Kancelář a škola

Hledáte inkoustové náplně nebo laserové tonery do starších modelů tiskáren?

Výrobce už model nevyrábí a obchodníci nenabízejí originální náplně do staršího modelu, jsou nesehnatelnou v obchodech, ani ve skladech? Tak toto je jedna z možností, které se vám mohou přihodit.

Pokud si koupíte jakýkoliv produkt (elektronika) počítáte s tím, že jeho životnost se bude pohybovat od 2 - 5 let minimálně. To je období, za které vám vydrží mobilní telefon, tablet i notebook a PC. Bez jakéhokoliv většího zásahu. Pokud bereme v úvahu PC periferie, jako jsou klávesnice, myšky, externí hardisky, jejich životnost není velká, nebo si tato zařízení vyměníte dříve, než přestanou fungovat. To je způsobeno novými technologiemi. Pokud se podíváme blíže na tiskárny a multifunkce nebo skenery, ty mají tendenci sloužit několik let k velmi dobré spokojenosti. Právě tiskárna, není zařízení, které byste měnili, jak mobil každé dva roky podle aktuálních akcí operátora. Nejpravděpodobnější variantou je, že vám tiskárna bude sloužit 5 - 10 let k vaší spokojenosti. Zde však nastává problém, nebo ani ne problém, ale spíše obavy, dokážu v tomto několik ročním období získat pro svůj starší model tiskárny odpovídající náplně nebo toner? Co dělat v případě, že se model mé tiskárny už léta nevyrábí a nenabízí ho ani jeden prodejce? Jakou mám šanci najít do takového zařízení náplně?

Nezoufejte, máte hned několik možností!

 

1. Zpětná kompatibilita náplní novějšího modelu

Každý výrobce, i když už dávno nevyrábí určitý model, vyrábí vyšší verzi v totožné modelové řadě. A i po pár letech se mohou náplně do vašeho modelu shodovat s typovým označením náplní do mnohem novějších modelů. Proto je třeba pečlivě sledovat, který aktuálně novější model má shodné označení náplní nebo toneru s vaším již několik ročním modelem.

2. Alternativní náplně a tonery jiného výrobce

Alternativní inkoustové náplně a tonery jsou další možnost. Přestože se originální náplně a tonery již neprodávají, výrobci třetích stran mohou stále váš starší model podporovat. Proto je dobré projít i stránky prodejců, který nabízejí alternativní náplně do tiskáren.

3. Renovované - repasované náplně

Poslední možností, nebo spíše předposlední je dát si u prodejce alternativních náplní znovu naplnit svou originální kazetu alebolaserový toner. Tento zásah není sice velmi složitý, ale i tak k tomu potřebujete určitou zručnost. Pokud si na to netroufáte je lepší o takovou službu požádat někoho, kdo takový druh služeb nabízí a rozumí se tématice náplní a tiskáren. V prodeji najdete originální i alternativní renovované náplně.

4. Udělej si sám (plnící sada - refill kit)

 

Zabere vám to trochu času, ale i takto se to dá. Někteří prodejci, nabízejí nejen originální náplně a náplně od ověřených výrobců, které splňují všechna kritéria kvality, ale vám nabídnou i servis v podobě znovunaplnění již použitých spotřebovaných originálních náplní a tonerů a navíc mají v nabídce i plnící sady, takzvané Refill kity. Jde o sady na plnění inkoustových kazet do inkoustových tiskáren a multifunkcí. Plnící sady již obsahují vše potřebné k tomu, abyste prostě dokázali naplnit prázdnu kazetu novým atramentom.Okrem plnicích sad se prodávají i samostatné lahvičky s inkoustem. Trochu složitější situace je při plnění tonerů. I po spotřebování toneru v laserové tiskárně, můžete kazetu tonera naplnit tonerovým prachem. Tento úkon již vyžaduje trochu více zručnosti, nejen při vyjímání toneru z tiskárny, ale následně i při plnění. Tonery různých výrobců se liší a u některých je nutná i výměna chipu. V tomto případě si velmi dobře přečtěte návod nebo se poraďte přímo s prodejcem.