Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Jak pochopit proces nabíjení mobilů, aby vám vydržela baterie, co nejdéle

Dnes už skoro každý vlastní mobil, notebook, tablet nebo chytré hodinky. Kterékoli z těchto zařízení máte, potřebujete jej nabíjet, aby bylo vaše zařízení připraveno k používání. Nabíjení pomocí kabelu nebo bezdrátové nabíječky samo o sobě je jednoduchá záležitost. Stačí připojit kabel k zařízení nebo položit zařízení na plochu bezdrátové nabíječky. Pokud bychom použili slovní hříčku, tak řekneme: není důležité jak, ale jak efektivně nabíjet vaše zařízení. Na způsobu nabíjení závisí kondice a životnost baterie zařízení. Nejvíce se to odráží právě na mobilech, které používáme a tím pádem i nabíjíme nejčastěji.

 

zdroj foto: Canva

 

Ještě před několika lety nebo dříve desetiletím byl zažit systém takzvaného formátování nové baterie v mobilu nebo notebooku. Po prvním spuštění zařízení se baterie zcela vybila a až tak se nabila do plné kapacity na 100 %. Tento způsob se prováděl v době, kdy se v zařízeních používaly nikl-kadmiové akumulátory (NiCad, NiCd) s paměťovým efektem. To byla základní charakteristika těchto baterií, které se musely zcela vybíjet a následně nabíjet do plné kapacity, aby se prodloužila jejich životnost.

Paměťový efekt byl založen na tom, že si baterie ve svém vybíjecím cyklu pamatovala bod, ve kterém začalo dobíjení. Při častějším nabíjení to znamenalo, že když se baterie dostala do tohoto bodu, dosáhla náhlého poklesu napětí, jako kdyby byla vybitá. I když kapacita baterie se ve skutečnosti výrazně nesnížila, ne všechna elektronická zařízení byla navržena tak, aby vydržela toto snížené napětí dostatečně dlouho na to, aby se napětí vrátilo do normálního stavu. V případě, že zařízení není schopno provozu během této fáze sníženého napětí, nemusí být schopno získat dostatek energie z baterie a ta se jeví jako „vybitá“ spíše, než tomu reálné je.

Ať už uživatel takto postupoval nebo ne, tak v období vyměnitelných baterií nebyl problém pořídit novou a vyměnit si ji. Dnes máme v mobilních zařízeních vestavěné baterie a výměna je práce pro servis.

Jak to funguje dnes

Také baterie do mobilů, tabletů a notebooků prošly určitým vývojem a dnešní typy baterií jsou založeny na Lithium. V první řadě netrpí paměťovým efektem a zvýšila se jejich kapacita. Není třeba baterii zcela vybíjet, než ji opět nabijeme. Naopak úplné vybití tohoto typu baterie může více škodit, zvyšuje vnitřní odpor a snižuje celkovou kapacitu. Moderní baterie bychom tedy měli udržovat v kapacitě mezi 20 % a 80 % nabitosti. To znamená nabíjet dříve, než kapacita baterie klesne pod 20 % - 30 % a odpojit ji od nabíjecí stanice, když se baterie nabije na 80 % - 90 % kapacity.

 

zdroj foto: Canva

Jak zacházet šetrně s baterií v zařízení

 

Abyste si prodloužili životnost baterie, dodržujte několik kroků, které vám k tomu pomohou.

- pravidelné nabíjení s dodržováním metody 20 % - 80 %

- používejte originální nabíječku od výrobce zařízení nebo kvalitní certifikovanou nabíječku

- pozor na kryty, které podporují nadměrné zahřívání mobilu

- extrémní teploty, a to ať už jde o přímé slunce nebo mráz škodí baterii

- vypněte aktualizace na pozadí a funkce, které nepoužíváte (Wi-Fi, Bluetooth, GPS)

- snižte jas displeje nebo používejte automatické nastavení podle prostředí

- používejte úsporný režim (notebook)

- zkraťte dobu pro uspání zařízení v nečinnosti

 

Naopak vyhněte se některým chybám, které baterii neprospívají.

- odpojování a zapojování zařízení k nabíječce během nabíjecího cyklu

- používání nevhodné nabíječky, levné nabíječky, která nemusí mít ochranný systém před přebitím a přehřátím

- nevystavujete zařízení extrémně vysokým nebo nízkým teplotám

- dlouhé používání zařízení během nabíjení (např. hrát během nabíjení hry)

- nabíjení zařízení po celou noc (nenechávejte nabitý mobil, tablet v nabíječce)

- nenechte úplně vybít zařízení

 

Dnešní mobilní zařízení a notebooky mají dobře zvládnutý management nabíjení. Lze nastavit nejen režim nízké spotřeby, ale také optimalizované nabíjení. Používáte-li rychlonabíjení snažte se jej redukovat, protože vytváří obvykle větší tepelný stres na baterii, a to může způsobit zkrácení její životnosti. Jednou za čas je dobré své mobilní zařízení restartovat.

Správné nabíjení mobilu, tabletu, notebooku nebo chytrých hodinek je klíčovým faktorem pro životnost jejich baterie. Proto si osvojte správný postup. Někteří výrobci uvádějí v manuálu nebo na své webové stránce pokyny pro správné nabíjení pro jejich zařízení.

Kolik vydrží baterie vašeho zařízení samozřejmě záleží také na tom, jak jej používáte. Životnost baterie se měří v nabíjecích cyklech, které si u některých zařízení můžete v nastavení zkontrolovat. Neznamená to však, že každé nabití znamená jeden cyklus. Pokud má baterie úroveň 80 % a při úrovni 30 % jej dáme nabíjet, dobije se reálně 50 %. Pokud to provedeme dvakrát, jedná se o jeden nabíjecí cyklus. Pokud má baterie například životnost 500 nabíjecích cyklů, to neznamená to, že bylo zařízení připojeno k nabíječce 500krát.

I když se budete o baterii svého zařízení zodpovědně starat, postupně bude ztrácet svou maximální kapacitu. Během 2 let klesne pod 80 %, což je stav, kdy se vyplatí uvažovat nad výměnou baterie. Degradovaná baterka se velmi rychle vybíjí, a navíc omezuje i maximální výkon procesorů. Zařízení v takovém případě začne i pomaleji pracovat. Jelikož je dnes většina chytrých telefonů vybavena vestavěnou baterii její výměnu svěřte specializovanému servisu.

 

zdroj foto: Canva

Na závěr je ještě dobré dodat, že pokud nepoužíváte originální nabíječku, dobře zkontrolujete její kompatibilitu pro vaše zařízení a konektor. Ne všechny mobily a tablety již mají konektor typu USB-C. Do konce roku 2024 musí být všechny mobily, tablety a digitální fotoaparáty prodávané v EU vybaveny tímto konektorem na základě schválné legislativy pro jednotnou nabíječku standardu USB-C pro nabíjení malých elektronických zařízení, takže budeme využívat jeden typ nabíječky s konektorem USB-C. U notebooků je situace jiná a zatím nabíječky nejsou tak standardizovány.

Kromě klasické nabíječky (drátové, bezdrátové) můžete své zařízení nabíjet nebo mu poskytnout energii i z powerbanky.