Kancelář

Jak si vybrat všestrnní monitor do domácí kanceláře

Potřebujete monitor do domácí kanceláře a ztrácíte se v bohaté nabídce na trhu? Při samotném výběru narazíte na množství parametrů. Některé jsou srozumitelné, u některých běžný uživatel tápe. Několika tipy se však můžete i vy rychle zorientovat v tom, jaký monitor je nejvhodnější do vaší domácí kanceláře. Pokud pracujete formou Home Office, dříve či později začnete uvažovat o dobrém monitoru, který vám poslouží při několikahodinové práci. 

Při výběru si nejprve ujasněte, jaký je pro vás hlavní účel monitoru a zda jej budete používat pouze pro tento účel nebo i jinak. Můžete ho primárně využívat při práci, ale občas si na něm zasurfujete, podíváte film nebo zahrajete nějakou hru. Klasický kancelářský monitor, kde převážně pracujete s dokumenty nemusí obsahovat různé hráčské fíčúry a nepotřebujete s největší pravděpodobností ani, aby byl zakřiven. Smysl nemá ani extrémně krátká doba odezvy.

Monitor pro Home Office a obecně kancelářskou práci si vybírejte s ohledem na velikost prostoru ve kterém pracujete. Do malého pracovního koutu určitě nepotřebujete obrovský monitor s mohutným stojanem. Základní parametry od kterých se můžete odrazit při výběru jsou velikost, rozlišení, ergonomie, konektivita, energetickou účinnost, ale také design, barva a samozřejmě výbava. Nepochybně při výběru zohledněte i cenu. Z dalších parametrů je u monitoru naleznete typ a povrch panelu, údaj o odezvě a obnovovací frekvenci.

Velikost monitoru, typ a rozlišení displeje

Důležitým parametrem je určení správné velikosti. Pokud pro práci potřebujete prostor na obrazovce můžete sáhnout po 32“ monitoru. Některé monitory dokáží pomocí aplikace rozdělit obrazovku na několik částí a můžete tak zvýšit svoji produktivitu. Pro běžnou kancelářskou práci, která většinou zahrnuje dokumenty, e-mailovou komunikaci, prohlížení internetu je typickou velikostí monitor mezi 24 až 32“. Pokud při práci používáte zobrazování velkého množství údajů nebo pracujte s grafickými programy oceníte určitě i větší 43“ monitor. Vždy to závisí na druhu práce a samozřejmě i prostoru. Narvat obrovský monitor na malý kancelářský stůl nebude příliš komfortní.

Rozlišení a velikost monitoru spolu souvisí. Poměr stran obrazovky a počet bodů na palec (PPI) je číslo ovlivněné velikostí, tedy rozestupem samotných pixelů. U většího monitoru je tedy logické vyšší rozlišení pro získání realističtějšího a ostřejšího obrazu. Podle rozlišení se u úhlopříček monitorů můžete setkat s označením SVGA (800 x 600 px), XGA , XVGA (1 024 x 768 px), UXGA (1 600 x 1 200), Full HD (1 280 x 1 080 px), , QHD (2 560 x 1 440 px), WQHD ( 3 440 x 1 440), 4K (3 840 X 2 160 px), 4K ++ (4 096 x 2 160 px), 8K (7 680 x 4 32 ). Standardní kancelářské monitory si vystačí s rozlišením ve Full HD.

Typ panelu a podsvícení má rovněž zásadní dosah pro celkovou kvalitu obrazu. Dne už je drtivá většina LCD monitorů podsvícená LED diodami s rovnoměrným rozprostřením jasu. Monitory mohou mít panel IPS, VA, TNT, LED, OLED a QLED. Poslední označení monitorů s panelem QLED dosahují fantastické barevné podání, jas a kontrast. Pro podsvícení využívají miniaturní diody. Dnešním standardem jsou IPS panely.

 

 

Obnovovací frekvence a odezva

Údaj o obnovovací frekvenci je počtem překreslení obrazu na monitoru za sekundu. Přesněji je to schopnost monitoru vykreslit určitý počet snímků za jednu sekundu. Udává se v Hz. V zásadě platí, že čím vyšší obnovovací frekvence, tím je obraz plynulejší. Monitor s vyšší obnovovací frekvencí je menší zátěží oči. Standardně se setkáte s obnovovací frekvencí 60 - 75 Hz, v případě dražších nebo herních monitorů dosahují hodnoty až 200 Hz.

