Kancelář

Jak se vyhnout problémům s tiskem během horkých letních dnů

Teploty se během letního období vědí vyšplhat vysoko. Člověk se potřebuje zchladit a proto zapínáme klimatizaci nebo ventilátor. Většina zařízení v kancelářích, jako jsou počítače, mají zabudované ventilátory. Při noteboocích si můžeme pomoci chladicími podložkami. Co však s tiskárnami a náplněmi, hlavně inkoustovými. Jak je chránit a uskladňovat v letních vedrech?

 

V první řadě se podívejme, jak je umístěna tiskárna nebo multifunkce ve vaší kanceláří, v domácnosti. Během zimního období nemusí vadit, že je blízko okna, kde dopadají sluneční paprsky. Jde spíše o světlo, jak o tepelný zdroj. V létě je však situace jiná. Tiskárna, která je dlouhodobě vystavována přímému slunečnímu záření, může způsobovat problémy s tiskem.

 

Horké teploty a přímé sluneční paprsky mohou změnit strukturu povrchové úpravy zařízení. Skoro všechny tiskárny jsou vyrobeny z tvrzených plastů, které mají určitý stupeň odolnosti, ale dlouhodobé sluneční záření je může deformovat a změnit barvu. Hlavně u bílých, šedých a světlých barevných provedeních. Přímé slunce může urychlit, laicky řečeno, zestárnutí barevného odstínu. Z bílé se stane šedavá se žlutavým nádechem. Rovněž se mohou některé části mírně deformovat. Nejčastěji jsou to vyboulení nebo promáčknutí krytu. Další hrozba jsou inkoustové náplně v tiskárně, na kterou dopadají silné sluneční paprsky. Pokud netisknete často a zařízení je vystaveno vysokým teplotám a přímému slunci, inkoust v kazetách může uschnout. Hrozí i ucpání trysek.

Ani zdroj napětí (zásuvka) a síťový kabel nesmí být vystaveny přímému a silnému slunečnímu záření. Tam hrozí dokonce nebezpečí požáru.

Preventivní opatření

Pokud je to možné eliminujte zdroj slunečního záření. Menší kompaktní zařízení můžete přemístit na jiné místo. Hlavně, pokud se připojujete bezdrátově a tiskárna není připojena kabelem k PC, nebude to problém. Pokud nemůžete zařízení přemístit, můžete v době největších veder přizpůsobit žaluzie na oknech. Pokud netisknete často, preventivně vytiskněte jednou za čas alespoň minimum textu. Při problémech zkuste samo-udržbu tiskárny. Můžete udělat kontrolu trysek, čištění a nastavení tiskové hlavy.

 

Expirace inkoustových kazet

Né za všechno může vysoká teplota a nevhodné uložení inkoustových náplní do tiskárny. Pokud jste nakoupili levně několik balení do vašeho zařízení, dbejte na to, jak a kam ho uskladníte, ale taky na datum spotřeby. Tohle spotřební zboží podléhá expiraci. Obvykle to je 24 měsíců, při originálních cartridgech a o něco déle je to u kompatibilních inkoustových náplních. Když je tiskárna dlouhodobě v nečinnosti, po čase může inkoust v kazetě usadit a uschnout. Stejně to platí i při nesprávně uložených, nebo příliš dlouho uchovávaných inkoustových kazetách. Proto je vhodné jednou za krátký čas aktivně využívat tiskárnu.

Inkoustové kazety do tiskáren uskladňujte v vzpřímené poloze na suchém místě. Nejlépe při pokojové teplotě, tak, aby nebyly cartidge vystaveny přímému slunečnímu záření a extrémním teplotám. Právě v letním období a při vysokých teplotách, vám nesprávné uskladnění a vystavování tiskárny přímému slunci a teplu může nadělat problémy.