Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Jak si vybrat tiskárnu podle objemu tisku

Pokud se rozhodujete, pro nákup nové tiskárny, jaký model si vybrat, máte už určitě představu o tom, který model by splnil vaše požadavky. Mezi kritéria patří technologie tisku, režim barevného nebo monochromatického tisku, kvalita, rychlost, ale i multifunkčnost a konektivita. Nezanedbatelné jsou samozřejmě i rozšířené funkce a důležitá je cena zařízení, ale i náhradních náplní a samotné náklady na provoz a tisk. Vedle všech těch kritérií se občas zapomíná na jeden důležitý parametr. Tím je výrobcem doporučený objem tisku, pro bezproblémový chod zařízení a jeho dlouhou životnost.
 
Co je termín objem tisku (pracovní cyklus)?
 
Je vůbec důležitý tento údaj a jak si vybrat tiskárnu podle objemu tisku? Pokud jste nenáročný uživatel, který tlačí několik stran měsíčně (běžné dokumenty, kopie v domácnosti), tak se nebudete zabývat výkonností tiskárny a doporučeným objemem tisku. No v případě, že tisknete velký objem tisku, ať už vícečlenná domácnost, menší kancelář nebo firma, tento údaj může být pro vás klíčový. Nejprve si však definujme, co se ukrývá pod pojmem objem tisku a kde tento údaj hledat. Objem tisku nebo pracovní cyklus tiskárny je v podstatě počet vytištěných stran za určitých podmínek. Obecně je to formát papíru A4 a 5 % pokrytí tiskem. Výrobce při specifikacích zařízení udává i parametr objem tisku nebo vytíženost tisku a to hned dvěma údaji. Jeden je doporučený měsíční objem tisku (někdy interpretován jako minimální) a druhý maximální doporučený objem tisku. Tyto údaje vycházejí z testů zařízení výrobcem při jak velkém objemu tisku bude zařízení bezproblémově pracovat a udrží si co nejdelší životnost součástek, ale i celého zařízení.
 
Priorita - objem tisku
 
Doporučený měsíční objem tisku - údaj, kterým vám výrobce deklaruje optimální, bezproblémový tisk a zachování vysoké kvality tisku. Například pokud tiskárna má výrobcem doporučený měsíční objem tisku 1 000 stran A4 (při 5 % pokrytí) můžete klidně tisknout 1 000 stran měsíčně, aniž by se to odrazilo na zařízení. Samozřejmě, že součástky v každém zařízení podléhají opotřebení, ale takto vám vydrží v dobré kondici dlouhou dobu.
 
Maximální měsíční objem tisku - tento údaj, zase popisuje maximální počet stran, které dokáže v mimořádných (stresových) případech zařízení vytisknout aniž se to projevilo na stavu tiskárny a kvalitě tisku. Tento údaj je něco, co zařízení dokáže. Pokud potřebujete tisknout na zařízení, které má měsíční doporučený objem tisku 1 000 stran a maximální 8 000 - 10 0000 stran každý měsíc nejméně 7 000 - 8 000 stran je lepší vybrat si zařízení, které má vyšší měsíční objem tisku. Maximální objem tisku je lépe využívat sporadicky, ale ne pravidelně. A tady se dostáváme k tomu, proč si vybrat tiskárnu, která má doporučený vyšší měsíční objem tisku, pokud tiskneme často velký objem tisku. Tyto tiskárny jsou na velký objem tisku stavěné a mají kvalitní součástky, které lépe odolávají opotřebení.
 
Kde hledat údaj o doporučeném objemu tisku
 
Nejlepší je hledat přímo na stránce výrobce, při daném produktu ve specifikacích zařízení. Každý výrobce tiskárny tento údaj přidává k parametrům zařízení. Stejně vám tento údaj poskytne i každý dobrý prodejce tiskáren.
 
Objem tisku vs náplně a papír
 
Výrobci svá zařízení sestavují s ohledem na to, aby všechny důležité parametry, jako celek přinášely uživateli nejlepší výsledek. Pokud byste si koupili tiskárnu, která má velmi dobře nastavený doporučený měsíční objem tisku, například 1 500 stran a náplně by měly vytíženost 300 stran určitě by vás to nepotěšilo. Při pravidelném tisku většího počtu stran byste museli často měnit náplně. Proto zařízení, které jsou určeny pro velký objem tisku mají zároveň i dostatečně velkou kapacitu kazet nebo možnost používání velkokapacitních náplní. K tomu je často přizpůsoben i vstupní a výstupní zásobník papíru. Jaký smysl by mělo u zařízení určeném na velký objem tisku, malý 50 ks zásobník papíru na vstupu. Museli byste neustále doplňovat spotřební materiál. Proto jsou u zařízení, která mají doporučený vyšší objem tisku tyto věci sladěny.
 
