Kancelář a škola

Jak si vybrat tiskárnu s nízkými náklady na tisk

Při výběru tiskárny uživatel zvažuje technologii tisku, množství funkcí, bohatou konektivitu a často i design a rozměry. Je tu ještě jedno kritérium, které byste při nákupu zvážit a to jsou cena tiskárny, ale také náklady na náhradní náplně. Časem náklady za náplně a papír, mohou překročit cenu za tiskárnu několikrát.

Důležitým faktorem, který byste měli zvážit je cena za 1 stranu tisku. Pro výpočet skutečné ceny za tisk, byste museli zohlednit náklady na náplně, náklady na papír, spotřebu elektrické energie. Pro firemní tisk dokonce i správu údržby a pracovní sílu. Většinou však pro výpočet nákladů na tisk 1 strany bereme v úvahu cenu náplni a papíru. Největším faktorem ovlivňujícím cenu výtisku je náplň do tiskárny. Konkrétně vytíženost kazety. Ta udává celkovou kapacitu, která svým objemem pokryje určitý počet stran tisku. Výrobci tento údaj přidávají do popisu konkrétní náplně do tiskárny. Ať už jde o inkoustovou nebo tonerovou kazetu. Tyto dvě odlišné technologie tisku v tiskárnách, jsou častým důvodem rozhodnutí se pro určitou tiskárnu, právě z pohledu nákladů na tisk. Přestože ceny tiskáren klesají, inkoustové a tonerové kazety jsou obvykle velmi drahé. Většina výrobců tiskáren generuje výnosy z prodeje inkoustu nebo tonerových kazet mnohem více, než prodej samotných tiskáren. Dříve, než zakoupíte tiskárnu, zkuste si vypočítat náklady tisku na stranu vydělením ceny inkoustové kazety výnosem. Výnos je počet stran, které lze vytisknout pomocí jedné inkoustové kazety nebo toneru.

Inkoustové vs tonerové kazety

Obecně je cena inkoustových tiskáren cenově dostupnější, než laserové tiskárny. Jednou z nevýhod je, že inkoustové kazety potřebují častější výměnu. Tento problém do značné míry řeší inkoustové tiskárny s tankovým zásobníkem inkoustu. Laserové tiskárny zase mohou být méně nákladné, při velkém objemu tisku. Přestože cena tonerové kazety je vyšší, v poměru s vytížeností na výměnu se dostanete často k nižší ceně za tisk 1 strany. Průměrné náklady na výměnu inkoustových kazet pro inkoustové tiskárny se pohybují mezi 25 až 40 € a mohou tisknout méně než 1 000 stránek. Některé inkoustové tiskárny pro domácnost, vám při takových nákladech pokryjí tisk přibližně 500 stran. Bereme v úvahu běžné 5% pokrytí textem. Pro laserové tiskárny mají tonerové kazety vyšší jednotkovou cenu, jako inkoustové kazety, ale mají vyšší kapacitu, náklady na stranu jsou proto mnohem nižší. Tonerová kazeta může před výměnou vytisknout 2500 až 10 000 stran.

Výpočet nákladů na stránku

Černobílý tisk

Cena za černobílé stránky se vypočítá vydělením ceny černých inkoustových kazet výtěžností stránky černé kazety. Například, pokud cena inkoustové kazety Canon PG-540 je 15 € a její vytíženost je 180 stran, pak její cena za stranu bude 15 € / 180 = 0,083 € (8,3 centu za stranu). Pokud použijete vysokokapacitní XL kazeta s černým tonerem v ceně 24 € a vytíženost je 600 stran, pak její cena za výtisk bude 24 € / 600 = 0,04 € (4 centy za stranu). Náklady na tisk s používáním velkokapacitních inkoustových náplní jsou jednoznačně nižší.

Barevný tisk

Barevná tiskárna obvykle používá několik kazet na tisk barevného stránky. Proto, abyste odhadli cenu za barevnou stránku, musíte vypočítat náklady na stranu každé barevné kazety a pak kombinovat toto číslo s monochromatickými náklady na stránku, abyste získali konečnou cenu za barevný výtisk. Příkladem může být inkoustová tiskárna HP DeskJet Ink Advantage 5075. Pokud si zakoupíte tento model vaše náklady na její inkoustové kazety Tricolor (azurová, purpurová a žlutá) budou 12 € a dokáží zpracovat až 200 stran. Tiskárna používá i černou inkoustovou kazetu s cenou 13 €, která má kapacitu 360 stran. Konečná cena za výpočet barevného tisku se rovná 9,6 centů na stranu (12 € / 200) + (13 € / 360) = 0,096 €) s dělením 2 kazet vychází na 0,048 €. Při vyšší ceně za jeden výtisk už je dobré přemýšlet o používání velkokapacitních náplní, kterými se cena za stranu sníží nebo o alternativních náplních. Ty s garancí vysoké kvality dokáží snížit náklady několikanásobně. Závisí i na jiných faktorech, proto určit přesně náklady na tisk jedné strany je těžké. Odrážíme se od ceny naplní a vytíženosti podle výrobce. Tento údaj je formátován na 5 % pokrytí obvykle formátu papíru A4. A tady se dostáváme k dalšímu háčku, uživatelé mohu měnit písmo. Na spotřebě inkoustu se odrazí velikost písma, změna písma na kurzíva nebo tučně písmo. Stejně i různý styl písma, (hlavně ozdobného) může zvýšit spotřebu inkoustu. Proto vždy berte výpočet nákladů na tisk strany, jako údaj pro standardní dokument.

Je to spíše odrazový můstek k tomu, abyste věděli jaké náklady na tisk, vás čekají s určitým modelem tiskárny. Přirátava se samozřejmě i cena papíru ai ta může v případě fotopapíru nebo speciálního papíru náklady navýšit. No spíš uvažujme tak, že jsme hledali cenu za tisk při klasickém kancelářském papíře s běžně upraveným dokumentem s průměrným 5 % pokrytím. Mezi nepřímé náklady patří spotřeba energie, obsluha, servisní úkony a dokonce i náklady na odpad (spotřebované náplně).

Krátký závěr

Než si zakoupíte tiskárnu, vypočítejte si náklady na tisk 1 strany. Jakákoli výhodná koupě, cenově atraktivní tiskárny, vás může z dlouhodobého hlediska překvapit náklady na náplně. Za relativně krátkou dobu, se tak můžete dopracovat k částce, která několikanásobně převýší náklady na nákup samotného zařízení. Samozřejmě, že k tomu vždy dojde, ale směrodatná je cena náplní / vytíženost. Zapamatujte si, že pokud si koupíte vysokokapacitní inkoustovou kazetu, cena za stranu bude samozřejmě nižší, než standardní kapacita, protože potřebuje méně častou výměnu.

Tip pro vás

Na stránkách výrobce Epson najdete kalkulačku úspor, která vám vypočítá náklady pro některé modely ECOTANK Epson s přímým porovnáním s konkurenčními tiskárnami. Do jaké míry odpovídá tento výpočet reálnému stavu nebo jde o marketingový tah, ať každý posoudí sám.