Kancelář

Jak čistit zařízení, které denně používáme

Počítače, mobily a periferie k PC pod palbou bacilů (a virů)

Denně je používáme a přece se o jejich čistotu nejméně staráme. V domácnosti, v práci se jich každý den několik hodin dotýkáme. Počítače, notebooky, monitory, smartphony a připojené periferie, jako jsou klávesnice, myšky, tiskárny, skenery. To vše dnes využíváme k práci v kanceláři nebo doma k zábavě. Ruce si myjeme často, přesto ne vždy, když si sedáme k počítači a začneme ťukat do klávesnice.

V době epidemie je důležitá, co nejpřísnější hygiena, aby se eliminoval přenos bacilů a virů. Virus se dokáže přenášet dotykem na různé plochy a vydrží tam i několik hodin, závisí to na povrchu. Dokáže se velmi rychle přenést rukama na mobil, klávesnici nebo myšku PC. Proto je nezbytné čistit i PC a kancelářské zařízení s nimiž přicházíme do styku. Není to náročné a ani finančně nákladné. Dnes existuje na trhu množství speciálních nebo univerzálních čisticích prostředků pro tento účel. Vždy je třeba používat takové, které nepoškodí povrch zařízení nebo jej dokonce znefunkční. Na trhu najdete čistící prostředky, které obsahují alkohol nebo jinou antibakteriální složku. Vždy je třeba vybírat podle toho, jaký povrch chcete čistit, zda jde o plast nebo skleněný povrch, případně kůži a silikon.

 

                                                           

 

Koronavirus, způsobuje infekci Covid19, která aktuálně představuje největší riziko se šíří kapénkami a to kašláním, kýcháním. Kapičky se rozstřelí do vzdálenosti až na 2 metry. Pokud si rukama projdete po tváři nebo okolí úst a očí můžete si tento virus zavést do svého organismu. Na různých plochách se tento nebezpečný virus udrží i několik hodin. Právě proto je kromě základních hygienických a bezpečnostních opatření důležité i čištění zařízení, které používáte.

Nejohroženějším zařízením je smartphone, který používáme nejčastěji. Potom následují klávesnice a myšky k PC nebo notebooku. Netřeba však zanedbat ani tiskárny a jiná připojená zařízení. Cokoliv, co jen zapneme jediným tlačítkem nebo se dotkneme ovládacího panelu, dotykového displeje. Netřeba zapomenout na chytré fitness náramky, hodinky a nabíječky, které bereme skoro každý den do rukou. V situaci v jaké se kvůli Covid19 nacházíme je třeba nevynechat ani sluchátka a mikrofony, kteří používáme nyní často ke komunikaci z domu.

Jak správně a hlavně s čím čistit své zařazení, elektroniku. Čemu se vyhnout a jaké zásady dodržovat? Důležité je jakoukoliv elektroniku, zařízení vypnout z elektrické sítě. Platí to i nabíječkách. Mobil, tablet určitě vyjměte z nabíječky, pokud ho chcete čistit.

K čištění se doporučují používat hadříky, které jsou v balení čisticích produktů. Pokud si chcete vyčistit zařízení vlastním hadříkem, použijte měkký, tenký hadřík z mikrovlákna nebo vlhčený ubrousek. Hadřík nesmí byt mokrý, ale mírně navlhčený do mýdlové vody nebo roztokem izopropylalkoholu. Vyhněte se tvrdé vláknině v látce, která by mohla poškrábat zařízení nebo zanechává vlákna. Pokud si chcete zakoupit čistící prostředek, vždy vybírejte podle toho na jaký povrch a zařízení je určen. Na trhu najdete i univerzální čisticí produkty, kterými můžete čistit několik doporučených povrchů.

Čistící roztoky, pěna a spreje

Na displeje mobilů, tabletů, notebooků, monitory, ale i tv obrazovky můžete použít čisticí roztoky ve spreji, ubrousky nebo čistící pěnu. Roztok ve spreji a pěna mohou být antistatické a baktericidní, čímž se nejen vyčistí povrch od nečistot, ale zničí se i bacily. Čistící pěna obsahuje látky, které zabraňují po nastříkání stékání a zároveň pěna váže na sebe nečistoty.

Čisticí ubrousky

Nejdostupnějším produktem na čištění jsou čistící suché nebo vlhčené ubrousky. Můžete je zakoupit v malém, ale i ve velkém cenově výhodnějším balení. Mají antistaticky a odmašťovací účinek, jsou šetrné a odstraňují prach a jiné nečistou. Kromě suché verzi mohou být i nasáklé čisticí tekutinou, která efektivně odstraňuje nečistoty z monitorů a skleněných povrchů. Zároveň při čištění zanechávají antistatický film, který zabrání usazování prachu. Výhodou je, že nezanechávají šmouhy. Dobře se jimi čistí i lesklé plastové povrchy.

Produktů na čištění PC techniky, elektroniky a obecně zařízení, které každý den používáte je na trhu mnoho. Vybrat si je z čeho. Důležité je pravidelně čistit tato zařízení a předejít tak šíření bacilů a v dnešní době i nebezpečného viru. Různé statistiky a výzkumy uvádějí, že na mobilním telefonu, klávesnici a počítačové myšce je několikanásobně více bakterií, než na desce WC. Už samotná představa toho je hrozivá. Virus se dokáže udržet na displeji mobilu až po dobu 4 dní. Kolikrát si ho během té doby vezmete do rukou a rukama přejdete k obličeji. Koronavirus se přenáší kapkama, které se mohou dostat na vaše ruce a právě jimi vezmete mobil a to už je rychlá cesta do ústní sliznice během telefonování. Proto se postarejte o to, aby vaše zařízení, které berete často do rukou a se kterými dennodenně pracujte nebyly zdrojem viru.
Můžete se chránit čištěním dostupnými čistícími produkty pro tento účel, ale i běžnými jednoduchými, které najdete v domácnosti. Samozřejmě vždy s ohledem na to, abyste nepoškodili své zařízení nevhodným, agresivním čištěním. Určitě netřeba použít silný alkohol nebo savo a dřít to drátěnkou.

Co víme o Covid19

Koronavirus, který způsobuje onemocnění Covid19 byl poprvé identifikován v Číně koncem minulého roku 2019. Jde o nový kmen viru, se kterým jsme se doposud nesetkali. Patří mezi kapičkové infekční nákazy. Nejčastěji se projevuje, jak chřipkové onemocnění se symptomy, jako je horečka, kašel, dušnost, malátnost, zvýšená únava, bolest hlavy a svalů. Kromě těchto příznaků se však může projevit u některých jedinců i ztrátou chuti a čichu. Inkubační doba je přibližně do 14 dní, může být i delší. Koronavirus se rozšířil do celého světa a dnes mu čelí i Evropa. Více informací o tomto onemocnění hledejte na ověřených stránkách, které uvádějí pravdivé a aktuální informace.