Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Jak psát na klávesnici speciální znaky

Určitě se vám při psaní na klávesnici stalo, že jste potřebovali zadat speciální znak a nevěděli jste ho najít nebo použít tu správnou klávesovou zkratku. Klávesové zkratky jsou něco, co využíváme nejen při psaní textu v dokumentech, konverzací, ale i při hrách a grafických programech. Zaměříme se na ty nejpoužívanější znaky a klávesové zkratky v kombinaci "klávesnice a operační systém Windows".

Speciální znaky

Kromě klasických znaků, tedy písmen a číslic používáme i takzvané speciální znaky. Ty jsou součástí operačního systému Windows, jako příslušenství po vyvolání kontextového menu v nabídce start. Tam najdete položku "Mapa znaků". Po rozkliknutí stačí najít požadovaný znak a zkopírovat ho. V takovém případě si nemusíte pamatovat zkratku pro zadávání na klávesnici. Chcete-li rychle aplikovat speciální znak přímo na klávesnici mohou se vám hodit právě tyto pomůcky pro jejich zadávání.

 

 

Zavináč @

Dnes asi nejpoužívanější znak je zavináč @. Ten se používá v emailové komunikaci, ale i při některých službách a sociálních sítích, jako identifikátor takzvaný nick.
Napsání, tedy zvolení znaku @ můžete udělat hned několika způsoby v závislosti na jazykové verze klávesnice. Při anglické klávesnici stačí stisknout klávesu se znakem @. Nachází se v druhém řádku kláves spolu s číslicí 2. Pro CZ verzi klávesnice můžete zvolit pravý ALT + V nebo levý ALT + 64. Pro aplikaci této zkratky musíte použít numerickou část klávesnice na pravé straně. Některé klávesnice na noteboocích, ale také samostatné menší klávesnice numerickou část nemají.

Hashtag (hašteg) - Mřížka #

Tento znak zná určitě každý kdo zná sociální síť Twitter nebo Instagram a jiné. Znovu se nemusíte trápit zapamatováním této zkratky pokud používáte anglickou klávesnici. Znak # naleznete v druhém řádku pod číslicí 3. Pokud máte CZ verzi klávesnice stačí stisknout pravý ALT + X.

Znaky měny €, $ a £

Při psaní měny, jako je euro, dolar nebo libra můžete samozřejmě napsat menu celým slovem nebo použít znak pro danou měnu. Znak eura € zadáte stiskem kláves pravý ALT + E.

Pro dolar je to pravý ALT + ô (ô je na Sk klávesnici druhá klávesa doprava od klávesy ENTER). Dolar je možné napsat i zkráceně, jako USD.

Anglická libra £ má klávesovou zkratku ALT + 0163.

Procento znak %

Procento známe asi všichni. Využíváme ho v matematice. Jedno procento znamená jedna setina z celku. Procento je oficiální zkratka pro zlomek a to znamená že 22 % se rovná 22/ 100. Také pro procento% existuje zkratka, jak ho napsat na klávesnici. Stisknutím pravého nebo levého SHIFT + = (= se nachází na horní číselné klávesnici jako poslední znak).

Závorky ( ), [ ], { }

Závorky známe v několika verzích a pro každé jsou jiné zkratky. Počínaje klasickou, hranatou až po složenou.

Klasická závorka ( )

SHIFT + ä je zkratka pro levou závorku "("
SHIFT + ň je zkratka pro pravou závorku ")"

Hranatá závorka [ ]

Znak hranatá závorka má využití v matematice a programování. Na české klávesnici ji napíšeme zkratkami:

Pravý ALT + F (zkratka je pro levou závorku "[")
Pravý ALT + G (zkratka je pro pravou závorku "]")

Složená závorka { }

Složená závorka, která se používá pro vymezení bloku kódu při programování se píše zkratkami:

Pravý ALT + B (zkratka je pro levou závorku "{")
Pravý ALT + N (zkratka je pro pravou závorku "}")

Lomená špičatá závorka < >

Znak špičatá závorka na klávesnici se v běžných textech často nepoužívá. V matematice ji známe jako vymezení spodní nebo horní hranice uzavřeného intervalu, jako znaménko pro větší nebo menší hodnotu než něco.

Pravý ALT + Y (zkratka je pro pravou závorku ">")
Pravý ALT + & (zkratka je pro levou závorku "<")

Lomítko do prava /

Lomítko do prava se používaný v programování. Nejčastěji se s ním setkáváme při ve webových prohlížečích a v samotném Windowsu, kde lomítko označuje cestu pro daný soubor. Znak pro lomítko do pravé strany napíšeme zkratkou SHIFT + ú (písmeno ú je napravo od písmene P).

