Kancelář a škola

Jak je to s 5G sítí

5G očekávaná a obávaná síť

Žádné vybudování a spuštění sítě nevyvolalo takovou debatu a tolik odlišných názorů, jako 5G síť. Nejde jen o vybudování 5G sítě u nás, ale na celém světě. Proč se o této síti tak vášnivě diskutuje, co nám může přinést a jsou na místě obavy? Určitě jste už zachytili nějaké informace o 5G síti nebo alespoň o americkém a později i skoro celosvětovém postoji omezit používání zařízení a technologie pro 5G od čínského gigantu Huawei. Ale nejprve si shrneme základní informace o 5G síti.

Základní informace o 5G

Jde o nejnovější v pořadí 5. generaci mobilní sítě a technologie mobilní komunikace, která by měla nahradit současnou 4G síť (LTE). Nová 5. generace se považuje za velký pokrok ve světě komunikačních technologií a přináší spoustu nových možností. Předešlé generace sítí využívali pro přenos dat frekvenční pásmo přibližně od 0.15 - 2.6 GHz. Čím vyšší byla frekvence, tím bylo připojení rychleji, ale s nižším dosahem. Jelikož v dnešní době využíváme stále více bezdrátové technologie, tak nám dosud používané frekvence už nestačí. A to by se mělo s 5G sítí změnit. Ta může využívat širší rozsah frekvencí a to od 0.6 - 6 GHz a někde dokonce až 30 GHz a více.

5G sítě budou využívat frekvence v pásmech od 2 - 6 GHz, ale i vyšší v pásmech nad 6 GHz. Tam se dostáváme k vysokým frekvencím v pásmech v rozmezí 24 - 29 GHz a 37 - 43 GHz. Taková frekvence již podporuje extrémně rychlý přenos dat. Neznamená to jen velmi rychlý internet a to rychlé načítání webových stránek, videí, bleskurychlé stahování velkého objemu dat, ale umožní to i navigaci a komunikaci mezi autonomními auty, ovládání domácností na dálku s extrémně rychlou odezvou, řízení inteligentních křižovatek a mnoho dalších hlavně průmyslových odvětví , které budou z rychlé 5G sítě těžit.

K tomu abychom mohli výhody 5G využívat musí být vybudována fyzická síť vysílačů, která pokryje naše území. Celá infrastruktura je složitější, než tomu bylo u předchozích generacích mobilních sítí. Nová 5G síť by měla fungovat separátně i se staršími generacemi 3G a 4G sítí, které by měly pokrýt místa, kde bude slabý signál 5G sítě. Jelikož do vybudování takové sítě je potřebný obrovský objem investic, předpokládá se určitá spolupráce současných operátorů a dotace státu.

Ohledně rychlosti by teoreticky měla 5G síť poskytnout připojení v jednotkách gigabajtů. Prakticky by měla většina uživatelů dosáhnout rychlosti ve stovkách megabajtů. Největším benefitem bude stabilní připojení a menší odezva. Ale nejen nízká latence, ale hlavně stabilita sítě při velkém množství připojení. Zatím dokud 4G síť dokáže připojit 10 000 zařízení na km2, tak 5G síť dokáže na stejnou plochu připojit až 1 milion zařízení.

 

Srovnaní mobilných sítí

 

 Typ mobilní sítě

 Mobilní síť 2G

 Mobilní síť 3G

 Mobilní síť 4G

 Mobilní síť 5G

 Komerční spustění 

 1991

 1998

 2008

 2020

 Podpora služeb

 Volání, sms

 Volání, sms, internet

 Volání, sms, internet, streamované video v HD

 Volání, sms, internet, streamované video v 4K, 3D video, IoT

 Rýchlost přenosu

 9,6/ 14,4 Kbps

 3,1 Mbps

 14,4 Mbps (3.5 G)

 100 - 300 Mbps

 10 - 30 Gbps

 

 

 

 

 

 

 

Podpora zařízení pro 5G

Abyste mohli využívat 5G síť je třeba vlastnit zařízení s technológovu, která 5G podporuje. Výrobci už přidávají do nabídky nové modely s podporou 5G. Jde například o nejnovější modely vlajkových lodí výrobců mobilních zařízení, autonomní auta, roboty a jiná zařízení, které potřebují rychlé připojení.

