Kancelář a škola

Jak tisknout z iPadu rychle a bez problémů

Vzhledem k tomu, že proběhlo přepracování nového iPadu je čas vrátit se k tisku na iPadu. Zde je snadný způsob tisku dokumentů a fotografií z tabletu. 

Výhody tisku z iPadu

Tisk z iPadu je především o pohodlí. Se správnou aplikací můžete získat skoro stejnou tiskovou funkcionalitu a flexibilitu, jako s přenosným počítačem. Zde je několik důvodů, proč byste měli vyzkoušet tisk z iPadu:

  • Podpora bezdrátového tisku

  • Cloudový tisk iPady nejnovější generace, iPady Pro a iPad Air podporují cloudový tisk, takže můžete tisknout na cestách.

  • Integrace aplikace Apple odvedl skvělou práci integrací tisku do mnoha běžných aplikací včetně kalendářů, e-mailových klientů a dokumentů.​

  • Ukázka před tiskem AirPrint nabízí ukázku tisku spolu se všemi nastaveními a preferencemi, které byste očekávali. 

Jak tisknout z iPadu přes AirPrint

AirPrint je technologie Apple umožňující tisk a naleznete ji na všech iPadech nejnovější generace. V podstatě vám umožňuje tisknout na dálku z jakéhokoli zařízení se systémem iOS nebo macOS bez potřeby dalších ovladačů. Jediné, co musíte udělat, je:

  • Připojte svůj iPad a tiskárnu ke stejné síti Wi-Fi
  • Vyberte si dokument nebo e-mail
  • Klepněte na tlačítko sdílení a pak přejeďte prstem na položku „Tisknout“
  • Vyberte tiskárnu, kterou chcete použít

AirPrint automaticky najde kompatibilní tiskárny ve stejné síti, takže si nemusíte dělat starosti s instalací a nastavením ovladače. Bohužel ne všechny tiskárny podporují AirPrint. Proto zkontrolujte kompatibilitu vaší tiskárny s podporou tisku pomocí Apple AirPrint.

 

Připojení iPadu k tiskárně

Můžete využít i další jednoduchý způsob tisku z iPadu. Jedná se o bezplatnou náhradu (nyní již neexistující) služby Google Cloud Print a funguje podobným způsobem. Mobility Print od PaperCut umožňuje všem klientům koncových uživatelů, včetně iPhonů a iPadů, bezpečně tisknout na jakémkoli počítači ve vaší síti.

Tisk z iPadu pomocí Mobility Printer PaperCut 

  • Nainstalujte si do zařízení klienta Mobility Print
  • Připojte se ke své WIFI síti
  • Vyberte dokument, který chcete vytisknout
  • Klepněte na položku Sdílet a potom přejeďte prstem napříč na položku „Tisknout“
  • Vyjměte tiskárnu ze sítě

Proč Mobility Print?

Mobility Print funguje podobně jako AirPrint. S Mobility Print získáte nejen tisk BYOD (Bring Your Own Device) z jakéhokoli zařízení, ale také inteligentní funkce PaperCut NG a PaperCut MF se kterými můžete využívat funkce:

Vedení účtu

Potřebujete přiřadit uživatelské účty ke konkrétním tiskovým úlohám? Žádný problém. Pomocí Mobility Print to můžete udělat na MFZ nebo prostřednictvím mobilního webového klienta.

Autentifikace uživatele

Bezpečnost a sledování tisku jsou klíčové pro bezpečnost dokumentů. Můžete nastavit různá pravidla ověřování uživatelů, aby vyhovovala vašemu podnikání, od dvoufaktorové autentifikace až po biometrii.

Kompatibilita

Server Mobility Print zvládne většinu těžkých nákladů, což znamená, že můžete tisknout na dálku na téměř jakékoli tiskárně nebo jakémkoli zařízení.

Tisk v měřítku

Na rozdíl od AirPrint může Mobility Print škálovat z jedné podsítě na celou podnikovou síť s desítkami tisíc uživatelů roztroušených po celém světě. A díky PaperCut NG/MF se všechna tisková data vrátí vašemu správcovskému týmu.

Systémy tisku a správy tisku iPad

Pokud potřebujete, jak jeden uživatel tisknout z iPadu, pravděpodobně postačí použít AirPrint. Je to plynulé integrované rozhraní. Pokud jste však organizace, firma nebo škola s více uživateli, kteří všude používají zařízení BYOD, software pro správu tisku se rychle stane nezbytností.

Důležitá je pokud jde o tisk z iPadu, jak se řešení tisku z iPadu bezproblémově integruje s vaším softwarem pro správu tisku.

