Kancelář a škola

Hledáte kalkulačku na váš pracovní nebo studentský stůl?

Na pracovním stole v každé kanceláři, ale i v domácnosti nebo na studentském stole, by neměla chybět kalkulačka. Malé zařízení k provádění číselných výpočtů. I když dnes už najdete softwarové kalkulačky v mobilu nebo počítači, přece na některé výpočty je vhodná více klasická hardwarová kalkulačka. Při výběru v obchodě nebo e-shopu, narazíte na bohatou nabídku a najít tu správnou kalkulačku, vás může trochu potrápit. Pro běžné výpočty se výběrem velmi nemusíte zabývat, na sečtení, odečtení, násobení a dělení a jednoduché funkce odmocniny a procenta, vám poslouží jakýkoliv základní model. Pokud potřebujete k své práci nebo pro studijní účely provádět složitější výpočty, je dobré se poohlédnout po vědecké nebo finanční kalkulačce s bohatšími funkcemi.

Kalkulačky a rozdíly mezi nimi

Je to neuvěřitelné, ale základní model kalkulátoru si můžete koupit již v ceně okolo 1 €. Samozřejmě, že nemůžete od takového modelu očekávat pokročilé funkce, ale na běžné rychlé sečtení stačí. My se však podíváme na to, jaké druhy kalkulaček na trhu existují a rozdíly mezi nimi. Lišit se mohou designem, velikostí, displejem, napájením a na konec, tím nejdůležitějším funkcemi.

Kapesní a stolní

Jak již sám název říká, jde buď o menší kompaktní kapesní zařízení nebo o kalkulátor větších rozměrů, vhodný k umístění na stole. Nejde sice o velmi velký produkt, ale do kapsy a na přenášení již svými rozměry není vhodný.

Napájení

Kalkulačka může být napájena baterií, solárním micro panelem, většinou velikosti tenkého proužku (pár mm). Při větších modelech, hlavně stolních se napájí zařízení do elektrické sítě. Kromě těchto možností napájení, jsou na trhu i kalkulačky, které kombinují dva druhy napájení. Může jít o napájení ze sítě, kdy bez použití elektrické sítě, stále existuje možnost použití baterií a stejně existuje i možnost kombinace solární napájení a síť. Některé modely, které jsou napájeny ze sítě obsahují i ​​záložní baterii, která v případě výpadku sítě uloží rozpracované výpočty.

Rozdělení podle funkcí

Jednoduché kapesní kalkulačky se základními funkcemi

Tyto kalkulačky dostanete za velmi nízkou cenu. Výrobci se zaměřují na nápaditý, barevný design, malou velikost, vhodnou pro přenášení a funkce pro základny výpočty. Některé mohou mít velký displej, vhodný pro seniory. Co se týče výpočtů, na takových kalkulačkách jde pouze o klasické zrátavanie, odpočítávání, násobení a dělení. Vhodné jsou pro žáky prvního stupně, seniory a pro kohokoliv na rychlé sečtení.

Základní kalkulačky

Nejpoužívanějšími jsou právě základny kalkulačky. Ty mají stále kompaktní rozměry, vyrábějí se v široké paletě designu a kromě základních výpočtů už nabízejí i některé složitější funkce pro výpočet zlomků, odmocnin, času. Zvládají i výpočty v%, regresivní analýzu či standardní odchylku. Jsou nejvíce používanými ve školách, kde jsou nepostradatelnými pomocníky pro studenty základních škol, ale uplatnění najdou i v prodejnách, malých kancelářích a v domácnosti. Kromě rozšířených funkcí, mají některé i paměť pro ukládání výsledků.

Finanční kalkulačky

V bankovnictví nebo v ekonomické sféře se používají finanční kalkulačky. Ty se liší funkcemi. Namísto matematického spektra funkcí jsou více zaměřeny na funkce pro výpočty financí, času, a konvertor měny. Svými funkcemi dokáží pracovat na výpočtech cen, nákladů, marží, úroků. Zvládnou různé výpočty pro statistiky, úrokové sazby, úvěrové výpočty a kalkulace spojené s investicemi a finančními analýzami.

Vědecké kalkulačky

Velmi oblíbenými jsou vědecké kalkulačky, ať už základní se standardními funkcemi nebo pokročilé se širokým spektrem vědeckých výpočtů. Zvládnou nejen pokročilé matematické operace, algebru a statistiky, ale i různé výpočty pro strojírenství. Studenti vysokých škol je využívají pro různé komplexní algebraické výpočty. Nechybí jim trigonometrické, hyperbolické funkce, možná je kombinatorika a výpočty v gradiánoch a radiánech. Mají paměť pro zpětnou kontrolu a možnost pracovat s předchozími výpočty.

Kalkulačky s tiskárnou

Kalkulačky s tiskárnou mohou mít trochu větší rozměry a obsahují také prostor pro kotouč s papírem. Všechny výpočty jsou zároveň zaznamenávány i na papír a po vytištění, tak dostáváte tištěný záznam s operacemi a výsledkem. Tisk může být jednobarevná, ale i dvoubarevná, kde pro lepší přehled jsou zvýrazněny některé údaje červenou.

Grafické kalkulačky

Typ těchto kalkulátorů je oproti klasickým pokročilejší a můžeme je už nazvat i malými počítači. Zvládají velké množství operací, díky nadstandardním funkcím a grafickému displeji dokáží tvořit různé grafy, tabulky a komplexnější statistiky. Mohou mít buď černobílý nebo barevný grafický displej s velmi dobrým rozlišením, díky němuž je čitelnost údajů velmi dobrá. Rychlost operací závisí na použitém procesoru a některé modely disponují i ​​USB portem pro připojení k PC nebo notebooku, pro kopírování rozpracovaných výpočtů.

Programovatelné kalkulačky

Jsou to velmi pokročilé kalkulačky s velkým spektrem funkcí a dostatečně velkou pamětí pro ukládání rozpracovaných výpočtů. Jejich plusem jsou možnost programování funkcí.

Náš tip

Casio FX 350 ES Plus

Velmi dobrý model od renomovaného výrobce Casio, který má s výrobou kalkulaček dlouholeté zkušenosti, přináší nejen příjemný design, ale také velké množství funkcí. Casio 350 ES Plus nabízí až 252 matematických funkcí a dokáže si poradit is výpočtem zlomků. Různé variace a kombinace, transformace souřadnic, statistické výpočty (standardní odchylka, regresní analýza), hyperbolické a inverzní funkce, to jsou funkce díky kterým se dostanete ke svým výpočtem. Kompaktní rozměry 13,7 x 80 x 161 mm a nízká hmotnost 110 gramů, vám umožní nosit kalkulačku s sebou. Plusem je velká výdrž baterie (1 x AAA typ LR 03), která vydrží až neuvěřitelných 8 700 hodin. Pokud si to přepočítat na rok (365 dní, 24 hodinový denní cyklus), tak se dostanete právě k hodnotě málo převyšující deklarovanou výdrž. Výměnu baterie, tak zrealizujete s největší pravděpodobností jednou za rok.