Kancelář a škola

Jak se vyhnout zaschnutí inkoustových náplní

Inkoustové tiskárny a multifunkce jsou zařízení, které používá většina z nás v domácnosti. Tiskneme dokumenty, obrázky i fotografie. Někdy nestíháme měnit spotřebované náplně. Důvodem je častý tisk, hlavně v rodině s více uživateli. Ani studenti se na spotřebu náplní nemohou stěžovat. Jsou však i případy, kdy tiskárnu využíváme sporadicky a mezi jednotlivým tlačením jsou velké časové úseky. V některých případech nevyžijeme tisk několik měsíců, až rok. Říkáme si, že ušetříme inkoust, což nemusí být pravda. Pokud nám inkoust v kazetách zaschne, můžeme ztratit více, než bychom ušetřili nepoužíváním tiskárny. Dokonce může vzniknout další problém a tím jsou zaschlé trysky. Tyto dva důvody mohou zapříčinit, že nám tiskárna nebo multifunkce přestane fungovat. Jak zabránit uschnutí trysek v inkoustové tiskárně a znehodnocení inkoustových náplní?

Na jakém principu pracuje inkoustová tiskárna

Proč dochází k zaschnutí inkoustu v náplních, souvisí přímo s technologií tisku. Při inkoustové tiskárně se inkoust z kazet (cartridge) musí dostat k tiskové hlavě. Ta je pohyblivou částí tiskárny a nanáší miniaturní kapičky inkoustu na papír. Aby se však inkoust dostal na tlačovovú hlavu je potřebná pumpa, která odsává inkoust z náplní. Jako dávkovač slouží tryska s rezistorem v tiskové hlavě. Ten produkuje teplotu okolo 100 ° C. Mikrokapičky jsou velkou rychlostí vystřeleny přímo na papír. Kromě termálních inkoustových tiskáren známe i piezoelektrické, drop-on demand a kontinuální tisk. Právě trysky a kazety s inkoustem mohou být problémem, při méně častém tisku na inkoustové tiskárně.

Tiskněte pravidelně

Pokud netisknete často nebo nevyžíváte všechny barvy, může nastat situace, kdy inkoust v kazetě uschne. Nestane se to samozřejmě v krátké době nečinnosti, ale při dlouhodobém nevyužívání tiskárny je riziko větší. Proto je dobré jednou za čas vytisknout nějaký dokument, nebo alespoň zkušební stránku s využítím všech barev.

Kontrola trysek a čištění tiskové hlavy

Skoro každá tiskárna dnes obsahuje funkci údržba nebo servis. Dostanete se k ní přes položku servis v menu tiskárny, softwaru k tiskárně nebo pomocí vlastnosti tisku v operačním systému. Při problémovém tisku můžete zkontrolovat trysky, vyčistit tiskovou hlavu a provést nastavení tiskové hlavy. Kontrolu je dobré provádět preventivně, dříve, než nastane větší problém. Nepřehánějte to však, abyste si nespotřebovali zbytečně náplně.

Tiskárnu nenechávejte bez náplní

Vyměňte kazety, jakmile je to zapotřebí. Pokud jste vybrali prázdné náplně, nenechávejte tiskárnu dlouhou dobu bez kazet. Nejlepší je systém, prázdné vybrat a hned vložit nové náplně. Pokud jste na tom finančně hůře, nečekejte do výplaty, ale zakupte alternativní náplně. Ty stojí zlomek ceny originálních.

V některých případech, kdy je problémem tisková hlava se zaschlými tryskami pomůže manuálně vyčištění. Zvlhčeným ubrouskem nebo speciálními čističi na tiskové hlavy. Závisí to vždy od daného modelu tiskárny a jaký je k tiskové hlavě přistup. Některé tiskárny mají tiskovou hlavu zabudovanou napevno, starší modely HP ji měli zase integrovanou přímo do náplně. Některé se dají snadno vyjmout a vyčistit.

Chcete-li předejít problémům s tiskárnou díky zaschnutí barev nebo trysek, tlačte pravidelně. Stačí testovací strana. Používejte nástroje tiskárny pro kontrolu a čištění trysek a tlačové hlavy. Nezanedbávejte výměnu náplní, pokud je nutná. V některých případech, může být příčinou i umístění tiskárny blízko tepelného zdroje, jako je radiátor. Vyhněte se také přímému dopadu slunečního záření na zařízení. Pokud jsou pro vás originální inkoustové náplně drahé a proto se snažíte šetřit inkoust, zvažte používání cenově dostupných alternativních náplní. Vaše náklady na tisk se sníží a vy nebudete muset šetřit s tiskem.

Náš tip

Na internetu najdete množství rad a zaručených návodů, jak vyčistit trysky nebo obnovit zaschlé náplně. Zamyslete se dříve, než dáte náplně v uzavřeném sáčku vařit a podobně, zda mají tyto návody logiku a nepoškodíte si ještě více. Naše rada zní: Tiskněte pravidelně! Pokud chcete ušetřit používejte kompatibilní alternativní nebo značkové náplně.