Kancelář a škola

Jak se vyznat ve formátech papíru pro tisk

A4 a jiné formáty

Když se řekne papír do tiskárny, automaticky vás napadne klasický kancelářský papír formát A4. Je to nejběžnější a zároveň i nejpoužívanější formát papíru do tiskáren. Drtivá většina zařízení podporuje formát A4, jako maximální formát,na který dokáže tisknout. Hned za nimi následují tiskárny, které dokáží tisknout do rozměrů papíru formátu A3. Samozřejmě existují i ??speciální velkoformátové tiskárny pro tisk velkých plakátů a na druhé straně malé fotografické tiskárny, které tisknou na maximální velikost formátu klasické fotografie. jak se tedy orientovat ve formátech, nač jsou určeny různé velikosti a jaké mají rozměry?

 

Velikost papíru můžeme rozdělit do tří skupin nebo na 3 základní formáty A - B - C. Pro každý formát máme několik velikostí. Velikost se udává v mm a je povolena určitá odchylka. Povolená tolerance závisí na velikosti papíru. Při menších listech do 150 mm je 1,5 mm, při délce 600 mm je 2,0 mm a při ostatních větších rozměrech nad 600 mm je povolena odchylka maximálně 3,0 mm.

 

Označení papíru se liší od země. Pro americký trh jste možná setkali s formáty Letter a Legal. Nejznámější jsou formáty Letter, Legal, Tabloid, Executive a Ledger. Tyhle formáty se používají v USA, Kanadě a Mexiku. Zcela odlišné formáty mají Švédové a Japonci. V Anglii jsou velikosti označeny také jinak a rozměry jsou uvedeny v palcích. Rozměry, které se používají u nás, jsou mezinárodně uznávané standardy podle ISO 216.

- Vztahuje se na formát velikosti papíru pro administrativu, obchodní a technické účely, jakož i na určité druhy tištěných materiálů, jako jsou tiskopisy, katalogy atd.

- Nevztahuje se na noviny, publikované knihy, plakáty nebo jiné speciální položky, které mohou být předmětem samostatných mezinárodních norem.

Na co se jaké formáty používají

 

A0, A1 - technické výkresy, mapy, velkoformátové plakáty (ofsetový tisk)
A1, A2 - plakáty, kalendáře, dárkový papír, flipcharty
A2, A3 - výkresy, mapy, pracovní diagramy, velké tabulky
A4 - listová dokumentace, formuláře, sešity, katalogy, dokumenty (klasický kancelářský papír)
A5 - školní sešity, zápisníky, poznámkové bloky
A6 - pohlednice, malé letáky, poznámkové bloky
B5, A5, B6, A6 - knihy
B4, A3 - novinová tisk
B8, A8 - vizitky, etikety, nálepky, hrací karty
C4, C5, C6 - obálky pro tiskopisy

Formát C - obálky

Podle složení dokumentu A4 je dělíme na

C4 - nesložený dokument (list papíru)
C5 - složený na polovinu 1 x
C6 - složený 2 x

Při obálkach se často setkáte s formátem DL. Do takových obálek se vloží formát A4 na třetiny.

 

 

Určitě si ještě pamatujete, jak jste se ve škole učili formát A4 a menší, způsobem složení listu papíru vždy na polovinu. Tento systém se používá pro všechny tři formáty, ale s rozdílnými rozměry. Názorně vidíme na obrázku.

 

Formát A

 

Formátů jsou hodně, ale nejčastěji se používají pro tiskárny formáty A a C. Při formátu A vede A4 a A3. Někdy se můžete setkat i s formátem A3+. Ten není definován normou ISO 216. Nejčastěji se používá pro fotografický papír o rozměrech 329 mm x 483 mm. Na trhu je stále více tiskáren, které podporují právě tenhle formát.

Při tiskárně nebo multifunkci je uveden maximální formát papíru, na který dokáže zařízení tisknout.