Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Hlučnost tiskáren

Tiskárna je zařízení, které při práci produkuje určitou hlučnost. V závislosti na modelu a technologie jakou tlačí, může být hlučnost nižší nebo vyšší. Při výběru tiskárny nebo multifunkčního zařízení se uživatel zajímá především o parametry rozlišení kvality tisku, výkonu, konektivity a ceny. Údaj o hlučnosti, který každý výrobce uvádí často přehlížíme nebo nepovažujeme, až za tak důležitý. V obchodě není možnost odzkoušet si tiskové úlohy přímo na tiskárně a zjistit její hlučnost. Pokud by i prodejce měl nějaký model zapojen pro tisk a předvedl ho, v prostředí prodejny může být pracovní hlučnost značně zkreslená. Ta samá tiskárnu v malé kanceláři se už může zdát hlučná. Pokud jde o velké firemní zařízení pro tisk, ty mají většinou vyhrazený prostor ve zvláštní místnosti k tomu určené nebo na chodbě. Takže tisk neruší ostatních v pracovním kolektivu. Jiná situace je, když máte tiskárnu v malé kanceláři, kde jsou dva až pět uživatelů. Pokud tisknete 10 - 15 stran během pracovní doby, tak to ani s vyšší hlučností nemusí být rušivé ve společné místnosti. Když potřebujete zpracovat velký objem tisku může již vyšší hlučnost vyrušovat při práci ostatnýchkolegov v kanceláři. Můžete to sice řešit tiskem v době přestávky, když jsou ostatní na obědě, ale takové řešení není vždy možné. Hlavně, pokud musíte tyto úkoly zpracovat v určitém čas. Ani v domácnosti není příliš hlučná tiskárna žádná výhra, i když tam, to až tak nevadí. Čas na tisk si určitě nenecháváte na pozdní večer nebo v době nočního klidu.

Přestože tiskárny jsou zdrojem určité hlučnosti není to velký problém. Pokud byste ale přece jen chtěli tiskárnu s nižší hlučností třeba si při produktu všimnout i údaj o hlučnosti, který je udáván v decibelech / dB. Běžná hlučnost tiskárny v provozu se pohybuje od 40 - 50 dB. Když to porovnáme s jinými zařízeními v domácnosti, tak hlučnost 40 dB má chladnička nebo myčka nádobí. Tyčový mixér se již pohybuje s hlučností okolo 55 dB a pračka, vysavač nebo digestoř mají hlučnost nad 60 dB. Proto se za dobrou hlučnost při tiskárně považuje hodnota kolem těch 40 dB a méně.
Mýtus o tom že inkoustové tiskárny jsou mnohem hlučnější, než laserové už dnes neplatí. Výrobci inkoustových tiskáren a multifunkcí usilují na snížení hluku při tisku. Laserové tiskárny jsou o něco tišší, ale i mezi nimi najdete hlučnější a tišší modely.

Tichý režim

Většina tiskáren nebo multifunkcí obsahuje tichý režim tisku. Tato funkce sice dokáže snížit hlučnost, ale zároveň může i značně zpomalit tisk. Pro nastavení tichý režim v určitých hodinách, například večer, některá zařízení obsahují možnost aktivace času spuštění a ukončení tichého režimu.

Co vše může přispět k vyšší hlučnosti

- nesprávné nastavení tiskárny
- nevhodně zvolený typ papíru
- větší velikost zařízení a rychlost tisku
- špatné umístění tiskárny v prázdném nebo velkém prostoru, kde se hluk ozýva
- tovární zpracování (materiál u levnějších modelů)

Papírové parametry a reálná hlučnost tisku

Výrobce udává intenzitu hladiny hluku svého výrobku v měřitelné veličině dB. Ačkoliv papírové údaje se vám mohou zdát přijatelné, v plném nasazení tiskárny do pracovního prostředí mohou být hodnoty reálně o něco výše. Ačkoliv se to zdá, jako mýtus tiskárna umístěna v zaplněné kanceláří bude pocitově působit, co se týče hladiny hluku tišší, než ta, která je umístěna v prázdné dlouhé chodbě. I hluk je v podstatě zvuk, který se šíří a ozývá ve velkém prostoru.

Závěr

Tiskárna nebo multifunkce s hodnotou 40 dB není velmi hlučným zařízením. Pokud máte doma několikaletý model je možné, že ta hlučnost je vyšší. Nové modely, které jsou v nabídce obchodů dnes, jsou však mnohem tišší, než jejich starší předchůdci. U levnějších modelů může být hlučnost o něco vyšší, což je způsobeno materiálem který je při výrobě použit. U dražších modelů jsou použity kvalitnější materiály, některé plastové komponenty uvnitř zařízení jsou nahrazeny dokonce kovem. I to ovlivňuje celkovou hlučnost, i když to zase není, až tak výrazná hodnota. Je dobře umístit tiskárnu na rovný a pevný povrch, aby se vibracemi při provozu hlučnost nezvýšila

Při běžném používání tří zařízení, inkoustové a laserové tiskárny jsme větší rozdíly v hlučnosti nepozorovali. Je sice evidentní, že inkoustová a laserová tiskárna vydává jiný zvuk při tisku, ale intenzita hluku je podobná. Vyšší hlučnost jsme zaznamenali pouze se starší inkoustové tiskárnou, která má již 7 let. Tam je pravděpodobnost, že součástky uvnitř zařízení jsou opotřebované, což může také přispět k vyšší hlučnosti při chodu. Porovnávali jsme pouze pocitově a s pomocí jednoduché aplikace soundmeter, takže jde pouze o subjektivní názor. S vhodným měřicím zařízením by mohly testy intenzity hluku dopadnout s většími rozdíly.
Na závěr můžeme konstatovat, že hlučnost dnešních tiskáren a multifunkcí s běžnou hodnotou okolo 40 - 50 dB nepůsobí velmi rušivě a tento parametr by vás při výběru neměl nijak zvlášť ovlivnit. Taková hlučnost by neměla u nikoho, ani při dlouhodobější provozu vyvolat bolesti hlavy nebo jiné zdravotní problémy.

Modely a jejich hlučnost (na základě údajů výrobce)

 

Canon Pixma iP7250

Barevná inkoustová tiskárna s úrovní hlučnosti 44,4 dB.

HP LaserJet Pro M254dw

Barevná laserová tiskárna s úrovní hlučnosti 50 dB pro černobílý a barevný tisk v režimu jednoduché i oboustranného tisku.

Samsung Xpress SL-C430W

Barevná laserová tiskárna s úrovní hlučnosti pro aktivní tisk 48 dB.

Epson L310

Inkoustová barevná fotografická tiskárna s úrovní hlučnosti 38 dB v režimu Photo RPM s papírem Epson.

Lexmark CX-317dn

Barevná laserová multifunkce pro malé a střední firmy s hlučností 16 dB v nečinném režimu, dosahuje úroveň hlučnosti v operačním režimu 47 dB a maximální hlučnost je 50 dB při duplexním tisku.

Tip pro vás

Pokud si chcete změřit hlučnost tiskárny nebo multifunkce během tisku, můžete na to použít některou aplikaci Sound Meter z Google Play nebo AppStore. Samozřejmě jde pouze o přibližně naměřené hodnoty přes mikrofon vašeho smartphonu pomocí takové aplikace.