Kancelář a škola

Jak vybrat lampu na pracovní stůl

Přestože se zdá, že je výběr lampy na pracovní stůl jednoduchý úkon, opak může být pravdou. Kvalitní lampa v pracovním prostoru dokreslí celkovou atmosféru místnosti, zajistí dobrou soustředěnost a často také zefektivní práci. Při výběru nás překvapí široký výběr na základě různých parametrů. Mezi základní požadavky kupujících patří design, cena a svítivost. Kromě toho je třeba si dát pozor i na ostatní vlastnosti lamp. Podle čeho si tedy vybrat lampu na pracovní stůl?

Design (typ)

Stolní lampa může mít podstavec na stůl nebo šroubovací mechanismus, kterým se přichytí na hranu stolu. Výběr na základě designu je tak velký, že si vyberete od klasických tvarů až po ty futuristické. Můžete vsadit na eleganci nebo originalitu. Kov, plast nebo dřevo jsou materiály, které máte na výběr a co se týče barev ani zde už nejste odkázáni na bílou, šedou a černou. Přestože design lampy by měl zapadnout do celkového konceptu pokoje, nezapomeňte v první řadě na praktickou stránku lampy. Lampa na pracovní stůl by určitě neměla mít pohádkový motiv, jedině že pracujete v Disney studiu.

 

 

Svítivost

Nejen umístění lampy, ale také její svítivost jsou faktory které je třeba vzít v úvahu. Pokud pracujete i ve večerních hodinách, potřebujete dobrý zdroj světla. Lampa s dobrou intenzitou osvětlení je plusem. Parametr svítivosti se označuje v jednotce kandelu. Vzorec pro výpočet je I = Φv/Ω kde Φv je světelný tok a Ω je prostorový úhel. Světelný tok lumen (lm) je základní jednotkou světelného toku. Tento údaj v podstatě určuje, jak silně bude svítilna (v našem případě lampa) svítit. Se světelným tokem úzce souvisí také barva, teplota světla.

Teplota světla

Při výběru je důležitá také teplota nebo barva světla. Světlo rozdělujeme na chladné a teplé. Pro pracovní prostor na psací stůl, kde pracujete se hodí neutrální bílé nebo chladné bílé světlo. Chladné bílé světlo (nad 6000 K) se doporučuje na místa, kde je vyžadována zvýšená koncentrace a pozornost. Chybu neuděláte ani s neutrálním bílým světlem (od 3500 K - 5500 K). Teplotu světla můžete ovlivnit výběrem žárovky, jde-li lampu s vyměnitelnou žárovkou. V takovém případě si umíte žárovku měnit podle potřeby. Pokud si zvolíte LED lampu, ta může mít zabudované LED světlo. Proto se již při samotném výběru informujte o síle svítivosti a teplotě světla.

Nastavitelnost osvětlení

Některé smart lampy můžete pomocí aplikace nastavovat podle potřeby. Tak si umíte nastavit intenzitu, teplotu a pokud máte RGB žárovku i barvu osvětlení. Pro práci sice není vhodné barevné světlo, ale během krátkého odpočinku si jej můžete navolit.

Nastavitelnost konstrukce (ramena)

Další věcí, kterou oceníte je samotné nastavení ramene lampy nebo konstrukce. Klasické lampy na pracovní stůl zvyknou mít polohovatelná a výškově nastavitelná ramena. Tak si dopad světla nastavíte přesně tam, kam jej potřebujete. Lampa může obsahovat takzvaný kolíček pro připnutí nebo svorku s upevněním na hranu stolu, jiné mají podstavec. Ramena mohou být i ohebná přizpůsobitelná.
 

Napájení a ovládání

Většina lamp je napájena klasicky do elektrické sítě a zapojené žárovky nebo s integrovaným zdrojem světla (LED). Nejběžnější závity jsou typ E27 a typ E14 nebo patice GU10, G23. Kromě klasického zapínání vypínačem (mechanické tlačítko) lze lampy ovládat i dotykem nebo dálkovým ovládáním, případně pomocí aplikace v mobilu. Klasické žárovky jsou vyráběny v hodnotách příkonu 25, 40, 60, 75, 100 a 150 wattů (W). Světelný tok klasické žárovky je pro 25 W žárovku 230 lm, pro 100 W 1300 lm. Měrný výkon žárovky vyjadřující její účinnost (poměr světelného toku a příkonu) je pro 25 W žárovku 9,2 lm/W, pro 100 W je 13 lm/W. Silnější žárovky mají vyšší účinnost. Průměrná životnost žárovek se pohybuje někde na hranici 1000 hodin. Skelná banka může být čirá a matná. První umožňuje ostré, druhá rozptýlené světlo. Žárovky naleznete v různých barvách a tvarech. Z důvodu delší životnosti, jakož i lepší energetické účinnosti se žárovky nahrazují zářivkami nebo LED diodami.

 

        

 

Rozhodnete-li se pro nákup lampy na pracovní stůl nabídka je v obchodech je opravdu bohatá a záleží jen na vás jakému designu a parametrům dáte přednost. Nezapomeňte přihlížet také k údaji o energeticky úsporné třídě.

 

Náš tip

Stolní lampa v klasickém designu, kovovém provedení s robustní svorkou pro upevnění na hranu stolu a variabilním nastavením ramen a rotací hlavice o 360 stupňů, sklopením o 130 stupňů. Zapínání pomocí vypínače na kabelu. Možnost používání úsporné zářivky typu E27. Takovou lampu v klasické černé barvě získáte za dostupnou cenu přibližně 35 €.