Kancelář a škola

Jak vybrat dobrou klávesnici nebo dárek na poslední chvíli

Hledáte klávesnici do kanceláře, domácnosti, pro studenta, vášnivého hráče, nebo stále nemáte vánoční dárek? Klávesnice k pc je praktický dárek s vysokou hodnotou využití. Dnes skoro každá domácnost vlastní pc a v každé kanceláři se nachází jeden nebo více počítačů. Většina z nás si dává velmi záležet na výběru počítače. Aby měl v první řadě dobrý výkon, široké možnosti připojení a často nám záleží i designu a velikosti pc skříně. Velký důraz klademe na výběr monitoru a tiskárny. Nejslabší stránkou našeho výběru, nebo nejvíce podceňovanou bývají klávesnice a myšky. My vám poradíme, jak si vybrat klávesnici do domácnosti, kanceláře nebo vhodný dárek. Řeknete si klávesnice, jako klávesnice. O tom by vám věděli říci své hráči. Pro ty je dobrá, rychlá klávesnice a myška posvátná věc. Pokud využíváte počítač pouze sporadicky na prohlédnutí webových stránek a sem tam napsání emailu, klidně zvolte levnou klávesnici. Pokud však pišete často, pracujete v kanceláří a využíváte denně počítač, zvažte její výběr.

Podle čeho vybrat klávesnici

Je několik bodů od kterých se můžete při výběru odrazit. Výrobců velmi zvučných jmen je na trhu mnoho, ale nemusí být právě největším kritériem výběru. Jsou také společnosti o kterých jste možná neslyšeli a mají velmi dobré modely klávesnic, které si uživatelé pochvalují.

Velikost a připojení


Skoro každý si vybírá klávesnici podle toho, kolik místa má na pracovním stole. Pokud máte menší prostor na příslušenství, budete hledat rozměrově menší klávesnici. Menší rozměr neznamená v žádném případě nižší kvalitu. Jsou velmi kvalitní slim klávesnice malých rozměrů, které dosahují vysoké kvality. Nejčastěji se setkáte se standardními a slim klávesnicemi. Slim, jak již vychází z názvu jsou tenčí klávesnice menších rozměrů. Dnes už můžeme vyloučit připojení PS/ 2, které se používalo pro připojení klávesnic a myšek před lety.

S drátovým připojením pomocí USB

Drátové připojení pomocí USB funguje prakticky okamžitě při zapojení pomocí USB konektoru. O nic jiného se nemusíte starat a USB rozhraním je vybaven každý počítač a notebook.


Bezdrátové - Bluetooth nebo Wi-Fi technologie

Bluetooth a Wi-Fi připojení je bezdrátová technologie, která vás zbaví kabelu a pomocí tohoto univerzálního rozhraní můžete připojit klávesnici k počítači, notebooku, mobilnímu zařízení, herní konzole nebo smart TV. K tomuto typu připojení potřebujete USB nano přijímač, který je v balení klávesnice. Nevýhodou je výměna baterií.

Výška a detail kláves, rozložení a zdvih


Zde se dostáváme k výběru podle výšky kláves. Ty mohou být standardní. Vnímáme je, jak výše klávesy. Nízkoprofilové, ty známe z notebooků. Mají nižší zdvih a jsou, co týče hlučnosti, tišeji. Zmínit můžeme i klávesnice Chiclet. Jejich typickým znakem jsou rovné hrany a větší mezery mezi klávesami. Kromě toho mají klávesnice různé způsoby spínání a tlaku kláves.

Mechanická klávesnice

Zaregistruje stlačení spínače, kterým je vybavena každá jedna klávesa. Reakce spínačů je citlivější a přesnější. I mezi jednotlivými spínači jsou rozdíly na základě hmatové a zvukové odezvy.

- lineární mechanické spínače
- taktilní mechanické spínače
- mechanické spínače s proklikem

Membránová klávesnice

Využívá velkou gumovou membránu, která zaznamenává klávesu až po stisknutí nadoraz.

Rozložení kláves vám může nadělat menší problémy. Pokud jste zvyklý na psaní s rozložením QWERTY, může vás chvíli mýlit označení na klávesnici QWERTZ. Klávesnice CZ verze mají rozložení QWERZ. Rozdíly na klávesnicích můžete postřehnout i při klávese ENTER, ten může být 1řádkový nebo 2řádkový. Většina z nás je zvyklá na 2řádkový, který je větší. Také klávesy SHIFT a BACKSPACE mohou mít různou délku.

 

Hlučnost při psaní

Obecně platí, že čím má klávesnice vyšší zdvih, tím je hlučnější a mechanickým klávesnicím v tomto patří prvenství. Přesto, jsou právě takové klávesnice velmi žádanými u hráčů. Pokud si vybíráte klávesnici do kanceláře nebo rádi pracujete při pc v nočních hodinách volte raději tišší klávesnici s nižším zdvihem.