Odezva označuje dobu, po kterou monitor zvládne zpracovat požadavek na změnu obrazu ze zdroje, tedy počítače. Čím nižší je hodnota odezvy, tím rychleji dokáže monitor měnit obraz. Doba odezvy je parametr, který využijí hlavně hráči počítačových her. U herních monitorů má tento údaj mnohem větší význam, než u kancelářských monitorů.

Povrch displeje

Nemyslíme tím samozřejmě barvu displeje, ale povrchovou úpravu. Ta může dost ovlivňovat vnímání obrazu. U matného povrchu vnímáme určité zastření a barvy nezáří tak jasně, zároveň nás však neruší odrazy světla z okolí. Tento povrch panelu oceníte, pokud máte monitor blízko okna nebo světelného zdroje. Lesklý displej je na tom zase opačně, odstíny jsou syté a jasné.

Při intenzivním denním světle nebo světelném zdroji je obraz obtížněji viditelný. Odráží se v něm světlo, různé odlesky a dokonce i samotný uživatel, který se na něj dívá. Určitým kompromisem mezi povrchy panelů jsou monitory s antireflexním povrchem. Pokud si vyberete lesklý monitor umístěte jej tak, aby vás co nejméně rušily odrazy a odlesky.

Ergonomie, nastavitelnost monitoru (pivot)

Monitor si dnes můžete nastavit a umístit přesně tam, kde vám to nejvíc vyhovuje, pokud disponuje nastavitelností. Existují také monitory, které mají pevnou konstrukci bez širších možností nastavení, ale ty jsou spíše výjimkou. Dnes už každý podporuje alespoň výškový posun. Nastavitelnost je důležitá, protože každý máme jinou výšku postavy a monitor by měl být v rovině očí. Moderní monitory můžete nastavit posunem do výšky, otáčet v určitém úhlu, naklánět a mají-li funkci Pivot i otočit na výšku se správným zobrazením plochy. Tuto funkci využívají uživatelé, kteří potřebují k práci dva monitory a jeden si nastaví na výšku. V případě, že přece jen sáhnete po takovém bez možnosti nastavení, existují podstavce pod monitor pro vyvýšení do roviny zraku. Některé monitory umožňují instalaci na zeď s podporou držáku VESA.

Konektivita, vstupy a výstupy

Říká se čím více, tím lépe. Monitor je v podstatě zobrazovací jednotka, která pro zobrazení potřebuje zdroj signálu tedy desktopový počítač, notebook a podobně. Pro grafické zobrazení slouží konektory na základní desce počítače nebo přímo na grafické kartě. Jsou to konektory Displej Port, HDMI, DVI, VGA (D-Sub). Starší typy jako Scart už na dnešních monitorech nenajdete. Kromě těchto vstupních konektorů může monitor obsahovat datové konektory, jako jsou USB, USB-C, USB Hub, optický, síťový a samozřejmě konektor pro připojení sluchátek a reproduktorů.

 

 

Nadstandardní výbava

U monitorů se můžete setkat také s nadstandardními prvky, jako jsou integrovanou reproduktory, zabudovaná webkamera nebo již výše zmíněná podpora standardu VESA a rozšiřující USB Hub. Ten slouží pro připojení klávesnice nebo myšky. Multimediální monitory mohou mít zase TV tuner nebo CI slot.

Design

Na klasické šedé monitory klidně zapomeňte. Dnes naleznete monitory v různém designu a barvách. Naprostá většina jsou již beztrámová nebo s minimálním rámem displeje. Stojany mají různý tvar nohy a výjimkou není ani podsvícení RGB nebo svítící logo na zadní straně. Pro Home Office nepotřebujete podsvícený nebo monitor se zakřiveným displejem, ale je-li pro univerzálnější využití a nejen pro práci proč ne.

Energetická úspornost

Výrobci se snaží vyrábět energeticky co nejúčinnější zařízení, která šetří životní prostředí i náklady uživatele za energii. Monitor v takovém případě obsahuje Eco funkci nebo Power senzor.

 

Výrobce

Kvalitativní je konkurence mezi výrobci, alespoň těmi působícími na trhu již mnoho let vyrovnaná. Máte-li svého oblíbeného výrobce nebo chcete doladit monitor k PC a periferiím od jednoho výrobce, výběr je bohatý. Stačí si určit důležité parametry a cenovou hladinu.