Kancelář

Jak si vybrat správnou myš

Každý, kdo pracuje při počítači v kanceláři nebo doma ví, jak důležitá je počítačová myš při některých úkolech. Pokud máte notebook a používáte touchpad, tak jste zažili situaci, kdy jste potřebovali více pracovat v grafickém programu nebo při úpravách tabulek. Tady je kvalitní, přesná myš na nezaplacení. Podívali jsme se na zoubky myší a nejen na rychlost, přesnost, ale i ergonómii. Tá se výrazne spomína v souvislosti s negativním důsledkem špatného výběru počítačové myšky a moderního zdravotního problému, nazývaného karpální tunel. Jak si vybrat tu správnou pracovní myš k počítači, aby se nám s ním pracovali rychle a pohodlně?

 

Počítač vs notebook (velikost)

Máte-li zájem o výběr počítačové myšky, zvažte určite velikost. Podle toho, zda pracujete s klasickým počítačem nebo notebookem. V případě počítače, který je stabilní na jednom místě a máte dostatečné místo pro klávesnici a myš můžete klidně vybrat větší myš a problém by neměl být ani kábel z myši do počítače. Při notebooku, který přenášíte, nebo v případě, že máte na pracovním stole málo místa, zvolte bezdrátovou myš nebo takovou, která má kratší kabel k notebooku. Pokud se rozhodnete pro menší myš, nezabudněte na jednu důležitou věc. To je velikost vaší dlane. Není nic horšího, než když ve velké dlani s pokrčnými prsty mačkáte malou myš, nebo když malou dlaní nedokážete ovládat tlačítka na myšce.
Teď se dostáváme k tomu, co vás při práci s nesprávnou myší může pořádně otrávit a to je ergonómia počítačové myšky.

Ergonomie není dizajn

Tvar myší je důležitější, než si myslíte. Důležitý pro vaši dlaň. Najlépe je vyskoušet si myšku a tak zjistit, jak vaše dlaň na ni sedí. Zápästí by nemélo být příliš nazvedlé a prsty velmi pokrčené, skoro do zevřelé dlane. Prstama by ste měli dosáhnout všech tlačítek pohodlně, bez toho, aby jste je posouvali po myši. Některé myšky jsou upravené ergonomicky pro leváky a některé pro praváky. Univerzální mají výřezy tak, aby vyhovovaly všem bez rozdílu. Symetrické myšky jsou jednoduché bez tvarování a hodí se pro každého. Každý prst by měl být pohodlně dosažitelný na tlačítko, levé, pravé nebo boční a stejně pohodlný by měl být pro vás i pohyb s rolovacím kolečkem. Najdôležitejší je chytit si myšku správně do dlane. Při zlém držení se mohou objevit bolesti při delším užívání a dokonce i problém karpálního tunelu, který se v posledních letech stále více objevuje u lidí, kteří dlouhodobě pracují s počítačem.

Rozlišení snímaní, citlivost a odezva

Každá myš má senzor, který sníma v určitém rozlišení. Podle toho může být buď optická nebo laserová, případně bluetracková. Pokud si myslíte, že laserová technologie je novější a proto lepší, musíme vás sklamat. Hlavně hráči by vám o tom vědeli říct, proč sahají po optických drátovych myškách.

Optická myš

Optické počítačové myšky jsou nejdéle na trhu. Typickým znakem je červené světlo, které vychází z led diod. Největší výhodou je nízká cena a bohatá nabídka. Dokážu pracovat skoro na každém povrchu s výjimkou skla a povrchu s vysokým leskem. Co se týče rozlišení, některé dnešní optické myšky mají vynikající rozlíšení a jsou srovnatelné s laserovými modely.

Laserová myš

Snímač využívá laserový senzor, který se vyznačuje výbornou přesností. Pracuje dobře na tvrdém povrchu, ale v podstatě nemá žádné problémy s povrchovou úpravou.

Bluetracková myš

Sníma pomocí senzoru s modrými světelnými diodami. Vynikají hlavně kompatibilitou s každým povrchem.

Dpi a odezva

Dpi rozlíšení, jak je schopný snímač myší snímat povrch je klíčový parametr. Čím výšší Dpi myš má, tím rychleji umí pracovat. Odezva se udává v milisekundách (ms) a tu platí, čím nižší je odezva, tím menší je zpoždění přenosu. Tyto dva faktory jsou důležité při hrách a pri práci s CAD programy, kde je vyžadována rychlost a přesnost. Některé modely mají přímo na zařízení přepínač Dpi a možnost upravit citlivost přes software.

