Kancelář a škola

Jak si doma vytisknout fotografii na doklady

Možná jste se s tím již setkali i vy. Podíváte do dokladu a zhrozíte se, že vám před pár dny vypršela jeho platnost. Začal se školní rok a vy si uvědomíte, že potřebujete fotografii na studentský průkaz ISIC nebo vlakovou průkazku. Pokud máte doma spolehlivou barevnou tiskárnu a fotopapír, můžete tento problém velmi rychle a levně vyřešit. Stačí vám k tomu digitální fotoaparát nebo mobilní telefon, který kvalitně fotí, tiskárnu a fotopapír.


Pokud máte vše potřebné k focení a tisku, před samotným krokem si třeba ujasnit, jaká kritéria musí fotografie na doklady splňovat. Netýká se to občanského průkazu ani cestovního pasu, na který se fotíte již přímo na úřadě, kde o průkaz požádáte.


Na ostatní doklady je třeba dodržet:


Rozměr
Rozměr - 3 x 3,5 cm se používá na vlakovou průkazku, ISIC průkaz, zbrojní průkaz a lovecký průkaz
Rozměr - 3 x 4 cm se používá na průkaz ZTP
Rozměr - 3,5 x 4,5 cm se používá na kartu, kvalifikační kartu, byl to i tzv. pasový formát
Rozměr - 4,5 x 6 nebo 4 x 5 cm potřebujete na doklady pro vysoké školy
Rozměr - 5,1 x 5,1 cm je rozměr pro víza do USA


Pozadí na fotografii
Pozadí, při kterém se budete fotografovat, by mělo být neutrální, nejlépe bílé barvy. Mělo by být jednoduché bez textury nebo rušivých vzorů. V domácím prostředí se můžete vyfotit u zdi s neutrální barvou.


Světlo
Dbejte na to, aby světlo bylo difúzní, měkké a směřovalo jemně ze strany. Vyhněte se přímému světlu, dopadajícímu na objektiv fotoaparátu nebo přímo do očí osoby, která je fotografovaná.


Vhodný oděv
Myslete na to, že na fotografii vám bude vidět i ramena a část hrudníku. Oblečení byste měli zvolit jednobarevné, např. košili bez zbytečných barevných vzorů. Přece jen, jedná se o fotografii na doklad. Barvu oblečení si vyberte is ohledem na pozadí, při kterém se chcete fotografovat. Měla by vytvářet kontrast. Tedy pokud se fotíte na bílém pozadí, bílá košile není dobrou volbou.


Póza
Uvolněně se posaďte a narovnejte záda. Dívejte se tváří přímo do objektivu. Můžete se také jemně usmát, avšak neukazujte zuby. Na dokumenty se vyžadují fotografie celé obličeje a vhodný je záběr od poloviny hrudi s rameny. Upravte si vlasy a dbejte na to, aby vám byla dobře viditelná celá tvář. Určitě se nefoťte ve slunečních brýlích, s čepicí, kloboukem nebo kšiltovkou.


Jak se vyfotografovat
V první řadě se při focení na doklady vyhněte tzv. Self fotografii, při které se fotíte natažením ruky před sebe. SELF na mobil si můžete udělat pouze v případě, že máte k dispozici dostatečně dlouhou teleskopickou tyč s uchycením na váš mobilní telefon. Ta vám umožní mít ruce položené přirozeně, podél těla. V tomto případě dbejte na sklon mobilu, abyste se nefotili příliš shora.


Pokud máte lepší fotoaparát s dálkovou nebo kabelovou spouští, foťák si můžete postavit na stativ a vyfotografovat se sami.


Nejlépe však uděláte, když vás vyfotí druhá osoba. Dohodnete se s rodinným příslušníkům nebo kamarádem, či jiným spolubydlícím.

 

Pokud se vám podařilo udělat úspěšný snímek, je čas připojit fotoaparát k tiskárně nebo PC a fotografie ve správném rozměru vytisknout na fotopapír. Před vytištěním můžete fotografie mírně upravit v grafickém programu. Určitě však nepoužívejte různé filtry v programech, které změní barvy úplně. A rozhodně nedělejte žádné změny na vaší tváři. Tato fotografie vás má přece identifikovat. Konečná úprava po vytištění je oříznutí nebo vystřižení fotografie z fotopapíru.


Tip pro vás


Pokud si takovým způsobem chcete doma vyrábět i jiné fotografie a hledáte vhodnou tiskárnu, poohlédněte se po některém z modelů fotografických tiskáren nebo barevných tiskárně, které mají výborně výsledky v tisku na fotografický papír. Existuje více druhů klasického fotopapíru, ať už matný nebo lesklý. Pro umělecké fotografie jsou zase na trhu i umělecké fotopapíry s různou texturou ve variantě matný nebo lesklý.


Široký výběr papíru do tiskáren najdete v našem e-shopu. Nabízíme vysoce kvalitní papír pro tisk dokumentů i tisk fotografií. Z našeho sortimentu si vyberete fotopapír matný, lesklý, lesklý, i umělecký s různou texturou. V naší nabídce nechybí mikroporézní, oboustranný, magnetický papír a ani nažehlovací a samolepicí papír. S výběrem vám velmi rádi pomůžeme.