 

                        

zdoj foto: pixabay.com

Fakta a hoaxy o 5G

A teď se vraťme k tomu, že čím je frekvence vyšší, tím má nižší dosah a to znamená, že při tak vysoké frekvenci, kterou může 5G síť využívat bude třeba vybudovat velkou základnu telekomunikačních věží s co nejhustším pokrytím v terénu. To je předmětem diskuse, která rozdělila lidi na dva tábory. Zatímco jeden s nadšením očekává spuštění 5G sítě a všechny výhody s ní spojení, druhá skupina lidí se obává. Čeho přesně? Jde o to, že čím vyšší je frekvence magnetického vlnění, tím má vyšší energii. Jako příklad si můžeme uvést gama, rentgenové a vyšší frekvence UV záření, které mají tak silnou energii, že mohou v látkách vyvolávat změny (poškozovat a ničit buňky, dna). Tento typ záření nazýváme ionizující. Odpůrci 5G sítě vidí v tomto vážný problém v domnění, že právě toto bude způsobovat i 5G síť. Faktem je, že hranice kdy se záření stává ionizujícím je přibližně 2 500 000 GHZ, což je skoro 83 000 krát více, než 5G záření. Pro srovnání i světlo má více energie. Dalším faktem je že pro přenos digitálního televizního vysílání DVB-T se dosud používalo frekvenční pásmo 700 Mhz, které ji uvolnilo právě pro 5G. Frekvence 3,4 - 3,7 GHz se rovněž využívá a to už několik let na telekomunikační služby operátora SWAN.

Přestože se za poslední roky vytvořilo nespočet studií, které vyvrátili jakýkoliv negativní účinek záření od 1 - 300 GHz na lidech, stále se najdou konspirátoři šířící tento hoax. Dalším známý hoax je, že lidstvo bude očipované nano-čipy a řízené právě pomocí 5G sítě nebo, že vybudování 5G sítí vyvolalo Covid19. Lidská fantazie v tom nezná mezí.

Fakta: Na jaře roku 2020 vydala mezinárodní komise pro ochranu neionizujícího záření (ICNIRP) nové pokyny právě pro 5G sítě, kterými se bude řídit světová zdravotnická organizace (WHO) a následně i Evropská unie. Tyto pokyny je podloženo sedmi lety výzkumů odborníky z celého světa a potvrzuje vhodnost stávajících limitů pro vystavení se elektromagnetickým polím s menšími úpravami metod měření ve vztahu k vyšším frekvencím 5G.

Věděli jste, že ...

V několika zemích, včetně Slovenska a Česka už začalo pilotní spuštění 5G sítě. První 5G síť byla spuštěna v dubnu 2019 v Jižní Koreji. Na Slovensku spustila, jako první komerční provoz 5G sítě společnost 4ka v Banské Bystrici a o něco neskúr následovala i společnost O2 SK ve 4 městských částech Bratislavy. V česká republice spustili 5G síť operátor O2 CZ, následně Vodafone a na podzim 2020 taky T-mobile. Americký prezident označil čínské společnosti ZTE a Huawei hrozbou pro národní bezpečnost. Jako důvod uvedl právě technologie 5G síti, které jsou klíčové pro vybudování a správu nových sítí. Jmenované čínské společnosti jsou největšími dodavateli síťových komponent. Dalšími hráči v boji o dodávání technologie a vybudování sítí jsou společnosti Nokia A Ericsson. A na závěr ještě jedna zajímavost. První 2G síť byla spuštěna skoro před 30ti lety ve Finsku a to přesně v roce 1991.

Krátký závěr

Vybudování a postupné nasazování 5G sítě do provozu nebude rychlé a bude probíhat po etapách. To je dostatečně velký čas na testování a další výzkumy ohledně přínosu a dopadu, ať už pozitivního nebo negativního. Ačkoliv zatím nepociťujeme větší problém se 4G sítí, vzhledem k prudký růst používání různých zařízení, kterými se připojujeme, byla by současná síť o pár let nedostačující. 5G síť by měla vyřešit nejen kapacitní limity, ale také vysokou rychlost a stabilitu připojení.