Kancelář

Historie tisku

Umíte si představit svět bez tisku? Bez knih, novin, letáků, plakátů, brožur, vizitek a barevných časopisů? Tiskárny a obecně tisk je odvetím, bez kterého si dnes neumíme představit život. Navzdory digitalizaci a internetu, má tištěné slovo stále svou důležitost. Kdy se tisk dostal do povědomí lidí? Jak se tento vynález zapsal do dějin?

Proč vznikl tisk

Mluvené slovo a myšlenky a dokonce i knihy byly před tiskem zaznamenávány ručně psaným písmem, nebo úplně na začátku vyrýváním symboly. Psané listiny se s vynálezem strojového tisku začali zaznamenávat na papír novou metodou. První zmínky o tisku a tiskovém stroji jsme zaznamenali v 30. letech minulého století. Němec Johannes Gutenberg přišel na to, jak zlepšit vynález z roku 1 300 - 1 400. V té době se na tisk používal způsob podobný dnešní razítku. Do dřeva se vyřezali znaky, kteří se po namočení do inkoustu vytlačili na plátno, nebo papír. Namísto dřevěných bloků začal Gutenberg používat kov. Na dřevěnou destičku tak mohl ukládat kovové bloky, kterými vytvářel nová slova a celé texty. Přestože šlo o poměrně primitivní zařízení, mělo velký úspěch a Gutenberg ním vytlačil první tištěnou knihu, reprodukci Bible. Po něm bylo zařízení pojmenované jako Gutenburgský tiskový stroj, pohyblivý typ.

Návrh na sestrojení první tiskárny však vyšel od Charlese Babbagea, který vynalezl i počítač. Podle plánů tohoto anglického matematika byl v roce 1891 sestrojen funkční diferenční stroj a v roce 1900 i první tiskárnu. Tento vynález však zůstal dlouho pouze na papírů. Zmínit můžeme i řetězové a bubnové tiskárny, které se objevily ještě před nástupem jehličkových tiskáren.

První pravoplatně uznávanou tiskárnou se stal model společnosti Epson. Šlo o jehličkovou tiskárnu EP-01. V roce 1968 představila společnost již pod názvem Epson první sériově vyráběnou jehličkovou tiskárnu Electronic Printer 101 (EP 101). O deset let později, v roce 1978 byla na trhu 9-jehličková tiskárna této společnosti. Epson je dodnes z jedním z nejznámějších výrobců tiskáren a multifunkcí, mj. V jeho portfoliu najdete stále jehličkové tiskárny, ale i inkoustové a laserové zařízení. Prvenství jehličkových tiskáren jim však nikdo nevezme.

Inkoustová tiskárna odoláva času

Ačkoliv inkoustová tiskárna byla vyvinuta již v 50. letech minulého století do povědomí se dostala až v 70. letech, když už dokázali reprodukovat digitální obrazy z počítačů. Přestože prvenství můžeme připsat společnosti IBM. Do popředí je dostali společnosti Epson, Canon a Hewlett-Packard. Přestože se inkoustové tiskárny dostaly do širšího povědomí v 80. letech na jejich vývoji se pracovalo již dříve a to 20 let předtím. Svůj podíl má i společnost Siemens, která v roce 1977 předvedla inkoustová tiskárna typu drop-on-demand. První dostupnou tiskárnou pro veřejnost byl model HP DeskJet v roce 1988.

Nástup laserové technologie

Společnost Xerox vyvinula první návrhy na laserovou tiskárnu v témže roce, jako když přistál člověk na měsíci a to přesně v roce 1969. V roce 1976 zase IBM uvolnilo první komerční laserovou tiskárnu. V roce 1977 převzala štafetu společnost Xerox, ale v 1979 ukázala společnost Canon světu první laserovou stolní tiskárnu. Následující roky byly malými soutěžemi společností HP, Apple Computer a Xerox. Společnost OKI se posunula od laserových tiskáren k LED tiskárnám. Dnes mají všechny významné společnosti v svém portfoliu kromě inkoustových modelů zastoupeny i laserové zařízení. Ale vývoj jde dál. Svět poznává první 3D tiskárnu.

První 3D tiskárna

Již v roce 1981 Hideo Kodama vynalezl dvě metody na výrobu trojrozměrných plastových modelů. Od té doby bylo zaregistrováno několik patentů, jako předvoj systému 3D tisku. V roce 1988 se objevila metoda technologie, kterou dodnes používají 3D tiskárny. Od roku 1992 se začaly objevovat první 3D tiskárny v prodeji. Jejich cena byla samozřejmě vysoká a ovládání pro jen technicky zdatné uživatele. Posledních 10 let se technologie 3D tisku vyvíjí a zdokonaluje. 3D tiskárny se dostaly na trh v dostupných cenách pro běžné uživatele. Zaujaly místo ve velkých společnostech, kde se používá stále více 3D tisk při výrobním procesu. Tato technologie je přínosem nejen pro strojírensky a automobilový průmysl, ale také v medicíně.

Budoucnot tisku

Stále více se ve spojení s tiskárnami vzpomíná umělá inteligence. Co se týče technologií, inkoustový, laserový, LED i 3D tisk nestagnuje a jsou stále inovované. Kromě širokého spektra různých druhů papíru, se jako média používají disky, plastové karty, textil. Inkoustové náplně prošly také určitým vývojem a jejich kvalita, voděodolnost a barevná stálost je dnes samozřejmě na jiné úrovni, než v době jejich nástupu na trh. Tisk a tiskárny mají navzdory digitalizaci stále svůj velký význam a budou tu s námi ještě mnoho let. Přibudou funkce, zlepší se výstupní kvalita tisku, budou více spojené s internetem věcí a možná se konečně odváží výrobci změnit zažitý design. Technologie tisku se stále vyvíjí a už dnes se polemizuje o fotonické tisku a vodivých inkoustech. Hlavním cílem výrobců bude ekologický tisk. Budou dbát na ještě větší snížení odpadu a to nejen při samotné výrobě tiskáren, ale i recyklaci kazet a papíru. Navzdory prudkému vývoji technologií jsou odvetí, kde tisk na papír jen těžko něco překoná. Tištěná kniha zůstane vždy tištěnou knihou, navzdory alternativním možnostem elektronických knih a audioknih, se Print knihy prodávají nejlépe.