Mobility Print funguje s PaperCut NG a PaperCut MF. Se správným nastavením můžete sledovat všechny tiskové úlohy vašich uživatelů BYOD, přičemž všechna data se odesílají zpět na jedno centrální místo. Můžete také rychle nastavit pravidla a autentifikační procesy, které přecházejí do všech zařízení připojených k serveru.

Jaká jsou omezení tisku z iPadu

Tisk z iPadu je poměrně dobře podporován, ale stále existují určitá omezení, která je třeba mít na paměti.

Kompatibilita tiskárny

Není to velký problém, pokud používáte moderní tiskárnu nebo software třetích stran, jako je Mobility Print, ale některé starší tiskárny určitě nebudou kompatibilní se systémem iOS.

Rozšířená nastavení tisku

Především AirPrint vám neposkytne tak podrobné ovládání, jaké můžete získat na stolních počítačích a přenosných počítačích. Díky funkci Mobility Print a PaperCut MF nebo NG se přiblížíte k bohaté funkcionalitě a flexibilitě, kterou očekáváte od stolního tisku.

USB tisk

Bez jednoduchých portů USB se budete muset spolehnout na síťový tisk a ne na přímé připojení k tiskárně. Opět platí, že se to obecně považuje spíše za funkci než za handicap, ale je třeba na to pamatovat, zvláště pokud vaše síť vypadne. Tento problém by se dal vyřešit pomocí OTG v krajní nouzi.

Připojení k internetu

Podobně při cloudovém tisku: používání vašeho BYOD pro vzdálený tisk vyžaduje aktivní internetové připojení. Bez přístupu na internet obecně nebudete moci tisknout ze svého iPadu (alespoň ne bez tiskového adaptéru typu C na USB 3.0).

Zabezpečení tisku na iPadu

Osvědčený postup pro tisk z iPadu je stejný jako u jakéhokoli jiného BYOD. Potřebujete zavedené robustní bezpečnostní protokoly, zvláště pokud tisknete v komerčním prostředí nebo ve velké organizaci. Mobilita Print ve spojení s PaperCut MF nebo NG přichází s řadou nativních bezpečnostních funkcí, které lze snadno přizpůsobit tak, aby vyhovovaly vaší firmě a vašim uživatelům. Podívejme se na některé ze základních bezpečnostních prvků:

End-to-End šifrování

Mobility Print využívá osvědčenou a důvěryhodnou technologii komunikace typu peer-to-peer WebRTC . Je to stejná technologie, která chrání váš hovor zoom. WebRTC v podstatě poskytuje šifrované připojení z iPadu uživatele k serveru Mobility Print.

Autentifikace uživatele

Důrazně doporučujeme nastavit protokoly ověřování uživatelů (nejlépe více protokolů) pro vaše vzdálené tiskové prostředí. Je to jen dobrý byznys. Pro všechna zařízení kromě přenosných počítačů se systémem Windows server Mobility Print ověří uživatelské jméno a heslo uživatele pro každou tiskovou úlohu. Podporuje také zabezpečený tisk nebo funkci Find-Me Printing .

ID karty

Synchronizací Mobility Print s PaperCut NG nebo PaperCut MF získáte i funkci uživatelské karty, která uživatelům umožňuje bezpečně uvolňovat úkoly pomocí bezdotykové karty na MFZ. To také umožňuje snadné sledování tisku a správu uživatelů, takže můžete ovládat, kdo může tisknout, jak často může tisknout a na jakých zařízeních.

Co je BYOD

BYOD, nebo přinést si vlastní zařízení, podporuje firemní politiku IT, která určuje, kdy a jak mohou zaměstnanci, dodavatelé a jiní oprávnění koncoví uživatelé používat své vlastní notebooky, chytré telefony a jiná osobní zařízení v podnikové síti pro přístup k firemním údajům a provádění svých pracovních povinností.

Tento termín se objevil s rozmachem chytrých telefonů se systémem iOS a Android koncem 2000. let, protože stále více pracovníků upřednostňovalo tato zařízení před standardními mobilními telefony vydanými společnostmi v té době. Vzestup vzdálené práce a hybridních pracovních dohod a otevření podnikových sítí prodejcům a dodavatelům urychlily potřebu rozšíření politiky BYOD i mimo chytré telefony. Pandemie COVID-19 a následný nedostatek čipů a narušení dodavatelského řetězce přiměly mnohé organizace přijmout politiku BYOD, aby umožnily novým zaměstnancům pracovat během čekání na zařízení vydané společností.

Zdroj: PaperCut, IBM