Pokud si vybíráte tiskárnu pro větší objem tisku zvažte několik věcí:
 
- počet stran, které přibližně za měsíc vytisknete (měsíční cyklus tisku)
- potřebujete barevnou tiskárnu nebo budete tisknout černobílé dokumenty
- kapacita náplní a podpora velkokapacitních náplní (tiskárna s tankovým systémem)
- cena náhradních náplní
- kapacita papíru na vstupu a výstupu
- funkce automatický oboustranný tisk
 
Pokud hodně tisknete potřebujete nejen zařízení, které vám zajistí bezproblémový provoz a dlouhou životnost při velkém objemu tisku, ale také co nejnižší náklady na tisk. Pro rychlý efektivní tisk zase dostatečně velký zásobník papíru, výhodou je automatický oboustranný tisk a samozřejmě nízká cena náplní a co nejnižší náklady na tisk jedné strany.
 
Monochromatická tiskárna nebo barevná multifunkce, která pokryje potřeby vícečlenné domácnosti, jakož i malé kanceláře. Prioritou je kvalitní tisk, objem tisku do 500 stran a co nejnižší náklady na tisk. Pokud se vyžaduje barevný tisk a uživatelé využívají i kopírování a skenování je dobré vybrat barevnou multifunkci s tankovým systémem doplňování inkoustu a rozšířenou konektivitou. Tankový zásobník nabízí větší kapacitu inkoustu na jedno doplnění. Podpora bezdrátového připojení pomocí Wi-Fi je výhodou při více uživatelích, kteří budou tisknout z různých zdrojů a vlastních mobilních zařízení nebo notebooků. Velmi zajímavým zařízením je loňská novinka společnosti Hewlett-Packard, model HP Ink (Smart) Tank Wireless 515 All-in-One. Jde o inkoustovou barevnou multifunkci s tankovým zásobníkem, pro 4 samostatné inkousty s možností doplňování pomocí velkokapacitních náplní z lahviček (6 000 stran). Výrobcem doporučený měsíční objem tisku je 300 - 800 stran a maximálně doporučené měsíční vytížení je 1 000 stran. Nechybí podpora pro mobilní tisk a plnohodnotné funkce tisk, kopírování a skenování v jednom zařízení. Jako menší mínus vidíme absenci automatického oboustranného tisku a menší kapacitu papíru na vstupu, pouze 100 listů papíru, ale pro domácnost to není až takový problém. Důležité jsou nízké náklady na barevný tisk a cena náhradních lahviček s inkoustem. Náklady za spotřební materiál si můžete snížit i používáním cenově výhodných alternativních náplní, které jsou kompatibilní s tímto modelem multifunkce. Kromě velmi dobré kvality a rychlosti tisku je plusem jednoduché ovládání a pohodlné doplňování inkoustu do nádržek zásobníku. HP Ink (Smart) Tank Wireless 515 All-in-One je moderním, kompaktním zařízením s dobrým poměrem kvality, ceny a nákladů pro tisk, pro potřeby uživatelů s měsíčním objemem tisku přibližně 500 stran.
 
Tiskárna pro kancelář, kde se tiskne velký objem dokumentů
 
Priorita je spolehlivá výkonná tiskárna s doporučeným objemem tisku do 2 000 stran měsíčně. Tiskne se větší objem černobílých dokumentů pro administrativu. V takovém případě se můžete při výběru zaměřit na monochromatické laserové tiskárny nebo multifunkce, které vám zaručí nízké náklady na tisk, automatický oboustranný tisk, připojení do LAN sítě nebo Wi-Fi, dostatečně velkou kapacitu vstupního zásobníku. Zařízení by mělo mít pevnou konstrukci a vykazovat stabilitu i při náročném provozu. Aby pracovalo spolehlivě a efektivně, s co nejnižšími náklady na tisk a provoz. Při větším objemu tisku chceme, co nejméně doplňovat spotřební materiál a výhodou je jednoduchá obsluha, bez zbytečných prostojů. Nám padla do oka monochromatická laserová multifunkce Canon i-SENSYS 267dw, která je optimalizována pro vysokou produktivitu v menších a domácích kancelářích, kde se tiskne větší objem tisku. Kromě rychlého kvalitního tisku dostanete zařízení, které kopíruje, skenuje a obsahuje i fax. Konektivita je zastoupena v podobě pevného připojení USB kabelem a pomocí Wi-Fi. Nechybí ani automatický oboustranný tisk. Multifunkce má vstupní zásobník papíru s kapacitou 250 stran. Používá k tisku černou tonerovou kazetu ve standardní verzi s kapacitou 1 700 stran nebo velkokapacitní s kapacitou až 4 100 stran. I tento model podporuje používání cenově výhodných alternativních tonerů. Výrobcem doporučený měsíční objem tisku pro tuto multifunkci je 3 000 stran a maximální vytížení je až 30 000 stran tisku. Takže s touto tiskárnou to můžete klidně s tiskem rozjet.
 
