Kancelář a škola

Inkoustová vs Laserová tiskárna

 

Pokud si v dnešní době kupujete tiskárnu, zřejmě se rozhodujete mezi inkoustovou a laserovou technologií. Kdysi byly populární i jehličkové tiskárny, jejichž velkou výhodou byly provozní náklady. Avšak zejména kvůli jejich vysoké hlučnosti a nižší kvalitě tisku se dnes už velmi často nepoužívají.
Před nástupem laserových tiskáren do domácností, vládli pro domácí použití a v malých firmách inkoustové tiskárny. Ty se dlouhá léta drželi na vrcholu, díky své nižší hlučnosti oproti jehličkovým tiskárnám, nízkým provozním nákladům a celkovým nákladům na tisk, jakož i díky rychlosti a vysoké kvalitě tisku. Masivnější nástup nové laserové technologie na trhu s tiskárnami a dostupné ceny pro koncové uživatele však zvedly vlnu zájmu o tato zařízení iv malých firmách a v domácnostech. Uživatelé si rychle přepočítali náklady na tisk při laserové a inkoustové tiskárně.
Obě technologie mají své výhody i nevýhody, a ne v každém případě platí, že novější technologie je pro koncového uživatele tou výhodnější. Proto si v dnešním článku porovnáme inkoustové a laserové tiskárny. Vy si pak můžete snadno vybrat, která je pro vás vhodnější.

Atramentová a laserová tlačiareň

 

 

 

 

 

 

Inkoustová tiskárna

Inkoustové tiskárny jsou na trhu již dostatečně dlouho a jejich vývoj logicky postupoval. Dnes disponují velkým množstvím různých doplňkových funkcí. Pracují na principu nanesení malých kapek inkoustu na papír. Kromě černobílého verze tisku zvládají i barevný tisk. Ta vzniká namícháním základních barev (modré, růžové a žluté) inkoustových náplní do požadované barvy. Výsledná kvalita tisku závisí také na kvalitě použitého papíru.
 
Výhody
Nízká cena tiskáren
Nižší hlučnost (bereme v úvahu předchozí jehličkové tiskárny)
Vysoká rychlost tisku
Vysoká kvalita tisku
 
Nevýhody
Náklady tisku závisí od ceny náhradních náplní (inkoustových kazet)
Častější výměna náplní (oproti laserovým tiskárnám)
údržba
Vhodné pro menší objem tisku
 
Inkoustové tiskárny jsou dobrou volbou pro domácnosti, hlavně kde jsou žáci a studenti. Cena tiskáren je nízká a rozměry jsou kompaktní, takže s umístěním, byť na psacím stole, nebudete mít problém. Pokud si vyberete tiskárnu, která má samostatné kazety náplni pro každou z barev, ušetříte na provozních nákladech. Pokud tisknete jako běžný uživatel, pár desítek dokumentů za měsíc, je pro vás inkoustová tiskárna správnou volbou. Pokud vsadíte na multifunkční tiskárnu s kopírkou a skenerem, máte výborné multifunkční zařízení v domácnosti.


Laserová tiskárna


Tato technologie se velmi rychle zdomácněla, nejen ve velkých firmách, ale iv malých firmách a domácnostech. Laserové tiskárny jsou oproti inkoustovým tiskárnám dražší, ale s postupem času jsou cenově dostupnější. Laserové tiskárny pracují na principu tvorby tisku, pomocí toneru v podobě jemného prášku, který se do papíru dostává laserovým paprskem. Na trhu najdete černobílé i barevné laserové tiskárny. Jelikož jde o novější technologii, je samozřejmé, že kvalita tisku je na vysoké úrovni. Tonery do laserové tiskárny jsou dražší, zejména tedy při barevném tisku. Na druhou stranu, co se týče spotřeby toneru, ta je oproti inkoustovým tiskárnám nižší. Není nutná tak častá výměna náplní.
 
Výhody
Vysoká kvalita tisku
Nízké provozní náklady
Rychlost tisku (systém tlačení celé strany najednou, ne po řádcích)
Nízká hlučnost (tichý chod v provozu)
 
Nevýhody
Vyšší cena v porovnání s inkoustovou tiskárnou
 
Laserová tiskárna je výbornou volbou pro malé firmy a domácnosti, kde potřebujete tisknout velký objem dokumentů rychle a ve vysoké kvalitě. Nejvýhodnějšími na trhu jsou černobílé laserové tiskárny, které dokáží na jednu výměnu toneru vytisknout velký objem tisku. Z dlouhodobého hlediska je právě nákup takové laserové tiskárny, v poměru výkonu a celkových nákladů na tisk, nejvýhodnější.


Na závěr


Z našeho srovnání vyplývá, že laserové tiskárny jsou výhodnější, zvláště pokud potřebujete tisknout často a velký objem dokumentů. Jsou rychlé, produkují kvalitní tisk, disponují velkokapacitními zásobníky pro velký objem tisku bez zásahu a toner vydrží podstatně déle, než inkoustové náplně. Pro firmy je to sice vyšší vstupní investice, ale z dlouhodobého hlediska se promítne do nízkých nákladů na tisk a provoz.
V domácnostech se nákup dražší laserové tiskárny nemusí zrovna z dlouhodobého hlediska oplatit. Pokud využíváte tiskárnu pouze občasně, je pro vás výhodnější volbou kvalitní inkoustová tiskárna. Tu si můžete pořídit za mnohem nižší cenu než laserovou tiskárnu. Pokud si vyberete model, který má i dostupnou cenu náplní, pro potřeby tisku v domácnosti máte vyhráno.