Kancelář a škola

Jak si vytvořit Home Office v malém prostoru

Poslední roky nás přinutily změnit zažité pracovní standardy, pracovní návyky a dokonce i pracovní prostředí. Z firemních kanceláří se mnoho zaměstnanců přesunulo do domácností. Pokud váš dům nebo byt disponuje dostatečně velkým prostorem pro vytvoření domácí kanceláře, gratulujeme. Pokud jste majitelem nebo nájemníkem v malém bytě museli jste čelit nedostatku místa. Vytvořit si pracovní místo v minimálním prostoru vyžaduje dostatečně velkou fantazii, dobré nápady a logickou organizaci. I když je to těžší, lze to zvládnout pomocí několika kompromisů. Jak na to?

 

V souladu s velikostí prostoru, který máte k dispozici využijte vaší kreativity a pár osvědčených tipů. V každém i malém koutě zvolte logické uspořádání nábytku. Využijte k tomu i vertikální prostor pro uskladnění věci. Všechny kabely si precizně uspořádejte. Vymalujte si svůj pracovní prostor ve světlých barvách, který rozjasní místo a opticky jej zvětší. Dalším důležitým krokem je dostatek světla a to přirozeného nebo umělého. Pomocí takového základu se můžete odrazit.

 

V bytě si najdete místo nebo jen část prostoru pro umístění vaší domácí kanceláře. Podle velikosti zvolíte vhodný nábytek a to nejen množství, ale také velikost. Je-li místa velmi málo zvolte menší nebo zaklápěcí pracovní stůl a minimální úložný prostor. Bez pracovního stolu a židle se vám značně sníží komfort při práci. Netvrdíme, že nemůžete pracovat iz gauče s notebookem na nohou, ale při několikahodinové práci toto není správné řešení. Pokud tedy máte jen trochu místa na umístění stolu a kvalitní židle je to základ.

 

 

Ubrat můžete z úložného prostoru, tedy skříněk a poliček na dokumenty. Poličky můžete vždy umístit někam na zeď, ale se skříňkami v případě nedostatku místa je to horší. Což je však v dnešní době plusem, že některé dokumenty si umíte v elektronické formě umístit do cloudového úložiště. Nemusíte je tedy fyzicky uskladňovat.

 

Pro domácí kancelář, kterou potřebujete vtěsnat už do funkční místnosti, vyberte podle možnosti místo odkud vidíte na dveře a kde je dostatek světla. Využít můžete také kout, do kterého postavíte rohový stůl. Pokud vám to prostor dovolí, tak stůl i se šuplíky pro odkládání. Pokud se musíte vtěsnat do menšího stolu bez odkládacích šuplíků, využijte stěny na závěsnou skříňku nebo poličky. Dobře poslouží i odkládací boxy uložené na sobě. Výhodou je přímé denní světlo. Pokud to není možné, zajistěte si kvalitní osvětlení pro práci.

 

 

V malém prostoru můžete využít pracovní nástroje a PC techniku, která nezabírá mnoho místa. Namísto velkého stolního PC s monitorem, můžete zvolit notebook. Ušetřete místo pro umístění PC desktopu, klávesnice a myšky. Pokud potřebujte k práci větší monitor, než je úhlopříčka vašeho notebooku můžete jej umístit pomocí držáku na zeď. V případě tiskárny je nejlepší zvolit model s bezdrátovou konektivitou a umístit ji tam, kde je dostatek místa. Nemusí být na vašem pracovním stole. Pomocí Wi-Fi odešlete tiskovou úlohu kamkoli v bytě nebo domě.

 

Vytvoření pracovního koutu v malém prostoru chce opravdu dávku kreativity nebo vyhledat již zrealizované nápady jiných lidí. Při vyhledávání nápadů na internetu jsme objevili skvělé zakomponované pracovní kouty v obývacích pokojích, v nevyužitých koutech místnosti, dokonce v kuchyni nebo pod schodištěm. Velice oblíbené jsou plovoucí police a stoly nebo zaklápěcí pracovní desky, jako náhrada stolu.

 

 

Ať už si vytvoříte svůj pracovní kout kdekoli, kde najdete vhodné místo, zkombinujete barvy tak, aby zapadl do celkového interiéru a nezapomeňte jej oživit doplňky. Stačí malá dekorace, fotografie na zdi nebo živá rostlinka. A předtím, než se do vytvoření místa pro váš Home Office pustíte, zkontrolujete, zda tam máte dostatek elektrických zásuvek.