Kancelář a škola

Jak ušetřit náklady na tisk

Už nemusíte stát ve frontě někde v Copy centru, pokud si potřebuje zkopírovat nebo vytisknout dokumenty, či fotografii. Netvrdím, že tato služba někoho zruinovala, ale s dostupnými cenami tiskáren stále více lidí uvažuje o vlastním zařízení do domácnosti. Ale jak tlačit, aby vás tisk nezruinoval? Dá se to vůbec? Pokud chcete ušetřit náklady na tisk nebo tisknout hodně za málo peněz, řešení existuje.

 

Základní investice nebolí


Nákup klasické tiskárny nebo multifunkčního zařízení je investicí, která je dostupná v dnešní době již skoro pro každého. Na trhu najdete v nabídce tiskárny již od 40 € a multifunkční zařízení s kopírkou, skenerem a někdy i faxem skoro ve stejné ceně. Pokud to shrneme, tak základní investice při nákupu těchto zařízení, není až tak neúnosná.

Je tu jedno malé ale ...


A tím je cena tiskárny versus cena náplní. A právě to stojí při nákupu dobře zvážit. Ať už jde o inkoustové náplně nebo laserové tonery, právě tento fakt ovlivní celkové náklady na tisk v domácnosti. Jak tedy koupit kvalitní tiskárnu a tisknout hospodárně?

Originální náplň zatíží peněženku nejvíce


Originální inkoustové náplně a laserové tonery doporučují všichni výrobci. Jejich největším argumentem je kvalita tisku a ochrana tiskárny, její životnost a správný chod. Je třeba uznat, že výrobce samozřejmě ví, jaké náplně jsou nejvhodnější. Ale, zase tu máme ale ...
Pokud tisknete hodně dokumentů do školy, mnoho fotografií z rodinných výletů, tak víte kolik papíru a barvy, případně toneru spotřebujete. Cena originálních náplní není příliš přátelská a v kapse studenta o to víc. Náklady na tisk si nejvíce všimnete při nákupu relativně laciné tiskárny, kdy se cena náplní vyšplhá k ceně za tiskárnu. Dalo by se říci, že někdy by se vyplatila rovnou nová tiskárna spolu se startovacími náplněmi. Při nákupu jsou však v tiskárně tyto (startovací) náplně s menším % obsahem.

Tlačení dokumentů za pár drobných


Když se už náklady na tisk ve vaší domácnosti enormně zvyšují, zkuste alternativní řešení. Pokud se obáváte, že si nějakým způsobem poškodíte tiskárnu poraďte se přímo s prodejcem. Ten vám pomůže s výběrem vhodných alternativních náplní přesně pro váš model tiskárny nebo multifunkce. Vysvětlí vám, jakých úspor můžete dosáhnout. Informuje vás o kvalitě a zkušenostech, jakož i zpětné odezvě od jiných zákazníků s typem náplní nebo toneru o které máte zájem.


Nákup alternativních náplní nebo toneru, využívání oboustranného tisku a správně zvolený tiskový management (tisk více stran na jeden list papíru) vám může náklady na tisk velmi příjemně snížit. K tomu zvolte velkokapacitní XL náplne a jste na nejlepší ceste. A o to přece jde, abyste svou tiskárnu v domácnosti používali bez omezení.


Osobně pro model HP LaserJet Pro 200 Color M276nw nakupuji značkový TonerDepot Premium a ušetřím zhruba 70 % nákladů za nákup barevných tonerových kazet. Pokud si zvolím alternativní tonerové kazety úspora se vyšplhá až na 80 %. Můj výběr však vyhrál značkový toner pro tiskárnu s garancí vysoké kvality a vydatnosti 100 % shodné s originálními tonery. Takto dokážu tisknout s přijatelnými náklady na tisk. Netvrdím, že nyní díky cenově dostupným náplním tlačím bezhlavě. Stále uvažuji, co opravdu potřebuji vytisknout a co stačí mít v elektronické podobě. Stejně nepodceňuji rozložení tisku na papír a podle potřeby pokud vím ušetřit místo, zvolím tisk více stran na jednu. Nedělám to však proto, že chci snížit náklady ještě více. S alternativními náplněmi je to už opravdu skvělá cena za výtisk. Dělám to proto, že mám vztah k životnímu prostředí a také takovým způsobem šetřením papíru se dá k tomu přispět.

Tip pro vás


V E-shopu vás překvapíme nejen mimořádnými cenami, ale také vstřícnou komunikací. Dozvíte se fakta o kvalitě nabízených náplní a spolu s nákupem dostáváte i garanci na to, že budete spokojeni a zařízení se vám v žádném případě nepoškodí.