Kancelář a škola

Hledáme monochromatickou tiskárnu pro tisk dokumentů

Pro náš Home Office hledáme tiskárnu, která by měla splňovat několik kritérií. Budeme tlačit černobílé dokumenty, takže to může být monochromatická tiskárna nebo multifunkce. Důležitá je pro nás kvalita tisku, dobrá konektivita a hlavně vysoká výdrž náplní. Určitě chceme zařízení, které tiskne s co nejnižšími náklady na tisk 1 strany a je za dostupnou cenu. Prošli jsme si několik prodejců a vybrali modely, které se dostaly do našeho užšího výběru. Která z nich bude ta pravá tiskárna pro domácí kancelář? Měla by pokrýt potřeby několika uživatelů v domácnosti, kteří pracují v tomto období systémem Home Office a potřebují dokumenty pro archivaci v tištěné formě.


Jednoúčelová tiskárna nebo multifunkce

Prioritou je tisk a proto není nezbytně nutná multifunkce, ale pokud by cenově byla výhodnějším nákupům zvolíme multifunkční zařízení. V případě navýšení ceny o vyšší částku, však tyto funkce oželíme, protože se nám nevyplatí připlácet za něco co nepotřebujeme. Naše požadavky pro Home Office splní i jednoúčelová tiskárna.


Toner vs inkoustový tankový zásobník

Při hledání tiskárny jsme vyloučili barevná zařízení a přiklonili jsme se k takovým, které dokáží na výměnu vytisknout dostatečně velký objem tisku. Mezi takové zařízení s inkoustovým systémem patří ty, které podporují velkokapacitní náplně nebo používají pro tisk tankový systém. Při laserových tiskárnách je výhodou, že tonerová kazeta má sama o sobě vždy vyšší kapacitu, než samostatné inkoustové náplně.


Bezdrátová konektivita pomocí Wi-Fi a podpora tisku z mobilu

V rámci konektivity se obejdeme bez podpory zapojení do LAN sítě, ale určitě upřednostníme tiskárny, které podporují bezdrátové připojení a tisk z mobilních zařízení. Tento požadavek v dnešní době splňuje již většina tiskáren, které jsou na trhu.

Naše top tiskárny pro Home Office:

 

HP Neverstop Laser MFP 1200w vs 1000w

Laserová monochromatická tiskárna HP Neverstop Laser MFP se dostala do prodeje loni a vyvolala zasloužený rozruch. Šlo o první tiskárnu, která tiskne laserovou technologií a používá tankový systém doplňování toneru. S tímto systémem jsme se dosud setkávali u inkoustových tiskáren. V nabídce má společnost HP zatím dva modely, které mají integrovaný tankový zásobník pro snadné doplňování toneru pomocí Tubů náplně. Dražší model HP Neverstop Laser MFP 1200w je monochromatickým multifunkcí, která vytiskne za minutu 20 stran A4. Vstupní kapacita papíru je 150 listů a na full naplnění dokážete vytisknout 5 000 stran (2 x tuba náplně). Nechybí podpora Wi-Fi a tisk z mobilních zařízení. Cena tonerové náplně (tuby) je přibližně 10 € a její kapacita je 2 500 stran. Při možnosti naplnit zásobník 2 náplněmi se dostaneme na cenu 20 € za 5 000 stran tisku, což je 0,004 € za 1 stranu. Náklady si můžeme snížit nákupem alternativních náplní, kdy nás tisk 1 strany bude stát přibližně 0,0027 € (cena 2 náplní 13,50 €/ 5 000 stran). Samozřejmě jde pouze o přibližný výpočet nákladů, ale i tak jde o výbornou cenu za tisk 1 černobílé strany. Co už je horší je cena této multifunkce. Ta je poměrně vysoká a pohybuje se v závislosti na prodejce od 210 € výše. Trochu lepší je to cenově s druhým modelem s tankovým zásobníkem na toner, tiskárnou HP Neverstop Laser MFP 1000w. Cena začíná již na 150 €. Cena tisku je stejná, protože oba modely používají stejný typ náplní s označením HP W1103 (103A) nebo dvojbalení 2 x tuba HP W1103AD (103AD). Při levnějším modelu je třeba smířit s absencí integrovaného skeneru. S aplikací HP Smart však můžete skenovat mobilem a odeslat to přímo do tiskárny k tisku.

+ dobrá cena tisku 1 strany
- vysoká cena zařízení


Jednoduchá monochromatická tiskárna za dostupnou cenu

V nabídce HP jsme našli i další zajímavý model HP LaserJet Pro M15w. jednoúčelová monochromatická tiskárna, která tiskne laserovou technologií podporuje bezdrátové připojení a tisk z mobilních zařízení. Za minutu vytiskne 18 stran A4. Cena toneru se pohybuje okolo 48 až 50 € a vytíženost náplně je 1 000 stran. Náklady na 1 stranu by nás stály přibližně 0,048 €. Snížit náklady bychom si dokázali nákupem alternativního toneru, kterým za 23 € a vytíženosti 1 000 stran tisku by stála tisk 1 strany asi 0,023 €.

+ dostupná cena zařízení
- cena za tisk
- ne příliš atraktivní vzhled


HP Laser MFP 135W nástupce Samsungu

Monochromatická multifunkce v novém redesignu se objevila v nabídce loni. I tento model by dokázal splnit naše požadavky. Má podporu Wi-Fi a tisku z mobilu, tlačí černobíle a navíc má kromě tisku také funkci kopírování a skenování. Cena tiskárny je přijatelná. Podívejme se na náklady spojené s tiskem. Tiskárna používá černý toner s kapacitou 1 000 stran, který stojí přibližně 45 €. Cena tisku za 1 stranu je 0,045 €.