Dvě tlačítka nestačí

(možnosti naprogramování tlačítek funkcemi)

Klasické myšky, které měly dvě klikací tlačítka a jedno středové kolečko vyměnili modely s několika tlačítky, nejen pro návrat na začátek, rychlé rolování stran webu nebo v dokumentech. Dnes si na některých modelech lze přepínat nastavení Dpi a tlačítkům přiřadit vlastní funkce pomocí přídavného softwaru. Tuto možnost mají skoro všechny hráčské myši.

Není to pouze o hráčích

(vyvrácení mýtu, že hráčská myš, není vhodná na běžnou práci s PC)

Hráčské myši jsou na první pohled rozeznatelné svým designem a ve většině případů i podsvícením. Jsou větší a mají více tlačítek, nemusí to být pravidlem. Jejich hlavní devizou je rychlost a přesnost, co hráči vyžadují a možnost přepínání různých nastavitelných módů. Některé z modelů hráčských myší mají vnitřní paměť pro ukládání makra. Pokud si myslíte, že takové modely myšek patří do rukou pouze hráčům, jste na omylu. Po zkušenostech s několika modely mi při PC leží hráčská myš. Nehraju hry vůbec, ani v době pauzy. Tato myš mi však vyhovuje mnohem více, než klasická optická kancelářská myš, více než laserová myš a dokonce více než bluetracková bezdrátová myš. A důvod? Je rychlá, přesná a ergonomicky tvarovaná tak, že se mi s ní pracuje pohodlně. Přesnost mi vyhovuje při tvorbě tabulek a při práci s grafickým programem. Při úpravách detailů na fotkách si ji nevím vynachválit. Programovatelná tlačítka se dají využít i pro běžné programy, například pro vkládání textu. Vypadá sice se svým červeným všude přítomným podsvícením dost netradičně na pracovním stole, ale já na ni nedám dopustit.

Inviduální přístup výběru

(třeba si to obchytat, abyste chytili tu správnou myš)

Pokud si vybíráte myš s níž budete pracovat každý den, několik hodin, zvažte všechny důležité kritéria. Na jakou práci ji budete používat, jaké funkce byste mohli v případě programovatelných tlačítek využít. Ergonomie záleží hlavně při několik hodinové práci denně. Pokud jste běžný uživatel, který pracuje při PC pouze v rámci prohlížení webu, emailové komunikace a sociálních sítí postačí vám základní model za nízkou cenu. K notebooku si můžete vybrat malou myš s kratším navíjecím kabelem nebo přímo bezdrátovou myš. Pokud hledáte přesnou a rychlou myš zaměřte se na dpi a odezvu. Nemusíte se bát ani sáhnout po hráčské myšce. Pokud jste hráč asi v tom už máte jasno.

Ohlédněte si design a materiál

Design je věc, kterou si hned při výběru všimnete. Ergonomické tvarování, podsvícení a počet tlačítek. Co však můžete přehlédnout je materiál. Nejen kvalita plastu, ale i pogumování některých částí, pro lepší držení. Spodní část myšky není jen o snímacím senzoru. Nacházejí se na ní kluzné plochy - pojezdy. Ty mohou být z PTFE nebo metalické. Stejně rozložení a počet se může lišit. Rychlejší, plynulý pohyb s nižším třením, vám zaručí teflonové kluzné plochy. Délka kabelu se liší a podle přístupu k PC nebo notebooku si můžete zvolit při drátové myšce délku podle potřeby. Zde je však třeba dávat pozor na konektor, jakým budete do PC nebo notebooku myš připojovat. Při starších PC to byly výhradně PS/ 2 konektory, ty dnes nahradily USB konektory. I samotný kabel se při různých modelech liší. Nemusí vést od středu, ale stále více jsou kabely vedeny levou nebo pravou stranou z myšky podle toho, zda jde o myš pro leváka nebo praváka. Materiál kabelu drátové myšky může být klasický pogumovaný, ale i kvalitnější vyztužený opletený tkání.

