Kancelář a škola

Jak rychle vytisknout fotografie přímo z iPhone

Dnešní mobilní zařízení nám kromě komunikační roviny přinášejí také kopec užitečných funkcí, kterými některé úkony dokážeme mnohonásobně zkrátit a ušetřit tím kopec času. Díky kvalitním fotoaparátům v mobilech a bezdrátové konektivitě nám odpadá focení digitálním fotoaparátem, následně fotografie stáhnout pomocí kabelu do pc, upravit v nějakém foto programu a následně vytisknout na připojené tiskárně.
 
 
Dnes tyto úkony zvládneme klepnutím několikrát na displej mobilu. Nafotíme záběry mobilem, upravíme je přímo v zařízení pomocí vestavěné nebo foto aplikace třetí strany a pomocí Wi-Fi odešleme tisknout na spárované tiskárně. V závislosti na operačním systému mobilního zařízení se úkony mohou mírně lišit.
 
 
          
 
zdroj foto: apple.com
 
Dnes si ukážeme, jak vytisknout pomocí 4 jednoduchých kroků fotografie přímo z iPhone. První, co potřebujete před tiskem udělat je ověření, že vaše tiskárna podporuje funkci AirPrint. Právě pomocí ní vám mobilní zařízení s iOS umožní bezdrátově tisknout dokumenty a fotografie. V návodu k tiskárně u specifikace naleznete, jak na tom vaše zařízení je. Vyhledat si můžete také pomocí Google zadáním přesného označení modelu tiskárny nebo přímo na stránce výrobce. Další možností je na stránce Apple „AirPrint support“, kde naleznete aktualizovaný seznam všech tiskáren a tiskových serverů, kteří podporují tisk pomocí AirPrint.
 
 

Tisk fotografií z iPhone pomocí AirPrint technologie

 
1. V nativní aplikaci přímo v zařízení (nebo jiné foto aplikaci) zobrazte fotografie a vyberte snímky, které chcete vytisknout
 
2. Zvolte sdílení (Sharing), přejděte na konec nabídky a zvolte „Tisk“ (Print)
 
3. V otevřeném okně „Volba tiskárny“ (Printer Options) vyberte režim tisku (monochromatický, barevný), počet kopií a zařízení kterého chcete tisknout
 
4. Stačí potvrdit „Tisknout“ (Print)
 
 
Toto není jen způsob, jak vytisknout fotografie, ale podobně můžete vytisknout i e-maily nebo webovou stránku z prohlížeče Safari nebo dokumenty. Toto se týká zařízení s podporou AirPrint. Pokud nemáte podporu AirPrint můžete si stáhnout aplikaci výrobce dané tiskárny. Přímo tam vyberete fotografie k tisku, je to v podstatě podobný způsob jako u AirPrintu.
 
Jelikož každý výrobce má svou aplikaci pro tento způsob, je třeba se odrazit od značky výrobce a podpory aplikace pro daný model. Tak například: HP má aplikaci – HP Smart, Epson aplikaci – Epson Print, Canon zase – Canon PRINT Inkjet/ SELPHY, Oki – Mobile Print, Samsung – HP Samsung Mobile Print, Xerox – Xerox Workplace. Rovněž můžete použít i aplikace Print n Share a PrinterPro, které jsou bohužel placené. Rovněž v některých aplikacích třetích stran najdete funkci tisknout.