+ design
+ multifunkce
- cena za tisk 1 strany
- slabá podpora alternativních náplní


Atraktivní model Epson EcoTank M1140/ M1120

Od nabídky HP se přesuneme k tiskárnám Epson. I tam jsme našli pár zajímavých monochromatických tiskáren, které by mohly být dobrou volbou. Nechceme překročit rozpočet na nákup tiskárny nad 200 € a ideálně by byla cena přibližně 150 €. V takové ceně má společnost Epson v nabídce letošní model monochromatické tiskárny s tankovým zásobníkem Epson EcoTank M1140. V stylovém, minimalistickém designu se ukrývá inkoustová tiskárna pro tisk formátu A4, která dokáže za minutu vytisknout 20 stran v nejvyšší kvalitě ISO/ IEC 24734. Plusem je funkce automatického oboustranného tisku, nulová doba zahřívání zařízení a pohodlný tankový systém doplňování inkoustu z náhradních lahviček. Pomocí velkokapacitních náplní s kapacitou 6 000 stran jedná o velmi dobrou vydrž na jedno doplnění. Pokud si to přepočítat tak za náhradní lahvičku s pigmentovým černým inkoustem ve verzi XL (120 ml) zaplatíme přibližně 14 € v závislosti od prodejce. Vytíženost při 5% pokrytí je 6 000 stran. Na 1 stranu tisku nám vzniknou náklady asi 0,0023 €. Při standardní náplní je cena tisku již vyšší. Za náplň v 40 ml lahvičce zaplatíme 10,50 € a vytíženost je 2 000 stran. Náklady by se nám oproti velkokapacitní náplni zdvojnásobily a za 1 stranu bychom zaplatili přibližně 0,005 €. Zde se nám jednoznačně vyplatí používat velkokapacitní náplně. Největším mínusem pro nás však je absence podpory bezdrátového připojení a tisku z mobilních zařízení.

+ pigmentový inkoust
+ podpora výhodných velkokapacitních náplní v lahvičce
+ systém Eco pro úsporu energie
+ duplex
- absence Wi-Fi


Epson nabízí v této modelové řadě i tiskárnu, která podporuje bezdrátově připojení a tisk z mobilu. Epson EcoTank M1120 se prodává jen o necelých 10 € dražší a má sice nižší kapacitu zásobníků papíru, menší měsíčně zatížení a vytiskne za minutu méně stran, ale lepší konektivitu. Náklady na tisk 1 strany jsou totožné s modelem M1140 při použití velkokapacitní náplně.

+ pigmentový inkoust
+ náklady na tisk s XL náplní
+ Wi-Fi
- vyšší cena za zařízení


Canon laser vs inkoust tankový systém

Společnost Canon má v portfolio tiskárny s tankovým zásobníkem, ale pro černobílý tisk jsme aktuální našli model Canon PIXMA GM4040, jehož cena je nad 250 €. Z laserových tiskáren pro černobílý tisk nás zaujal model Canon i-SENSYS LBP223dw. Cena této monochromatické tiskárny se pohybuje okolo 170 €. Model má příjemný, moderní design a výbornou konektivitu USB, Wi-Fi a LAN. Za minutu vytiskne tiskárna 33 stran. Černý toner pro tento model se prodává v nejlepší nabídce za 96 € a jeho vytíženost je 3 100 stran. Za 1 stranu tisku nám vycházejí přibližně náklady 0,03 €. To je oproti jiným modelům vysoká cena tisku. Znovu jsme vrátili k předešlému pro inkoustové modelu Canon Pixma GM4040. Při něm je sice vstupní investice do zařízení vysoká, ale náklady na samotnou tisk jsou velmi dobré. Cena za lahvičku s inkoustem je 9,56 € a vytíženost je 6 000 stran. Náklady na tisk 1 černobílé strany by byly s touto tiskárnou 0,0015 €. S tímto modelem bychom získali:

+ nejnižší náklady na tisk
+ výborná konektivita
+ duplex, ADF
+ multifunkčnost
+ v balení 3 x lahvička s kapacitou 6 000 stran (18 000)
- vysoká cena zařízení


Vítěz BLI 2019 - Lexmark B2236dw

Posledním modelem je cenově dostupná černobílá tiskárna Lexmark B2236dw. V ceně 110 € získáte oceněn model společnosti Lexmark. Jde o monochromatickou laserovou tiskárnu, která za minutu vytiskne 34 stran. Obsahuje připojení pomocí Wi-Fi a podporuje tisk z mobilních zařízení. Výhodou je automatický oboustranný tisk a možnost připojení do LAN sítě. Pro tisk si můžete zvolit z 3 kapacit toneru. Standardní má vytíženost 1 200 stran, velkokapacitní toner má výtěžnost 3 000 stran a černý toner s velmi vysokou kapacitou vám vystačí na tisk 6 000 stran. Od toho se odvíjejí i náklady na tisk. Ty začínají od 0,035 € po 0,025 €. Stále je to poměrně vysoká cena za tisk 1 strany.

+ konektivita
+ duplex
+ cena tiskárny
- vysoká cena tisku

 

 
Znovu jsme přesvědčili, že pokud investujeme více do zařízení může se nám to vrátit ve velmi nízké ceně za tisk. U zařízení do kterých je vstupní investice velmi výhodná jsou naopak náklady za náplně vyšší a tím pádem je vyšší i samotná cena tisku.

 

 

Nejvýhodnějším modelem v poměru cena zařízení a náklady na tisk je černobílá tiskárna Epson EcoTank M1120. Vstupní investice je vyšší, ale nepřekročí 200 €. Z dlouhodobého hlediska přinese tento model nízké náklady na tisk při používání cenově výhodných velkokapacitních náplní. S pigmentovým inkoustem bude tisk ostrý s výborným podáním černé.