Kancelář a škola

Jak velká je společnost Epson

Výrobci tiskáren v globálním měřítku

Výrobce tiskáren a produktů spojených s tiskařským průmyslem, kterí mají globální zastoupení a dlouholeté tradice můžeme spočítat na prstech ruky. Není jich mnoho a působí na trhu již desítky let. Jak rozsáhlá je síť jednoho výrobce s jeho regionálním zastoupením, dceřinými společnostmi, pobočkami a přidruženými společnostmi, které pod výrobce spadají? Podívali jsme se na společnost Epson.

Globální síť společnosti Epson

Společnost Epson založená v roce 1942 je japonský výrobce tiskáren, který se dostal mimo Japonsko již v roce 1968. Tehdy založila společnost svou první výrobní závod v Singapuru. Od té doby se globálně rozrostla nejen výrobními závody, ale také prodejními a marketingovými lokalitami, servisními středisky a výzkumnými a vývojovými ústavy po celém světě. Dnes jich jsou desítky. Hlavní zastupitelstvo je samozřejmě v Japonském Naganu. Zastoupení má v různých formách v rámci Asie, Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Blízkého východu a Afriky, Austrálie, Nového Zélandu a samozřejmě i Evropy.

 


Regionální ředitelství pro Epson Amerika Inc. se nachází v Kalifornii. Pro Evropu má sídlo v nizozemském Amsterdamu. Čínský Epson je v Pekingu a Epson Singapur, jak je z názvu zřejmě má sídlo v Singapuru. Následují oficiální prodejní, servisní dceřiné a přidružené společnosti, kterých je přibližně 85. Jsou tam skoro všechny strategické trhy v rámci celého světa. Významnou pobočkou je společnost Seiko Epson Corporation, která sídlí v Hong Kongu.


Dalšími jsou výrobně dceřiné a přidružené společnosti, těch je zhruba 15. Kromě nich má Epson své dceřiné a přidružené společnosti pro výzkum a vývoj v Americkém San Jose, kanadském Vancouveru a Ontariu. Jak vidíte výpočet toho, co všechno spadá pod jednu společnost je velký. Jedná se o desetitisíce zaměstnanců. Samozřejmě bereme to, jak celé výrobní portfolio společnosti a nejen výroba tiskáren. Příští rok 18. května 2022 oslaví společnost jubilejní 80. výročí od založení. To už je opravdu krásný milník jedné společnosti. Na nejvyšší pozici společnosti jsou předseda a ředitel Minoru Usui a prezident a zástupce ředitele, výkonný ředitel Yasunori Ogawa.

Společnost Epson dnes patří mezi 100 nejlepších technologických lídrů a 100 nejlepších světových inovátorů. Počet zaměstnanců se pohybuje kolem 81 000 lidí pracujících pro společnost po celém světě. S celkovým počtem 85 společností a divizí patřících pod Epson se výnosy společnosti pohybují na hranici 8,5 miliard eur ročně. Epson navzdory prudkému vývoji a nárůstu výroby vynakládá velkou snahu přinášet produkty a inovace spojené s velkým důrazem na životní prostředí a udržitelnost. Z toho důvodu usiluje vývoj směřovat k ekologickým inovacím, vysoké spolehlivosti a životnosti produktů, jakož i maximální recyklovatelností a energetickou úsporností. O velikosti společnosti nevypovídají pouze výnosy a počet zaměstnanců či množství poboček a dceřiných společností, ale i desítky prestižních ocenění. Ani rok 2021 nebyl na ocenění skoupy. Společnost získala ocenění iF Design Award 2021 od společnosti iF Interantional Forum Design GmbH se sídlem v Hannoveru. Ocenění získaly profesionální fotografické tiskárny SC-P900/ SC-P906/ SC-P700/ SC-P706. Velkoformátové tiskárny R5000/ R5000L, SCR5070/ SCR5070L. Dále to byly tiskárny účtenek, mini laserový projektor, inteligentní laserový projektor a digitální projektory.

 

zdroj: epson.com

 

Můžeme říci, že Epson je globálním technologickým lídrem, který se věnuje společnému vytváření udržitelnosti a obohacování komunit využíváním svých efektivních, kompaktních a přesných technologií a digitálních technologií na propojení lidí, věcí a informací. Zaměřuje se na řešení společenských problémů prostřednictvím vlastních inovací v oblasti tisku do domácnosti kanceláře, ale i komerčního a průmyslového tisku. Společnost Epson se zavázala, že se do roku 2050 stane uhlíkově negativní. To znamená, že odstraní používání vyčerpatelných podzemních zdrojů, jako je ropa a kov. Do roku 2023 se zase zavázla, že všechny lokality skupiny Epson budou využívat pouze 100% obnovitelné zdroje energie. Již dnes se mohou pochlubit solárními systémy pro výrobu energie na svých výrobních závodech.