Kancelář a škola

Hledáme nejlevnější náplně do tiskárny

S nákupem nové tiskárny získáte startovací náplně nebo toner, podle toho o jaké zařízení jde. Tato startovací sada obsahuje zhruba 50 - 60 % celkového objemu inkoustové kazety nebo objemu tonerové kazety. Dříve či později nastane chvíle, že budete muset vyměnit náplně za nové. Nejjednodušší způsob, ale zároveň nejdražší je nákup originálních náplní nebo toneru pro model vaší tiskárny nebo multifunkce.

My jsme se podívali na to, jak získat nejlevnější náplně a tím nějakou korunu ušetřit. Otestovali jsme několik alternativ náplní pro inkoustovou barevnou i pro laserovou monochromatickou tiskárnu. Co se tedy vyplatí? Nejen vzhledem na cenu a náklady na tisk, ale také s ohledem na kvalitu a čas. Proč čas? Protože, jednou z alternativ (jistý čas velmi populární) je i naplnění inkoustových kazet pomocí plnící sady nebo naplnění tonerové kazety tonerovým prachem.

 

Náplně do inkoustových tiskáren

 

Originální inkoustové náplně

Výrobcem doporučené náplně pro jeho model tiskárny, jsou samozřejmě ty, které on sám dodává. Tedy originální inkoustové cartridge s garancí vysoké kvality, spolehlivosti a 100 % určené právě pro dané zařízení. Dostanete je navíc v krásném balení. Bohužel jsou v cenovém žebříčku nejvyš. Ačkoliv tiskárny a multifunkce se za posledních 10 let posunuly cenově níže a jsou zařízením, které si může dovolit každý, ceny inkoustových náplní tuto cestu nenásledovaly. Ať už si zakoupíte jakoukoli levnou tiskárnu, při nákupu originálních náplní často povzdychnete nad cenou. Zabývat se myšlenkou, zda je cena adekvátní nákladům na výrobu a pod je zbytečné. Je to byznys. Tyto společnosti vědí, že jim na paty stoupají výrobci alternativních náplní. Ti nabízejí náplně za mnohem nižší ceny. Co se týče kvality, bývá to různé, ale za poslední roky můžeme hovořit o výborné až nadstandardní kvalitě. Při značkových inkoustech srovnatelné s originálními a občas i lepší. Samozřejmě, že výrobcem tiskáren se tenhle fakt nelíbí. Ochranné čipy, které zamezují používání jiných, než originálních náplní se setkali s velkou kritikou spotřebitelů. Velmi rychle však velké společnosti přešli na jinou cestu, která je vůči zákazníkovi férovější. Nabízejí velkokapacitní XXL náplně, které jsou cenově výhodnější a přišli na trh s inkoustovými tiskárnami s tankovým zásobníkem. Jednoduché doplňování originálního inkoustu z lahviček a výborná cenová politika, to jsou v rámci originálních náplní přímo od výrobce, tou nejlepší cestou pro spotřebitele. Tento bez - kazetový systém je přátelštější i k životnímu prostředí.

Plusy

- vysoká kvalita
- spolehlivost
- vytíženost
- originální balení

Mínusy

- vyšší cena

 

Značkové inkoustové náplně, plně kompatibilní

Nižší cena, kvalita odpovídající kvalitě originálních náplní a ověřený dodavatel. Prodejci sahají po značkových náplních. Ty obsahují inkoust vysoké kvality, má stejnou a v mnoha případech větší vytíženost, jako originál. Výtisky tištěné náplněmi se značkovým inkoustem nerozeznáte od tisku s originálními. Týká se to i barevných fotografií. Cena je nižší, balení jednodušší, ale náklady si tak dokážete snížit až o 60 - 70 %.

Plusy

- vysoká kvalita
- spolehlivost
- vytíženost (shodná s originály)
- cena

Mínusy

 - občas méně atraktivní balení

 

Alternativní inkoustové náplně

Jsou nejlevnějšími inkoustovými náplněmi. Vyrábějí jejich různý výrobci, často jsou ve velkém dodávány z Číny. Kvalita se za poslední roky zlepšila tak, že jsou nejvíce kupovanými náplněmi do klasických inkoustových tiskáren. Pro tisk dokumentů na běžné potřeby jimi můžete pouze získat. Kvalita je velmi dobrá a cena výtisku nízká. Ani při velkém objemu tisku, nepocítíte cenu na peněžence. S alternativními náplněmi bývají úspory až 80 %. V nabídce jsou i jako velkokapacitní XL náplně, které jsou nejžádanějšími mezi běžnými uživateli.

Plusy

- velmi dobrá kvalita (splňuje mezinárodně standardy)
- vytíženost
- cena

Mínusy

- často neatraktivní balení

 

Refill kit (plnící sada na plnění prázdných originálních kazet inkoustem)

V době, kdy ještě alternativní náplně nebyly na trhu si odvážnější spotřebitelé renovovány (plnily) prázdné originální kazety inkoustem. Svépomocí pomocí injekční stříkačky. Často se to končilo tragédií rozlitého inkoustu přímo do tiskárny a podobnými nehodami. Pomocnou ruku podali znovu výrobci třetích stran. Začali nabízet sady (refill kity), kterými bylo doplňování o něco jednodušší a zvládl ho každý. Refill kit obsahuje lahvičky s inkoustem a pomůcky k plnění. Dnes již tento systém ztrácí na popularitě. Zabere nejvíce času a pokud máte inkoustovou tiskárnu s tankovým zásobníkem, inkoust si doplníte komfortnější.