Jak vytěžit z myšky maximum

Základní myš, vám dá vše, co potřebujete v rámci běžné práce na PC. Většina operačních systémů si nový hardware automaticky detekuje a přiřadí k němu systémový ovladač pro připojené periferie. Pokud však chcete dostat z myšky více, hlavně při dražších nebo hráčských modelech, určitě si nainstalujete ovladač přímo od výrobce (ten si stáhnete z jeho webové stránky). Výhodou jsou častější aktualizace ovladače přímo pro váš model. Při nastavitelných myškách nebo modelech s programovatelnými tlačítky je dobré instalovat i podpůrný software. Ten vám pomůže nastavit nejen rozlišení, ale přiřadit tlačítkům vlastní funkce a vytvořit si různé profily.

Náš tip

Do domácnosti a kanceláře na práci s dokumenty je vhodná skoro každá počítačová myš, která má spolehlivý přesný senzor ať už optický nebo laserový. Výběr mezi drátovou a bezdrátovou volte s ohledem na místo na pracovním stole. Pokud máte dostatek místa s drátovou myší nebude problém. Pokud nechcete kábel, kvůli prostoru, zvolte si bezdrátovou myš. Akumulátory vydrží dlouhou dobu a výměna je nutná jednou za několik měsíců.

Jednoduchá myš pro běžnou práci

Základní modely ověřeného výrobce Genius DX 110, Genius DX 120 mají nízkou cenu a splňují požadavky běžného uživatele. Jde o standardní univerzální počítačové myši s optickým senzorem, který snímá v rozlišení 1 200 Dpi.

Malá přenosná myš k notebooku

Mini myš Genius Micro Traveler V2 je malá optická myš s navíjecím kabelem. Je vhodná k notebooku a na přenášení, pokud potřebujete malou praktickou myš na cesty. Má univerzální tvar vhodný pro leváky i praváky a senzor s rozlišením 1 200 Dpi.

Myš do kanceláře s drátem i bez drátu

Logitech M90 je kvalitní drátová myš s optickým senzorem, která se připojuje USB konektorem. Snímá v rozlišení 1 000 Dpi. Má univerzální tvar pro leváky i praváky a 3 tlačítka. Používat ji můžete na komkoli povrchu i bez podložky. Vhodná je pro běžného uživatele i do kanceláře. Plusem je kvalitní zpracování, dobrá citlivost a nízká cena. Pokud hledáte bezdrátovou myš v dobrém poměru kvality a ceny je model Logitech M185. Jde o optickou myš s rozlišením senzoru 1 000 Dpi. Připojuje se malým nano přijímačem s USB konektorem (2,4 GHz). Má univerzální tvar a 3 tlačítka a kolečko. Napájí se 1 ks baterie typu AA. V nabídce je v několika barevných variantách.

Ověřené hráčské myši

Pro hraní her a práci s programy, kde se vyžaduje rychlost a přesnost jsou vhodné počítačové myši s vysokým rozlišením a nízkou odezvou. Hráči ocení zejména možnost naprogramování tlačítek a ergonomický design pro co nejlepší úchyt. Hráčskou myš si můžete vybrat v různých cenách podle toho, zda jste začátečník nebo pokročilý hráč. Našim tipem je oblíbený model hráčů myš A4Tech Bloody V7. Jde o optickou ergonomicky tvarovanou myš s podsvícením. Boční strany myšky mají mírnou protiskluzovou úpravu a tvarování pro pohodlné držení. Myška má 7 tlačítek a kolečko. Senzor snímá v rozlišení 3 200 Dpi a pomocí tlačítek můžete rozlišení měnit. Odezva se pohybuje pod 1 ms. Hráč může ukládat makra do vnitřní paměti a tlačítka pomocí programu naprogramovat. Tato hráčská myš má 3 kovové pojezdy a kvalitní pletený kabel. Je našim tipem na hráčskou myš ve výborném poměru kvality a ceny.
Pro náročnější hráče doporučujeme Razer Lancehead Tournament Edition. Kvalitní rychlou optickou myš s rozlišením senzoru 16 000 Dpi, nízkou odezvou a 9 programovatelnými tlačítky. Má symetrický tvar, který je vhodný pro leváky i praváky, podsvícení a opletený kvalitní kabel. Výrobce Razer je oblíbeným brandem hráčů.
Pro hráčů tu máme ještě jeden tip a tím je herní set za příznivou cenu. Obsahuje hráčku laserovou myš model E-Blue Auroza FPS a kvalitní podložku Gaming Arena.