Lomítko do leva \

Znak lomítko je používán v programování. Oproti lomítkem z leva do prava se používá méně často. Napíšeme ho zkratkou pravý ALT + Q (písmeno Q je nalevo od klávesy Tab - Tabulátor).

Stupeň Celsia znak ° C

Stupeň Celsia je jednotka pro měření teploty. Jeho tvůrcům Pan Anders Celsius (rok 1742). Na české klávesnici se tento symbol nenachází jeho zkratka je podržení pravý ALT a CTRL a potom na horní klávesnici stiskněte číslo 5 (označení 5 nebo i ť, %). Tato zkratka je pro znaménko ° a následovně musíte napsat velké C, abyste dostali finální podobu ° C.


Kromě těchto znaků můžeme často vyhledávat i základní matematické znaky, jako jsou dělení, násobení nebo označení pro metr čtvereční, metr krychlový.

Znak děleně nebo dělení ÷

 Dělení je jedná z matematických operaci se kterou se setkáváme. Dělení je opak násobení. Na české klávesnici nemá delene samostatnou klávesu a na jeho vytvoření je nutná zkratka pravý ALT + CTRL + ú.

Znak násobení nebo krát ×

Násobení je matematická operace, která je zase přesným opakem dělení. Pro vytvoření používáme zkratku pravý ALT + ä.

Znak sčítání nebo plus (+) nebo odpočítávání minus (-) najdeme na numerické klávesnici. Pokud se na klávesnici nenachází numerická část vytvoříme si je zkratkami.

Levý ALT + 43 (+)
Levý ALT + 45 (-)

 

Metr čtvereční m² a metr krychlový m³

Pro tento znak m2 použijte horní index v editoři dokumentů, jako je například Word.

 

Copyright ochrana známka (Symbol ©)

Symbol copyright se používá jako ochranná známka, která chrání autorská práva daného produktu (text, obrázek, fotografie, brand a mnoho dalších).

Vytvořit na klávesnici ho můžeme zkratkou levý ALT + 0169.

Ochranný symbol ®

Ochrana známka r v kroužku nebo také znak originality, který chrání značku nebo logo najdeme jej skoro na všech produktech. Na klávesnici ho napíšeme zkratkou ALT + 0174.

Ochranný znak ™

Ochranný znak najdete všude kde se v dnešní době pohnete ať už v obchodě nebo na internetu jeho úkolem je chránit loga a názvy společností a firem. Pro vytvoření použijeme zkratku ALT + 0153.

Ampersand &

Označení pro spojení, významové sloučení, které můžeme vnímat jako + nebo anglické and. Používá se při spojení dvou firem se stejnou prioritou.  ALT + C

Hvězdička *

Symbol hvězdičky vytvoříte klávesovou zkratkou ALT + 4 a 2. Na anglické klávesnici stiskněte SHIFT + 8. Hvězdička se používá v typografii k označení dalších dodatečných podmínek nebo vysvětlivek pod textem.


Klávesové zkratky ve zkratce

Klávesová zkratka je kombinace kláves, jejichž současné stisk vyvolá akci, která by nebyla jinak s pomocí klávesnice přístupná. Při jejich vytváření jsou nejdůležitějšími klávesami ALT, CTRL a SHIFT. Klávesových zkratek existuje množství nejen v celém operačním systému, ale i v rámci jednotlivých aplikací. Ty komplexnější často nabízejí dokonce možnost definice vlastních zkratek.

WASD zná každý hráč

Hráči jsou samostatná skupina uživatelů a zkratky v hrách jsou definovány většinou přímo ve hře nebo existuje i několik standardních zkratek nebo spíše kláves s jasným významem. Pro směrový pohyb jsou to klávesy W A S D.

 

QWERTY vs QWERTZ a AZERTY?

Na okraj můžeme zmínit rozložení písmen klávesnice systémem QWERTY nebo QWERTZ. Existenci rozložení AZERTY si nebudu blíže přibližovat vzhledem k tomu, že jde o Francouzské rozložení, které se u nás skoro vůbec nepoužívá. AZERTY má přiřazeno jednotlivá tlačítka é a è. Názvy jsou odvozeny od prvních šesti písmen v horním řádku klávesnice.

 

 

Klávesnice QWERTY byla navržena tak, aby limitovala v minulosti rychlost psaní, protože kolíky psacích strojů se při psaní vysokou rychlostí často zasekávaly. Převzetí tohoto stylu vytvořilo rozložení QWERTY. V Evropě se upravila podle potřeby a vzniklo rozložení QWERZ. Rozdíl je v podstatě ve dvou zaměněných písmenech Y a Z. Jazyk ve kterém píšeme obvykle používají častěji některá písmena a zde vstupuje do hry QWERTY nebo QWERZ, případně AZERTY.