Kancelář a škola

Jak přežít horké léto v kanceláři

Letní měsíce mohou pořádně překvapit. Pokud vás čeká dovolená a nemusíte se trápit během veder v kanceláři máte vyhráno. Pokud jste si dovolenou naplánovali koncem léta a ty nejteplejší dny trávíte v kanceláři určitě se vám hodí pár tipů, jak je v pohodě přežít. Schopnost soustředit se ve vedrech na zpracování úkolů se výrazně snižuje a často se přidruží i bolesti hlavy a jiné zdravotní problémy. Vědět jak na to, abyste takovému něčemu předešli, nikdy není na škodu. Přinášíme vám pár jednoduchých tipů, jak to pohodlněji ustát.

 

 

6 tipů, jak si poradit s horkem během letních dnů v kanceláři


Zvolte prodyšné oblečení

Správný výběr oblečení vás ochrání před sluncem a zároveň vám bude o něco snesitelnější na pracovišti během horkých dnů. Všechno je to o tom, jak přizpůsobíte oblečení teplotě. Vyberte si prodyšná přírodní vlákna, jako je len nebo bavlna. I některé syntetické materiály jsou vhodné, neboť absorbují vlhkost a mají chladivý účinek na pokožku. Pokud už se zpotíte, tak je nejlepší se hned převléct z propoceného oblečení do suchého. Náhradní triko nikdy není na škodu.

 

Větrání ve správný čas

Nejúčinnější je vyvětrat otevřením všech oken v místnosti hned ráno, dokud teplota nestoupne. Jakmile začne venkovní teplota stoupat, je lepší mít okna zavřené a stažené rolety, pokud je to možné. Při vysoké teplotě během dne už dovnitř vpustíte pouze nahřátý vzduch, což není dobré.

 

Pozor na slunce v pravé poledne

Během horkých dnů, které se vyznačují jako tropické vedra, se určitě vyhněte odpolednímu slunci. Je sice čas oběda, ale pokud nemusíte vyhněte se pobytu na přímém slunci. Pokud se chodíte naobědvat mimo budovu pracoviště a potřebujete přejít ven po slunci, nezapomeňte na přikrývku hlavy a sluneční brýle s UV filtrem.

 

Tekutiny jsou základ

Připomínat, že je velmi důležité pít dostatek tekutin určitě nikomu není třeba. A to nejen během horkých letních dnů. Během veder a zvláště, když teploty na teploměrech stoupají, je třeba zvýšit příjem tekutin. Minimálně 2 až 3 litry vaše tělo potřebuje. Nejlepší je pít čistou vodu, minerálku nebo ovocné šťávy. Čistou vodu si můžete dochutit plátky citrónu, okurky, zázvoru a lístky máty. Velmi dobrým nápojem je také letní čaj. Naopak na příliš studené nápoje je třeba si dávat pozor. Mají sice okamžitý efekt uhašení žízně, ale tělo se pokusí rychlé ochlazení kompenzovat množstvím energie pro opětovné zahřátí. Pokud pracujete ve firmě váš zaměstnavatel by se měl postarat, přetrvávají-li vysoké teploty o pitný režim pro zaměstnance.

 

 

Zvolte lehká jídla

Během veder je nejlepší kombinace čerstvého ovoce a zeleniny, která je šetrná k našemu žaludku. Těžká jídla a plný žaludek nás unavují a zatěžují trávicí systém. To spouští uvolňování energie, která produkuje přebytečné teplo. Během léta je nejlepší sáhnout po sezónním ovoci a zelenině.

 

Nezapomeňte na pravidelné přestávky

Během velkých veder se doporučuje více krátkých přestávek. V konečném důsledku se tak zvýší vaše produktivita, budete-li pracovat vždy s dostatkem energie.

 

Láhve s rozprašovačem jsou praktická pomůcka

Nejjednodušší řešení ve vedrech je obyčejná láhev s rozprašovacím pro zvlhčení pokožky. Efekt mrholení vzduchu je velmi příjemný a osvěžující.


Ochlazení zápěstí a obličeje

Stejnou službu má i několikaminutové zchlazení zápěstí pod tekoucí vodou nebo ovlažení obličeje a krku.

 

Snížení zdrojů tepla

Zařízení, jako počítačová technika a tím myslíme monitory, počítače, notebooky, ale také tiskárny během provozu produkují určité množství tepla. Proto je používejte jen pokud jsou nezbytné. I když při práci v kanceláři se už dnes asi nikdo neobejde bez zapnutého pc, některá zařízení lze zapínat podle potřeby. To platí io svítidlech.

 

Klimatizace a ventilátory ve správných dávkách

V letních vedrech je důležité vyhnout se extrémním teplotním rozdílům mezi interními a externími prostory. Teplota přiváděného vzduchu pro klimatizaci by neměla být nižší o více než osm stupňů, než venkovní teplota. Problémem je, je-li klimatizace nastavena příliš nízko a při teplotním rozdílu více než deset stupňů můžete nachladit. Klimatizace nejen snižuje teplotu v místnosti, ale minimalizuje také vlhkost. To má za příčinu vysušování sliznice a činí imunitní systém náchylnější k viry a infekce. Je třeba se vyhnout přímému proudu vzduchu klimatu na vaše tělo. Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin a zvažte používání ventilátoru v kombinaci se zvlhčovačem vzduchu.

 

 

Ventilátory jsou dobrým způsobem, jak se zchladit bez rizika nachlazení. Svěží vánek pomáhá odpařovat pot, který následně ochlazuje tělo. Nyní jsou k dispozici dokonce i stolní ventilátory poháněné USB, které můžete připojit k počítači nebo notebooku. I zde je třeba umístit ventilátor tak, aby vzduch nefoukal přímo na vaši hlavu. Nesprávné umístění ventilátoru může vysušit pokožku, sliznice a vést k bolestem hlavy.

 

Během veder mají zaměstnanci nárok v práci na optimální teplotu na pracovišti, která se má v létě pohybovat od 17 do 27 stupňů. Zaměstnavatel musí během extrémních veder zajistit pitný režim po celou pracovní dobu. V některých případech, pokud horka přetrvávají může zkrátit pracovní dobu nebo umožnit častější přestávky. Dnes už není ani výjimkou povolení práce z domova během extrémních veder. Bližší informace naleznete v aktuálním zákoníku práce.