Plusy

- cena
- vytíženost
- kvalita

Mínusy

- čas při doplňování
- méně komfortní výměna
- balení

Toner do laserové tiskárny

 

Originální laserový toner

I v případě tonerů je originál garancí největší možné kvality a cena nejvyšších nákladů na tisk. Přesto majitelé laserových tiskáren sahají nejčastěji po originálních tonerech. Hned za nimi v těsném závěsu jsou značkové tonerové kazety jiných výrobců.

Plusy

- vysoká kvalita
- vytíženost
- spolehlivost
- originální balení

Mínusy

- vysoká cena

 

Značkový laserový toner, plně kompatibilní

Přestože laserové tiskárny nejsou na trhu tak dlouho, jak inkoustové tiskárny i pro ně v nabídce jiné alternativy. Jednou z nich jsou tonerové kazety plněné značkovým tonerovým práškem s garancí vysoké kvality a vytíženosti shodné s originály. Plně kompatibilní s přesnými typy laserových tiskáren. Náklady si můžete touto možností snížit o více než 50 %. Při použití velkokapacitního toneru až do 70 %. Závisí vždy od konkrétního modelu tiskárny.

Plusy

- vysoká kvalita rovná se originálu
- garance přísného testu kvality
- spolehlivost
- vytíženost shodná s originálem
- cena

Mínusy

- občas méně atraktivní balení

 

Alternativní laserový toner

Cenově nejvýhodnější jsou alternativní tonery. Kvalita černobílého je na velmi dobré úrovni, vytíženost shodná s originály a zajištěna je plná kompatibilita. I tyto alternativní tonery prošly testem kvality a splňují mezinárodní standardy.

Plusy

 - nízká cena
 - velmi dobrá kvalita (splňuje mezinárodní standardy)
 - vyťaženosť

Mínusy

- méně atraktivní balení

 

Tonerový prach na manuální plnění do prázdné originální tonerové kazety

Naplnit prázdnou tonerovou kazetu si už vyžaduje zdatného uživatele. Tonerový prach dostaly na trh znovu výrobci třetích stran. V plastové lahvičce dostanete kvalitní tonerový prach, který musíte dostat do spotřebované tonerové kazety, aniž byste ji poškodili. Často je třeba vyměnit i čip, abyste dosáhli správnou funkčnost. Tento proces je náročnější, než doplnění inkoustu do prázdné kazety, ale cenově jde o nejlevnější způsob renovací toneru. Navzdory cenové výhodnosti je lepším řešením nákup alternativního nebo značkového plně kompatibilního toneru.

Plusy

- cena
- kvalita

Mínusy

- náročně doplňování
- možné problémy s čipem

Krátký závěr

Nejlépe ze souboje vyšli značkové (plně kompatibilní) inkoustové kazety a značkový (plně kompatibilní) TonerDepot Premium. V poměru cena, kvalita, plna kompatibilita a čas na výměnu. Pokud bychom na první místo dali kvalitu, ta je samozřejmě při originálech 100 %, ale cena je posouvá níže. Čas je shodný s časem výměny značkových nebo alternativních náplní. Pokud byste se přece jen chtěli držet originálních náplní, vyplatí se nákup volitelných velkokapacitních XL inkoustových kazet nebo toneru. Nejhorší čas dostává manuálně pracně doplňování inkoustu nebo toneru. Dnes už se tato alternativa nevyplatí. Dalším mínusem je dovednost uživatele, ne každý dokáže takové doplňování realizovat. Pokud zvolíte alternativní náplně od ověřeného prodejce, který má dlouhodobé dobré zkušenosti s takovými náplněmi nebo tonerem, získáte několik výhod. Jsou jimi nízké náklady na tisk, garance kvality shodné s originálními kazetami nebo tonerem a čas se rovná času shodným s výměnou jakékoliv verze náplní.
Pokud zvažujete nákup inkoustové tiskárny určitě zvažte model s tankovým zásobníkem. Dokáží tisknout s nízkými náklady na tisk, mají výbornou vytíženost a jednoduché doplňování inkoustu z lahvičky, vám zabere minimum času a námahy.

Náš tip

My se nepřikláníme jednoznačné k jednomu typu náplní. Zvolili bychom je podle druhu tisku. Pro černobílé dokumenty volíme cenově nejvýhodnější alternativní náplně od ověřeného dodavatele. Při tisku barevných prezentačních dokumentů nebo fotografií u nás vyhrávají značkové inkoustové náplně a značkové tonery s garancí vysoké kvality shodné s originálními náplněmi. Pokud bychom sáhli po originálních náplních, tak jejich jednoznačně zvolíme ve verzi XL (velkokapacitní inkoustové náplně a tonery).