Funkce, speciální znaky a klávesy, jazyk klávesnice

Není klávesnice, jako klávesnice. Některým může chybět numerická část, jiné mohou mít multimediální klávesy pro ovládání spuštění audio a video přehrávače. Jsou klávesnice, které obsahují speciální znaky nebo akce různých funkcí, pomocí kláves. Jazyk klávesnice je také důležitá věc. I když si po čase s největší pravděpodobností zvyknete, vyberte si klávesnici v jazyce na jaký jste zvyklý. Kromě české můžete na trhu najít slovenské klávesnice, anglické, nebo internacionál. V takovém případě můžete mít jiné uspořádání qwerty, ale i jiných kláves.

Podsvícení a funkce navíc

Podsvícení je často spojováno s hráči. Ti si ani ne, že potrpí, ale využívají různé světelné označení pro skupinu kláves. Nejčastěji sahají po RGB podsvícení s možností různých nastavení. Můžete si klávesnici upravit s celým podsvícením nebo pro určité bloky kláves, každou jinou barvou a upravit i intenzitu podle okolních světelných podmínek. Některé klávesnice mají herní klávesy odlišeny jinou barvou a upravené silikonem, proti klouzání.

 

Kancelář ocení kalkulačku

Pokud hledáte dobrou klávesnici do kanceláře, možná budete méně přísný při výběru. Chcete menší klávesnici, která vám nezabere mnoho místa na pracovním stole a oceníte nižší hlučnost. Využíváte i numerickou klávesnici a plusem by byla funkce kalkulačky přímo na klávesnici. Žádné obavy i takových modelů je na trhu dost a ve velmi příznivých cenách.

Domácnost - multimediální klávesy

Používáte klávesnici pro ovládání mobilu, herní konzole nebo tv? Určitě vám přijdou vhod kromě klasických kláves i multimediální a speciální klávesy. To platí i pro přehrávání médií v pc. Rychlá volba pomocí kláves k úpravě hlasitosti, přehrávání audia a videa, přístup k internetovému prohlížeči se určitě hodí.

Hráči mají své nároky

Hráči jsou speciální a nejvíce kritickou skupinou uživatelů klávesnic. Vyžadují rychlou odezvu, možnost naprogramování si kláves a paměť pro nahrání makra, sekvenci přiřazení příkazů. Nevadí jim vysoký zdvih a hlučnost, ale jsou citlivý na funkci Anti-ghosting, rychlou odezvu, ocení voděodolnost potřeš polití klávesnice tekutinou. Pokud si vyberete drátový model i zpracování kabelu si zaslouží pozornost. Umělá hmota je dnes stále více nahrazována proplétaným textilním kabelem. Délka kabelu vás bude trápit, pokud je vaše pc skříňka dál od vás. I zde si můžete vybrat podle potřeb. Mechanické spínače vám možná nic neříkají, ale věřte je to dost důležitý parametr klávesnice. Jde o způsob, jakým jsou jednotlivé klávesy zapojeny. Velmi populárním výrobcem je Cherry. V různých verzích se můžete setkat s Cherry spínači, které výrobce označuje barevně, jak Cherry MX Řada, Brown, Blue, Black a podobně. Mezi další výrobce, kteří jsou velmi známí pro hráče patří společnosti Razer, Logitech a Kailh. Razer je velmi oblíbenou hráčskou značkou nejen klávesnic, ale i hráčských myší a sluchátek.
Když už jsme u toho, ušetřit můžete nákupem setu. V takovém případě dostanete za výhodnou cenu nejen klávesnici ale i počítači myš. V některých případech a to se týká hlavně hráčů, set klávesnice, myš a sluchátka.

Najednou se z jednoduchého výběru klávesnice stává zcela seriózní věc, jejímž základem je určení si priorit, využití klávesnice a co nejlepší uživatelský komfort při psaní. Cenové rozpětí od těch nejlevnějších až po ty nejdrahší je opravdu široké. Někdo je ochoten investovat 150 Kč a jiný 6 000 Kč. Nejen velikost, ergonomie, jazyk klávesnice, podsvícení a způsob jakým reagují klávesy na stlačení, ale i rychlost odezvy, čas zpoždění, speciální programovatelné klávesy, možnost úpravy akcí pomocí programu a opěrka na zápěstí, vám mohou práci na klávesnici zpříjemnit. Výhodou jsou i protiskluzové nožičky a možnost zvednutí klávesnice, regulací výšky. Někdo ocení při práci i touchpad. Ten může být součástí klávesnice, zároveň však můžete přijít o numerickou část klávesnice. Ta není vždy na klávesnici. Některé hráčské modely neobsahují tuto část. V prodejnách však najdete i samostatné numerické klávesnice.

Do Vánoc chybí už jen pár dní, pokud stále nemáte dárek může jím být i dobrá klávesnice.