Kancelář a škola

Jak otestovat a vytisknout zkušební stranu

Určitě máte zkušenost s tím, že na monitoru jste měli dokument nebo fotografii v zářivých barvách a po vytištění vás čekalo nemilé překvapení v podobě nevýrazných barev. Příčinou může být znečištěná tisková hlava, dojíždějící inkoust, životnost tiskárny, ale i špatné nastavení barevného spektra. Pro zobrazení na monitoru se používá RGB a pro tisk CMYK. V ideálním světě by sme měly dosáhnout shodu barev na monitoru i na vytištěné fotografii. Bohužel tomu tak málokdy je a s nastavením barev se třeba pro dobrý výsledek pohrát. Při běžném tisku černobílých dokumentů tomu nemusíme až tak věnovat pozornost, ale pokud chceme opravdu kvalitní fotografie stojí za to pár věci nastavit nebo si alespoň doladit barvy na základě pozorování při tisku zkušební stránky. Nemusíte hned hardwarově kalibrovat monitor a vytvářet profesionální ICC profily pro monitor a tiskárnu. Někdy stačí softwarová kalibrace, doladění profilu a barev.

K tomu účelu existují weby, kde si můžete otestovat jednostránkové dokumenty ještě před samotným tiskem. A to v monochromatickém i barevném režimu. Jde o jednoduchý proces. Například na webové stránce "printatestpage" máte na výběr ze dvou možností. Testování jednostránkového dokumentu a tiskárny probíhá pomocí tlačítka: černobílá testovací strana a barevná testovací strana.

zdroj: printatestpage.com


Další možností je Testování barev pomocí testu "HP diagnostic". Testovací strana CMYK. Ta je dostupná na stejném webu a čerpá ze zdroje webu společnosti HP.

Na původním odkazu HP se dostanete k webové stránce, která obsahuje "Nástroj pro řešení problémů s kvalitou tisku". Tato webová stránka vám pomůže identifikovat a vyřešit váš problém s kvalitou tisku. Předtím, než začnete s řešením problému, zkontrolujte ovládací panel tiskárny, zda se na něm nezobrazují nějaké zprávy o objednávání nebo výměně spotřebního materiálu. Pokud je to tak, vyměňte spotřební materiál. Podle následujícího postupu pak můžete vytisknout zkušební stránku. Vložíte papír A4 do zásobníku. Kliknutím na ikonu tiskárny se otevře nové okno tiskárny. Postupujete na záložce Setup (Nastavení) pomocí počítače. Nastavíte si barvy a kliknutím vytisknete testovací stranu. Zkontrolujete si testovací stránky, zda je na jejich kratším okraji vytištěné slovo "TOP". Pokud ne, je možné, že jste kroky neprovedli správně.

Dalším webem nabízejícím test tisku je inkys.ca. Jde o jednoduchou testovací stránku se třemi vzory dokumentů a to černobílý, barevný a černo-barevný.
 

zdroj: inkys.ca

 

Samotný test můžete udělat i přímo přes vlastnosti tiskárny. Pomocí vyhledávání v operačním systému Windows dáme najít "ovládací panel". V ovládacím panelu následovně otevřeme kategorii "Hardware a zvuk", který obsahuje i podkategorii "Zařízení a tiskárny". Po kliknutí uvidíte vámi výchozí tiskárnu. Kliknete pravým tlačítkem myšky a zobrazí se vám kontextové menu. Vyberete "Vlastnosti tiskárny". V novém okně pod záložkou "Všeobecné" najdete vpravo dole "Vytisknout zkušební stránku". Potvrdíte a to je všechno. Samozřejmě tiskárna musí být připojena a zapnuta.

Někteří uživatelé mají zažitý způsob vytisknout kontrolní stránku po procesu údržby. Tomu předchází čištění trysek, nastavení a zarovnání tiskových hlav. Podle typu zařízení po provedení údržby můžete zvolit kontrolní testovací tisk. Ta je zaměřena na odstranění chyb při tisku, jako jsou šmouhy nebo výpadky barev.

To nejlepší jsme si nechali na konec. Vyzkoušeli jsme metodu zkušebního tisku přes některé webové stránky. Ty v různé kvalitě nabízeli základní i rozšířené způsoby tisku zkušební stránky. Celkem příjemné nás překvapila "northlight images". Nabízí kvalitní snímky bezplatného testovacího obrázku a to v černobílé a barevné verzi. K tomu je výborně napsaný vysvětlující článek, který vás přesně informuje o tom, jak byly jednotlivé obrázky pro test vytvořeny.
 

