Kancelář a škola

Jak vybrat náplň do tiskárny

Na trhu dnes existuje velké množství tiskáren, které pracují s odlišnými technologiemi tisku, a proto jsou i náplně do těchto zařízení odlišné. Dva nejrozšířenější typy tiskáren, inkoustové a laserové, používají tyto náplně: inkoustové cartridge a laserové tonery.

Inkoustové cartridge


Jak již název napovídá, jde o náplně do inkoustových tiskáren. Každý výrobce dodává na trh i své originální náplně. Kromě originálních náplní však najdete na trhu i několik výrobců, kteří dodávají univerzální náplně pro určité modely tiskáren. Nejlepší je však používat vždy originální náplně nebo náplně doporučené výrobcem tiskárny.


Při černobílých inkoustových tiskárnách se používají náplně pro černobílý tisk, které obsahují pouze černý inkoust. U barevných inkoustových tiskárnách se můžete setkat s dvěma systémy náplní: 1 x černá náplň a 1 x barevná, nebo 1 x černá náplň a více barevných náplní. Nejčastěji jde o 4 barvy, takzvaný subtraktivní barevný model CMYK. Samostatná černá, žlutá, modrá a růžová, za pomoci kterých se mísí všechny ostatní barvy na požadovanou barvu tisku. Při tomto typu můžete vyměňovat jednotlivě barvenou náplň, která vám právě došla. Zde si však je dobře ověřit cenu jednotlivých náplní a celé sady. Ve většině případů je nákup celé sady, takzvaného multipacku, cenově výhodnější.


Kromě takových náplní existují na trhu i samostatné inkousty, které nejsou v kazetách, ale v lahvičkách. Do tiskáren s velkokapacitními zásobníky pak doplňujete inkoust přímo z lahvičky bez potřeby výměny cartridge. Tento způsob, pokud jím tiskárna disponuje, je ekonomicky nejvýhodnější. Některé modely dovolují naplnit i cartridge takovým inkoustem, ale způsob je trochu složitější, za pomoci plnicí sady.


Tip pro vás


Každý výrobce tiskárny samozřejmě doporučuje, abyste používali výhradně originální náplně do tiskárny téže značky, jakou máte tiskárnu. Ty jsou však podstatně dražší než alternativní náplně výrobců třetích stran. Na trhu dnes existuje řada prodejců, kteří nabízejí kvalitní ověřené náplně za výhodnější ceny. Takový nákup je dobré konzultovat přímo s prodejcem náplní a ověřit si kompatibilitu náplně s modelem tiskárny. Můžete si tak vybrat z více alternativních možností s vysokou zárukou kvality inkoustu. Ve většině případů tak ušetříte nemalé peníze.


Laserové tonery


Při laserových tiskárnách jde o odlišnou technologii tisku. Barva se nachází v toneru ve formě prášku. Výhodou této technologie je, že barva vám při delší nečinnosti nevyschne jak se to může stát při inkoustových kazetách. I zde najdete na trhu originální tonery přímo od výrobce tiskárny. Kromě toho existují i ​​kompatibilní tonery, které vyrábí jiný výrobce, ale jsou stejně vhodné pro doporučený typ tiskárny. Třetí možností jsou renovované tonery, které jsou naplněné práškem do původních tonerů. Laserové tonery jsou oproti inkoustovým kazetám dražší, ale vydrží podstatně déle a konečná cena tisku je proto výhodnější.


Tip pro vás


Cena originálních tonerů se oproti ceně kompatibilních tonerů může značně lišit. Nákupem kompatibilního toneru tak dokážete podstatně ušetřit náklady na tisk. Ověřte si však přímo u prodejce, zda existuje taková možnost pro vaši tiskárnu. Některé tiskárny totiž mohou být chráněny čipem nebo jiným bezpečnostním prvkem bránících opětovnému naplnění již použité kazety.