Kancelář

Jak obnovit poškozené fotografie a vdechnout jim nový život

Živelné pohromy a hlavně povodně v jednom okamžiku zničí nejen majetek lidí, ale ohrozí i jejich životy. Před ohněm je obtížné zachránit alespoň něco ze svého majetku, ale u vody tam malá šance je. V roce 2021 zažila Belgie silné záplavy, kdy došlo k mnoha obětem na životech a škody zasáhly více než 220 000 domů. Šlo o část jižní Belgie Valonsko v provincii Liege, které se dodnes vzpamatovávají z nejhoršího. Přijde-li k živelné pohromě nebo válce lidé se snaží držet vzpomínek. Ty jsou často uchovány na fotografiích, kde jsou jejich blízkí, kteří nepřežili. Tehdy je hodnota takové fotografické vzpomínky nevyčíslitelná. Právě v období záplav v Belgii vznikl projekt ReStory, který byl iniciativou agentury Happiness Brussels spolu s řadou digitálních retušérů, laboratoře na obnovu fotografií Object Care, dobrovolníků a společnosti Canon. Právě jejich spojením začal projekt na obnovu co nejvíce fotografií pro oběti záplav.

 

 

      

zdroj foto: canon.com

 

V té době vystoupila v televizi žena, která vysvětlovala, že o všechno přišla, ale měla fotoalbum svých fotografií z manželství a dovolených. Řekla: „Umím nahradit svůj televizor, dokážu nahradit všechno, ale nemůžu nahradit tyto vzpomínky.“ Samozřejmě, tehdy netušila, jaké jsou možnosti. V agentuře Happiness Brussels si řekli, že umí takovým lidem pomoci a začali se ohlížet, zda najdou nějaké stávající služby, jejichž prostřednictvím by mohly obnovit fotografie. Volba padla na společnost, která měla s tímto typem služby zkušenosti a to Object Care. A tak se zrodil projekt hledání vzpomínek na obnovu.

 

 

zdroj foto: canon.com

 

Částí procesu obnovy ve společnosti Object Care je manuální čištění každé fotografie. Skupina retušérů dobrovolníků v agentuře Happiness Brussels vynakládá snahu na jejich jemném dolaďování. Bez obav vezmou poškozený snímek a jednoduše jej pustí do vody. To je proces, aby přesně věděli, co potřebují udělat. Dají foto do vody, aby se pokusili odstranit různé prvky a očistit záběr nejlépe. Potom jej digitalizují, jednoduchým postupem že jej vyfotí fotoaparátem Canon. Další postup v sobě zahrnuje tvorbu reklamní fotografie pomocí Photoshopu a jiných technik pro vylepšení nebo kombinování záběrů. Právě tyto znalosti se využívají na poškozených fotografiích, aby se vyčistily a odstranily skvrny a stopy. Digitální retušeři projektu ReStory trávili kolem 1 000 hodin jako dobrovolníci a věnovali svůj čas procesu úpravy poškozených fotografií. I když nejde navrátit vzezření osoby na obrázku, na kterém vlivem poškození chybí polovina obličeje, existuje způsob, jak opětovně vykreslit oblohu a stromy a odstranit skvrny na osobách na obrázcích. Korigované fotografie se následně vytisknou na tiskárně Canon imagePROGRAF PRO-1000 v profesionální kvalitě a živých barvách. Celé kouzlo spočívá ve sběru množství fotografií a pomoci, co největšímu počtu lidí. Žádosti o obnovu fotografií poškozených záplavami bylo možné zadávat přímo na stránce www.restory.photo

 

Tipy pro obnovu starých nebo poškozených obrázků

Spousta lidí má na obnovu jen dva nebo tři fotky, což znamená, že se dokáže pomoci mnoha lidem. Protože je lepší pomoci množství lidem s malým počtem fotografií a vzpomínek, což jsou pro ně doležíte, než malému počtu lidí s mnoha fotografiemi.


Jaké jsou zásady nebo spíše tipy:

- Nepokoušet se fotografie rychle vysušit
- Nejlepší je vložit foto do uzavíratelného sáčku s vodní párou
- Chcete-li obnovit staré fotografie svépomocí, digitalizujte je a naimportujte do softwaru Photoshop nebo Digital Photo Professional (DPP)
- Upravte všechny poškozené části a opravte barvy
- Připravte fotografie k tisku

 

Dříve než začnete tisknout uložte obrázky do požadovaného formátu, jako JPEG, PNG nebo TIFF. Pokud to váš fotoaparát podporuje, doporučujeme snímat ve formátu RAW, který vám umožní maximální flexibilitu při úpravách. Pro barevný i monochromatický tisk ve vysoké kvalitě je vynikající kompaktní, a přece univerzální model Canon PIXMA PRO-200 do velikosti média A3+. Pokud byste rádi svépomocí obnovili fotografie, tato bezdrátová tiskárna nabízí 8barevný inkoustový systém pro výjimečnou reprodukci a přizpůsobitelnou velikost tisku. Cenově dostupná řada PIXMA také nabízí kvalitní výsledky při tisku fotografií v domácnosti. Canon Pro Platinum PT-101 je těžký a lesklý profesionální fotografický papír se studiovou povrchovou úpravou a vynikající odolností vůči vyblednutí.