Černobílý snímek je navržen tak, aby pomohl uživatelům vylepšit jejich černobílý tisk. Je optimalizován pro tisk ve formátu A4, A3 +. Ve spodní části se nachází pas přechodu od bílé až k černé a odstínů šedé a opačně. Po levé straně se nachází gradient vzor a vzorkovnice bílé barvy, různých odstínů šedé znovu až po černou. Na testovacím obrázku najdete i ukázku jemnosti detailů v tmavším a světlejším pozadí. Celý obrázek byl vytvořen podle určitého profilu. Kromě vzorkovnice odstínů šedi zobrazuje i dva černobílé fotografie na šířku, kteří zobrazují různé aspekty kvality tisku. Hned na začátek musíme s autorem souhlasit, že při tisku kvalitních černobílých, ale i barevných obrázků a fotografií existuje mnoho proměnných. Důležitým aspektem je soulad mezi tiskárnou a jejím nastavením, použitým papírem a náplní do tiskárny (inkoustem, tonerem).

Zkušební obrázek pro monochromatickou tiskárnu

Testovací obrázek je koláží 2 fotografií od Keitha Coopera, které vytvořil pro tento účel testování. Jedna část zobrazuje světlou oblohu nad kanálem Hood s velmi jemným stínováním, aby se zvýraznily jemné prvky oblačnosti a mlhy. Druhá část naopak zobrazuje tmavé stíny v zřícenině Anasazi (Mesa Verde). Obě scény jsou náročným testem jakékoli digitální černobílého tisku. Okna na obrázku jsou úplně černé, ale ve většině hlubokých stínů jsou jemné detaily. Autor upozorňuje na všechny detaily, které byste měli být schopni vidět pro co nejoptimálnější nastavení tisku.

Soubor je samozřejmě ke stažení zdarma. Je určen pro tisk na papír formátu A4 v rozlišení tisku 300 Dpi. To je typické rozlišení tisku i pro běžné tiskárny. Pokud k otevření stažený soubor v grafickém programu nebo fotoeditorů, případně v Photoshopu a změníte rozlišení (bez převzorkování), mělo by se to vytisknout větší nebo menší, bez změny kvality. V případě rozlišení tiskárny můžete tisknout při několika různých kvalitách tisku, abyste zjistili, zda existuje skutečný rozdíl mezi různými nastaveními kvality tisku (které často odrážejí odlišné rozlišení tiskárny (dpi)).

Na stránce najdete další testovací vzory, podobné testování při vytváření ICC profilu na monitoru, jako je kruhový patch, obrázek na kontrolu linearity a podobně.

Zkušební obrázek pro barevnou tiskárnu

Pro barevné tiskárny jsou k dispozici různé barevné obrázky, na kterých je viditelné množství aspektů pro testování barevných zkušebních stránek. Jednotlivé části koláže testovacího obrázku je rozdělen na kvadranty. Ty obsahují 4 tematické obrázky a mají přesně dané ke kontrole čeho slouží.

Kvadrant saturovaných barev slouží k zobrazení sytých barev pro kontrolu zpracování velmi intenzivními barvami vaším monitorem a tiskárnou. Na čtyřech různých obrázcích se sytými barvami můžete pozorovat syntetické stupňující se gradienty fialové, modré, azurové, červené, žluté, zelené a černé. Často jsou však barevné přechody s vysokou saturací mimo dosah většiny běžných monitorů.

Kvadrant tón pleti můžeme zkontrolovat na portrétových obrázcích, které nabízejí několik typů zobrazení. Například světlý odstín pleti při vyšší intenzitě světla při velmi blízkém portrétu, kde jsou viditelné odlesky na pleti a jemné detaily vlasů na tmavším pozadí, čímž tmavé smíšené barvy vytvářejí nejvyšší množství inkoustu a jemné světlé prvky proti nim ukazují nadměrné zabarvení a eliminací úzkých světlých oblasti. Textilní detaily v bundě lze použít ke kontrole schopnosti podrobností stínů na monitoru a v tisku. Rozostřené květiny v dolním pozadí lze použít pro kontrolu gradace tisku od barev po černou, zda nejsou gradienty přerušeny. Všechny malé detaily z demonstrovaných obrázků lze použít pro testování správného nastavení tiskárny pro barevný tisk.

Dalším kvadrantem je země a gradienty, který se skládá stejně se čtyř testovacích obrázků.

Posledním kvadrantem je černobílá fotografie. Znovu máme čtveřici tentokrát černobílých obrázků, kde můžeme pozorovat detailní textury a přechody odstínů šedé nebo plynulé přechody v široké škále černobílých tónů. Obrázky zobrazují širokou škálu černobílých obrazových a grafických prvků.

Celá webová stránka nabízí velmi zajímavé testy a návody pro práci s digitální fotografií od komerčních fotografů, kteří tímto způsobem šíří poselství fotografie. Zakladatelem Northlight Images Photography (2003) je fotograf a odborník Keith Cooper, který spolupracuje s mnoha předními inovátory a výrobci fotografického průmyslu a všem s tím spojeným. Na stránce najdete nejen zajímavé fotografie, ale i námi zmíněné testy pro tisk zkušební strany a mnoho informací ohledně managementu barev pro zobrazování na monitorech, vytváření ICC profilů pro monitor a tiskárnu.

zdroj: northlight-images.co.uk