dnes se sice už zřídka stane, že se při manipulaci s inkoustové cartridge umažete. Pokud vám kápne pár kapek ze staré kazety na ruce, nic hrozného se neděje a pomůže i obyčejné mýdlo. Co však, pokud se neopatrností dostane pár kapek inkoustu na šaty? Skvrny od inkoustu nejsou velkou hrozbou, pokud se hned vyčistí a nenecháte je zaschnout.

Pokud máte k dispozici čisticí sprej na alkoholové bázi nebo čisticí roztok na zaschlé inkoustové trysky, můžete je použít. Nejprve však skvrny setřete navlhčeným ubrouskem nebo hadrem, aby se co nejvíce inkoustu dostalo z látky oděvu. Po zaschnutí můžete aplikovat sprej nebo roztok. Nakonec místo přetřete nebo opláchněte znovu čistou vodou. Na bílé látky můžete použít i klasické bělidla na bázi chlóru.
Pokud nemáte nic speciálního a čisticího po ruce, můžete si pomoci i běžně dostupnými domácími surovinami. Osvědčila se soda bikarbona, kuchyňská sůl a citron, ale i mýdlová voda.

Jedlá soda (soda bikarbona)

Sodu smíchejte se studenou vodou a vytvořte si tak čistící pastu, kterou naneste na zašpiněné místo. Nechte chvíli reagovat a vyčistěte. Po aplikací stačí zašpiněné místo opláchnout vodou.

Kuchyňská sůl s citrónem i bez

Stejný postup můžete zvolit i s kuchyňskou solí. Můžete ji smíchat s vodou do které látku namočíte, nebo nasypat na znečištěné místo. V některých případech pomůže i sůl smíchaná s vodou a citronem. V případě nouze použít můžete i zubní pastu.

Pokud nemáte k ničemu z předešlých tipů přístup, můžete zkusit i klasický prostředek na mytí nádobí. Ten se najde v každé domácnosti, ale i ve firmě. Nejprve látku očistěte pod tekoucí chladnou vodou, aby co nejvíce inkoustu vyplavilo a potom naneste prostředek.

Jak je to s tonerovým práškem a tankovým zásobníkem

Toner je uzavřen způsobem, že při výměně se prášek nedostane ven z kazety. Proto vám nehrozí, že se ušpiníte. Inkoustové cartridge vám při vkládání nezpůsobí problém. Většina takových nehod se stane při vybírání staré prázdné kazety. Ta sice již neobsahuje uvnitř inkoust, ale i tak je třeba být obezřetný. Při tankových inkoustových tiskárnách se inkoust z náhradních lahviček s inkoustem dávkuje do nádržky v zásobníku systémem, který je bezpečný vůči rozlití a zašpinění inkoustem.

Zašpinit se můžete i od barvy na razítka, popisovače, fixy nebo tužkového pera. V takovém případě můžete použít alkohol, kolínskou vodu nebo jiný lihový roztok. Reagovat třeba rychle, neboť při takovém typu skvrn je zcela odstranění z některých hlavně syntetických materiálů skoro nemožné.

Tip pro vás

Skvrnu nečistěte pod proudem horké vody. Stejně jako při zašpinění krve je nutné použít chladnou vodu. Čistěte ji, co nejdříve po nehodě, dokud neuschne a nezažerie se do látky.