Kancelář a škola

Inkless - technologie budoucnosti pro tiskárny

Umíte si představit tiskárnu, která nepotřebuje k tisku žádnou inkoustovou náplň a laserový toner? Žádné doplňování a výměna inkoustových kazet a toneru. Žádné prázdné použité cartridge a tonerové válce na skládkách. Že to není možné? Revoluční technologie tisku bez spotřebního materiálu už je na světě. Samozřejmě, že ve stádiu testování a na komerční použití si ještě nějaký čas počkáme, ale není to nemožné. Technologii, která dokáže tisknout (nebo spíše vypalovat tisk) infračerveným paprskem bez inkoustu a toneruvyvinuli inovátoři Arnaud Van Der Veen a Ven Chandrasekar z Holandské Technické Univerzity v Delftu.

Z laboratoře do firem a domácnosti, to ještě potrvá nějaký čas.

Testy tisku touto metodou byly dělány v laboratorních podmínkách na principu použití infračerveného paprsku, který procházel soupravou speciálních čoček a vypálil na papír černé uhlíkové tečky. V podstatě jde o určitý druh karbonizace. Dobře zvolenou intenzitou laserového paprsku a druhu papíru s vhodnou strukturou dosáhly v laboratořích výborné výsledky při kterých byly zachovány všechny parametry monochromatického, černobílého tisku. Další vývoj technologie Inkless má v rukou společnost Tocano, která věří v komerční využití této bezatramentovej tisku a v zájem předních výrobců tiskáren. Je to samozřejmě otázka několika let.

Budou výrobci tiskáren nadšení?

Vývoj pokračuje a společnost Tocano, která má technologii Inkless patentovanou věří, že výrobci tiskáren budou mít o technologii zájem. Pokud se však na to podíváme z hlediska zisku, který mají výrobci tiskáren z prodeje originálních inkoustových barev a laserových tonerů, jejich zájem nemusí být až tak velký. Na jedné straně by do svých modelů přinesly inovativní technologii (bez inkoustu), na druhé straně by ztratily zisk z prodeje spotřebního zboží k tiskárnám.

Vývoj nezastavíte

Před nějakým časem stejný zájem způsobila technologie SolidInk, tisk tuhým inkoustem. Tuto technologii odkoupila společnost Xerox od společnosti Tektronix. Jde o použití tuhých voskových kvádrů do tiskáren. Celý proces spočívá na bázi užívání voskových náplní, které klesají do tiskárny v podavači a ta nejspodnější část je zahřívána na pracovní teplotu zhruba 80 °C. Takto nahřátý vosk se stává tekutým a za pomoci několika hlav (většinou čtyř hlav), které vosk míchají se nanáší na hlavní válec. Ten vosk otáčí na papír působením přítlaku menšího válce. Od množství přenosů vosku z válce závisí konečná kvalita tisku. List papíru tištěný voskem je podobný laserového tisku. Xerox pro technologii tisku voskem vyrábí několik modelů tiskáren s označením ColorQube, které prezentuje jako vysoce výkonné a bezproblémové tiskárny. Za minutu dokáží vytisknout 51 stran. Ani v tomto případě to však nevypadá na masové používání takové tisku. Zda způsobí bezatramentová tisk Inkless revoluci, nebo časem se na ni zapomene ukáže čas. Kromě voskové tisku a bezatramentovej tisku se objevily informace i o tisku pomocí krystalů barev, které jsou přímo v papíru a tisku neviditelným inkoustem nebo inkoustem, který po několika hodinách zmizí a papír se dá znovu použít. Zatím se však musíme spoléhat na to, co máme na trhu a v případě, že chceme nějaké to euro ušetřit můžeme sáhnout po kompatibilních alternativních náplních.