Kancelář a škola

Hlučnost tiskáren

Tiskárna je zařízení, které při práci produkuje určitou hlučnost. V závislosti na modelu a technologie jakou tlačí, může být hlučnost nižší nebo vyšší. Při výběru tiskárny nebo multifunkčního zařízení se uživatel zajímá především o parametry rozlišení kvality tisku, výkonu, konektivity a ceny. Údaj o hlučnosti, který každý výrobce uvádí často přehlížíme nebo nepovažujeme, až za tak důležitý. V obchodě není možnost odzkoušet si tiskové úlohy přímo na tiskárně a zjistit její hlučnost. Pokud by i prodejce měl nějaký model zapojen pro tisk a předvedl ho, v prostředí prodejny může být pracovní hlučnost značně zkreslená. Ta samá tiskárnu v malé kanceláři se už může zdát hlučná. Pokud jde o velké firemní zařízení pro tisk, ty mají většinou vyhrazený prostor ve zvláštní místnosti k tomu určené nebo na chodbě. Takže tisk neruší ostatních v pracovním kolektivu. Jiná situace je, když máte tiskárnu v malé kanceláři, kde jsou dva až pět uživatelů. Pokud tisknete 10 - 15 stran během pracovní doby, tak to ani s vyšší hlučností nemusí být rušivé ve společné místnosti. Když potřebujete zpracovat velký objem tisku může již vyšší hlučnost vyrušovat při práci ostatnýchkolegov v kanceláři. Můžete to sice řešit tiskem v době přestávky, když jsou ostatní na obědě, ale takové řešení není vždy možné. Hlavně, pokud musíte tyto úkoly zpracovat v určitém čas. Ani v domácnosti není příliš hlučná tiskárna žádná výhra, i když tam, to až tak nevadí. Čas na tisk si určitě nenecháváte na pozdní večer nebo v době nočního klidu.

Přestože tiskárny jsou zdrojem určité hlučnosti není to velký problém. Pokud byste ale přece jen chtěli tiskárnu s nižší hlučností třeba si při produktu všimnout i údaj o hlučnosti, který je udáván v decibelech / dB. Běžná hlučnost tiskárny v provozu se pohybuje od 40 - 50 dB. Když to porovnáme s jinými zařízeními v domácnosti, tak hlučnost 40 dB má chladnička nebo myčka nádobí. Tyčový mixér se již pohybuje s hlučností okolo 55 dB a pračka, vysavač nebo digestoř mají hlučnost nad 60 dB. Proto se za dobrou hlučnost při tiskárně považuje hodnota kolem těch 40 dB a méně.
Mýtus o tom že inkoustové tiskárny jsou mnohem hlučnější, než laserové už dnes neplatí. Výrobci inkoustových tiskáren a multifunkcí usilují na snížení hluku při tisku. Laserové tiskárny jsou o něco tišší, ale i mezi nimi najdete hlučnější a tišší modely.

Tichý režim

Většina tiskáren nebo multifunkcí obsahuje tichý režim tisku. Tato funkce sice dokáže snížit hlučnost, ale zároveň může i značně zpomalit tisk. Pro nastavení tichý režim v určitých hodinách, například večer, některá zařízení obsahují možnost aktivace času spuštění a ukončení tichého režimu.

Co vše může přispět k vyšší hlučnosti

- nesprávné nastavení tiskárny
- nevhodně zvolený typ papíru
- větší velikost zařízení a rychlost tisku
- špatné umístění tiskárny v prázdném nebo velkém prostoru, kde se hluk ozýva
- tovární zpracování (materiál u levnějších modelů)

Papírové parametry a reálná hlučnost tisku

Výrobce udává intenzitu hladiny hluku svého výrobku v měřitelné veličině dB. Ačkoliv papírové údaje se vám mohou zdát přijatelné, v plném nasazení tiskárny do pracovního prostředí mohou být hodnoty reálně o něco výše. Ačkoliv se to zdá, jako mýtus tiskárna umístěna v zaplněné kanceláří bude pocitově působit, co se týče hladiny hluku tišší, než ta, která je umístěna v prázdné dlouhé chodbě. I hluk je v podstatě zvuk, který se šíří a ozývá ve velkém prostoru.

Závěr

Tiskárna nebo multifunkce s hodnotou 40 dB není velmi hlučným zařízením. Pokud máte doma několikaletý model je možné, že ta hlučnost je vyšší. Nové modely, které jsou v nabídce obchodů dnes, jsou však mnohem tišší, než jejich starší předchůdci. U levnějších modelů může být hlučnost o něco vyšší, což je způsobeno materiálem který je při výrobě použit. U dražších modelů jsou použity kvalitnější materiály, některé plastové komponenty uvnitř zařízení jsou nahrazeny dokonce kovem. I to ovlivňuje celkovou hlučnost, i když to zase není, až tak výrazná hodnota. Je dobře umístit tiskárnu na rovný a pevný povrch, aby se vibracemi při provozu hlučnost nezvýšila

Při běžném používání tří zařízení, inkoustové a laserové tiskárny jsme větší rozdíly v hlučnosti nepozorovali. Je sice evidentní, že inkoustová a laserová tiskárna vydává jiný zvuk při tisku, ale intenzita hluku je podobná. Vyšší hlučnost jsme zaznamenali pouze se starší inkoustové tiskárnou, která má již 7 let. Tam je pravděpodobnost, že součástky uvnitř zařízení jsou opotřebované, což může také přispět k vyšší hlučnosti při chodu. Porovnávali jsme pouze pocitově a s pomocí jednoduché aplikace soundmeter, takže jde pouze o subjektivní názor. S vhodným měřicím zařízením by mohly testy intenzity hluku dopadnout s většími rozdíly.
Na závěr můžeme konstatovat, že hlučnost dnešních tiskáren a multifunkcí s běžnou hodnotou okolo 40 - 50 dB nepůsobí velmi rušivě a tento parametr by vás při výběru neměl nijak zvlášť ovlivnit. Taková hlučnost by neměla u nikoho, ani při dlouhodobější provozu vyvolat bolesti hlavy nebo jiné zdravotní problémy.

Modely a jejich hlučnost (na základě údajů výrobce)

 

Canon Pixma iP7250

Barevná inkoustová tiskárna s úrovní hlučnosti 44,4 dB.

HP LaserJet Pro M254dw

Barevná laserová tiskárna s úrovní hlučnosti 50 dB pro černobílý a barevný tisk v režimu jednoduché i oboustranného tisku.

Samsung Xpress SL-C430W

Barevná laserová tiskárna s úrovní hlučnosti pro aktivní tisk 48 dB.

Epson L310

Inkoustová barevná fotografická tiskárna s úrovní hlučnosti 38 dB v režimu Photo RPM s papírem Epson.

Lexmark CX-317dn

Barevná laserová multifunkce pro malé a střední firmy s hlučností 16 dB v nečinném režimu, dosahuje úroveň hlučnosti v operačním režimu 47 dB a maximální hlučnost je 50 dB při duplexním tisku.

Tip pro vás

Pokud si chcete změřit hlučnost tiskárny nebo multifunkce během tisku, můžete na to použít některou aplikaci Sound Meter z Google Play nebo AppStore. Samozřejmě jde pouze o přibližně naměřené hodnoty přes mikrofon vašeho smartphonu pomocí takové aplikace.