Kancelář a škola

Jak tisknout ekologicky a co dělat se spotřebovanými tonery/ inkoustovými kazetami

22. Duben Den země

V roce 1970 tehdejší senátor Wisconsinu ve Spojených státech Gaylord Nelson inicioval, jako environmentální aktivista podnět na oslavu Dne Země. Ten připadl na datum 22. Duben. Šlo o reakci na bezohledné znečišťování a poškozování životního prostředí a jakési připomenutí si toho, co pro nás znamená zem a jaké nenahraditelné dary nám poskytuje. Ať už jde o čistotu ovzduší, vody nebo zachovávání různých druhů živočichů a rostlin, na konci je jako hlavní původce znečištění a ničení vždy jeden jmenovatel a tím je sám člověk. Jeho přístupem k samotnému životnímu prostředí a vytvářením velkého množství odpadu. Každoročně si tisíce lidí v různých městech naší planety tento ekologický svátek připomínají pochody a hlavně čištěním svého okolí od odpadu.

Každý výrobek má svou technologii jakou se vyrábí a už tam se setkáváme s prvním vykřičníkem pro ochranu životního prostředí. Velké společnosti dnes už mají ošetřené své výrobní procesy tak, aby snížily dopad na životní prostředí na minimum. Produkt se dostává k zákazníkovi a zde nastává další klíčový problém, jak nakládat s výrobkem, který nám dosloužil?

Zamyslet se nestačí, je třeba jednat

Dnes už skoro v každé domácnosti najdete tiskárnu a to přináší s sebou nejen komfort jednoduchého vytištění si dokumentů a fotografií, ale i otázku kam vyhodit spotřebováno prázdný toner nebo inkoustovou kazetu a jak tisknout ekologicky s co nejmenším dopadem na životní prostředí? Tiskárny a multifunkční zařízení, kopírky a skenery kromě značné spotřeby energie vyzařují i ​​teplo, které ovlivňuje klimatizaci. Pokud se naučíte efektivně využívat zařízení a tisknout úsporně můžete snížit spotřebu nejen energie, ale i papíru a v konečném důsledku tak budete šetrnější k životnímu prostředí.

Jak tisknout co nejvíce ekologicky?

Nejjednodušší řešením je promyslet si, co opravdu tlačit musíte, zda nestačí dokument v elektronické podobě a jak velký formát výtisku potřebujete? Co můžete udělat?

- využívat oboustranný tisk a šetřit tím papír
- tisknout dvě a více stran na formát A4
- používat recyklovatelný papír (výborný vzhled a kvalitu již dosahuje i papír, který obsahuje 80% recyklovatelných vláken)
- používat bezchlórový papír, který je šetrnější k životnímu prostředí
- třídit a recyklovat papír
- využívat i jiné formy zprostředkování informace, jako je tištěný dokument
- omezit velké nadpisy, které zabírají značnou část strany
- používat tonery a kazety, které mají nejlepší výdrž na jednu výměnu a vytisknou co nejvíce stran
- využívat ekonomický mód tisku pokud jím tiskárna disponuje

Kam vyhodit toner?

Ani použitý toner vám situaci neusnadní. Co s ním? Dá se tento druh odpadu separovat a recyklovat a jaké jsou podmínky ve vašem okolí na krok blíže k životnímu prostředí?

Druhá šance pro tonerové a inkoustové kazety

Při nákupu toneru se snažte o takový, který má co nejlepší výdrž a vytiskne co největší počet stran. Pokud jste alespoň trochu zdatný můžete přistoupit k naplnění prázdné tonerové kazety tonerovým prachem a při inkoustových kazetách inkoustem, který si naplníte pomocí Refill -kitu (setu nástrojů na naplnění prázdných kazet). Výjimkou nejsou ani prodejci náplní do tiskáren, kteří takovou službu nabízejí. Kam však vyhodit toner, který nelze naplnit? Většina renomovaných společností, které vyrábějí tiskárny a náplně nabízejí v rámci ochrany životního prostředí program na sběr prázdných tonerových a inkoustových kazet. Na stránce výrobce najdete vždy informace, jak tento program funguje.

Výkup tonerů

Další z možností je výkup tonerů některou ze společností, které velmi dobře fungují i ​​na Slovensku. Výkup tonerů je zprostředkován poštou nebo ve výkupních pobočkách. Tyto společnosti se zabývají procesem recyklingu, kde využívají právě takto vykoupeny prázdné tonery a cartridge.

Slovo na závěr

Den země je důvod pro změnu a lepší přístup k životnímu prostředí, která by měla přetrvávat nejen 22. Dubna. Technologický vývoj nejde zastavit a čím dál tím více budeme používat různá zařízení nejen na tisk. Co se však dá zastavit je znečišťování a poškozování životního prostředí a začít můžete také svou tiskárnou a prázdnou tonerovou nebo inkoustovou kazetou.

"Země je to, co máme všichni společné." - Wendel l Berry -