Kancelář a škola

Jak vybrat ten správný kancelářský papír

Když vybíráte kancelářský papír, tak možná máte kdesi v podvědomí uložen jeden klasický typ papíru. Na trhu dnes najdete několik druhů papíru vhodných do tiskáren. Jejich kvalita se liší a odlišné je i doporučené použití. Kvalita papíru v konečném důsledku ovlivní celkovou tisk. Mnoho uživatelů si myslí, že kvalita závisí pouze na zařízení a náplní, které se do tlačiarnepoužívajú. Nemalou zásluhu na celkové kvalitě tisku, však má i použitý papír. Výběr toho správného papíru, může ovlivnit nejen kvalitu tisku, ale i náklady na tisk, životnost a opotřebení zařízení a nakonec i má i nezanedbatelnou část dopadu pro životní prostředí. Jak tedy přistupovat k výběru papíru a co je důležité před nákupem vědět?

Jaké jsou vaše priority při tisku?

Jaké zařízení k tisku používáte, inkoustové nebo laserové?
Podle typu tiskárny si vybíráte vhodný typ papíru pro dané zařízení.

Jak často tisknete?

Pro častý tisk dokumentů, jsou vhodné klasické kancelářské (economy) papíry ve větším balení (počet ks).

Jaké množství stran tisknete (váš průměrný objem tisku)?

Dopřát si kvalitní papír za vyšší cenu, při velkém objemu tisku může být finančně náročně a proto vybírejte vhodný poměr kvality a ceny papíru, abyste se dostali do rozumných nákladů na tisk i při větším objemu tisku.

Tisknete více černobílý tisk nebo barevnou?

Při černobílém tisku můžete vybrat kancelářský papír s klasickou gramáží 80 g/

m2 a standardní bělostí. Při barevném tisku bude výsledek na takovém papíře mít trochu nižší kvalitu. Barvy nemusí být ostré a mohou působit vybledle.

Tisknete pouze dokumenty nebo i grafiku, obrázky a fotografie?

Pro tisk fotografií si vyberte doporučené fotopapíry, vaše fotografie, tak na tom budou kvalitativně lépe. Pokud tisknete propagační materiály nebo repre - zentativní dokumenty, které nebudou sloužit pouze interně ve vaší firmě vybírejte univerzální papír ve vyšší kvalitě, vhodný i pro barevný tisk.

Papír má své parametry

Mezi základní parametry papíru do tiskáren patří gramáž, jas nebo bělost, průhlednost a textura. Papír se prodává v několika formátech, přičemž se udává vždy maximální formát, který je můžete v zařízení používat. Nejpoužívanějším je formát A4. Velkokapacitní tiskárny podporují formát papíru A3/A3 +.

Typ

- Standardní kancelářský papír
- Univerzální kancelářský papír
- Fotografický papír (fotopapír)
- Barevný papír
- Kreativní papír s různou texturou
- Papír na tisk vizitek
- Papíry s vyšší odolností na dlouhodobou archivaci (nejvhodnější je s neutrálním pH)

Gramáž

Tento údaj v sobě nese informaci o celkové tloušťce, robustnosti papíru rozloženého na ploše 1 m2. Můžeme tedy hovořit o plošné hmotnosti. Gramáž standardního kancelářského papíru je 70 až 80 g/ m2. Čím je údaj o gramáži vyšší, tím je i papír hrubší. Pro tiskárnu je tento údaj důležitý. Každý výrobce uvádí rozpětí gramáže papíru, který je pro zařízení vhodný.

Textura

Papír může mít různou texturu, může být matný nebo lesklý. Dokonce může imitovat texturu jiných materiálů, jako je kůže, dřevo apod.

Průhlednost

Celkové pronikání světla přes papír se nazývá (ne) průhlednost nebo také opacity papíru. Čím méně je papír při podržení oproti světlu přehledný a nepropouští světlo, tím je kvalitnější. Výhodu takového papíru oceníte při oboustranném tisku, když vám neprosvítá tisk z jedné strany na druhou stranu.

Celkový kontrast

Kontrast, jasnost nebo bělost je údaj, který má na svědomí, jakou bělost papír má. Běžně se používá pro tisk papír s hodnotami 80 až 100. Čím je hodnota vyšší, tím je papír jasnější a kontrastnější. Tisk na bělejší papíře je ostrá a působí velmi kvalitně.

Do jaké tiskárny vybíráte papír

Inkoustová tiskárna nebo multifunkce nanáší inkoust kapičkami na papír a proto je pro běžný tisk vhodnější texturovaný papír. Pro laserové tiskárny, které při tisku využívají tonerový prach a působící teplo je zase vhodnější hladký papír. Výběr vhodného papíru ovlivňuje nejen kvalitu tisku, ale i životnost tiskárny.

Bohatá nabídka druhů papíru

Na trhu dnes najdete bohatou škálu papírů. Při výběru vždy zvažte, co na papír budete tisknout, na jaké tiskárně budete tisknout a jaký papír výrobce pro vaše zařízení doporučuje. Kromě klasických běžných papírů a univerzálních pro tisk dokumentů, můžete najít v nabídce prodejců i velmi pěkné umělecké Art papíry s různou texturou a barevností. Nechybí papíry s texturou látky, kůže, dřeva nebo různé motivy. Fotografický papír může být matný, pololesklý, lesklý až po vysoce lesklý. Výjimkou není ani prémiový saténový nebo hedvábný fotopapír. Gramáž, jak jsme již zmínili výše se může pohybovat od 70 - 80 g/ m2 při běžném kancelářském papíru a od 120 - 260 g/ m2 při fotopapíru nebo papíře vhodném na vizitky. Balení samotného papíru naleznete od 20, 50, 100 ks až po 500, 1 000 ks balení. Některé speciální papíry se prodávají po 10 ks nebo dokonce i na samostatné kusy. Nechybí ani papíry, které můžete zakoupit v rolích na metry.

Jak nezapomínat na životní prostředí a recyklovat papír

Papír vs životní prostředí, to není jen o tom, že se použitý nepotřebný papír předá ve sběrně na další recyklaci. Už během používání papíru můžete přispět k životnímu prostředí svým přístupem nebo, pokud chcete managementem tisku. Umíte si uspořádat text na dokumentu tak, aby se vám na jednu stranu vešlo více stran a snížil se tak počet vytištěných stran? Dokážete si zredigoval obrázky a text způsobem, že nepotřebnou grafiku zmenší nebo zcela odstraníte a na jednu stranu se vám vejde více potřebného textu? Takto snížíte počet stran tisku. A co vám říká oboustranný tisk? Nemusíte se vymlouvat, že vaše tiskárna nedisponuje automatickým oboustranným tiskem, protože každá tiskárna nebo multifunkce dokáže tisknout na obě strany přinejmenším manuálně. Pokud tisknete dokumenty pouze pro interní potřeby vaší firmy, nebo pro osobní studijní účely můžete sáhnout i po recyklovaném kancelářském papíře. To vše máte v rukou vy, jako uživatel při tisku a můžete tak snížit celkovou spotřebu papíru a přispět k životnímu prostředí.

Tip pro vás

Pro dosažení nejlepší kvality tisku se řiďte doporučením výrobce vašeho zařízení, pro použití konkrétního druhu papíru pro vámi zvolený projekt tisku. Dodržujte také pokyny pro vložení přesného počtu listů do zásobníku. V případě zájmu o speciální druh papíru se poraďte s prodejcem kancelářských potřeb o jeho vhodnosti do tiskárny.