Tiskárna s dobrou kapacitou toneru a nízkými náklady na toner
 
Priorita je množství tisku za co nejnižší cenu. Při hledání tiskárny, která vám poskytne nízkou cenu za 1 stranu tisku se můžete poohlédnout po zařízeních, které používají výhodné velkokapacitní inkoustové náplně nebo tonery. O něco lépe stojí zařízení s tankovým systémem doplňování inkoustu. Cena náplní v lahvičkách je nižší oproti kazetám, ale cena zařízení je zase o něco vyšší. Můžete se rozhodnout pro vyšší vstupní investici a nižší náklady na tisk. Ekonomicky dobrým řešením je i používání kvalitních, alternativních náplní. Nás zaujala novinka, která se dostala na trh loni. Inovativní laserová tiskárna HP Neverstop Laser MFP 1200 W, první na trhu, která nabízí tankový systém doplňování pro toner. Jde o laserovou monochromatickou multifunkci, která obsahuje tankový zásobník pro doplňovací tonerového prachu přímo z náhradní tuby. Kapacita integrovaného zásobníku přijme najednou 2 náhradní náplně, což je kapacita pro 5 000 stran tisku při 5 % pokrytí. Maximální objem tisku je 2 500 stran. Pro malou kancelář, kde potřebujete kvalitní tisk o objemu přibližně 300 stran měsíčně s co nejnižšími náklady na tisk a bezproblémový provoz, pohodlné rychlé doplňování je tento model ideálním řešením. Nechybí ani podpora tisku z mobilních zařízení. Mínusem je vyšší vstupní investice za zařízení.
 
Poškodí tiskárnu, pokud budete tisknout méně nebo více, než je doporučený měsíční objem tisku?
 
Měsíční doporučený objem tisku je často interpretován jako minimální počet stran tisku. Není to však úplně tak. Je to spíše optimální objem tisku, který se doporučuje. Výrobce ho skoro vždy uvádí v nějakém rozmezí např. 300 - 500 stran měsíčně. Při inkoustových tiskárnách může být problémem, pokud tisknete velmi málo nebo s dlouhými pauzami zaschnutí trysek. Dalším jevem, který se může projevit, pokud tisknete opravdu velmi málo je exspirace spotřebního materiálu. I inkoustové kazety mají stanovené datum spotřeby. Při tonerech se toho netřeba obávat. Co se však týče poškození určitě tiskárně nic nehrozí, pokud bude tlačit pod limit doporučeného objemu tisku. Naopak, pokud budete tisknout mnohem více, než je doporučený maximální objem tisku, budete muset např. měnit spíše optický válec, který má také určitou životnost, stanovenou počtem vytištěných stran. Tiskárna je sestavena a testována pro optimální a pro maximální zatížení, kdy by si měla zachovat kvalitu tisku, stabilitu provozu a dlouhou životnost součástek. Časté překročení maximálního objemu tisku může narušit bezproblémový chod zařízení a v konečném důsledku vyžadovat častější údržbu. Proto je dobré, pokud se při výběru tiskárny a multifunkce podíváte i na údaj o doporučeném objemu tisku a víte, jaký pracovní cyklus tisku je pro vás nejoptimálnější.
 
Obvykle jsou tiskárny s větším doporučeným objemem dražší, ale mají nižší náklady na tisk. Pokud však netisknete určitý počet stran, nemusí to být pro vás výhodně a ztrácíte ekonomickou efektivitu vrácení nákladů vstupní investice. Proto je dobré vybírat tiskárnu nejen podle potřeb tisku, ale i podle objemu, abyste zbytečně nepreplácali výkon zařízení.