Kancelář a škola

Hewlett-Packard

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Tiskárny jsou na trhu již nějakou dobu. Velmi dobře známe značky tiskáren a výrobců, kteří za nimi stojí. Většina z nich má za sebou dlouhou cestu a svůj vlastní příběh. Dnes při vyslovení brandu výrobců, jako je Xerox, Oki, Brother, Canon, Epson nebo HP, víme, jaké produkty mají v portfoliu. V tiskařském odvětí se setkáváme dlouhodobě s těmito společnostmi. Jaká byla jejich cesta na spotřebitelský trh a k zákazníkům? Ani jeden z výrobců tiskáren nedosáhl svůj úspěch a místo na trhu z dne na den. My jsme si vzali do hledáčku, ty nejúspěšnější společnosti, která se zabývá výrobou tiskáren a spotřebního materiálu do těchto zařízení. Tak, jak šel samotný vývoj tiskových technologií, tak začali výrobci uvádět na trh své první modely. Ve většině případů nebyla výroba tiskáren jediným a primárním produktem těchto firem. První ze společností, kterou jsme si vybrali je Hewlett-Packard, výrobce výpočetní techniky, tiskáren, ale také vývojář a inovátor technologií.
 

Historie garážové firmy HP

 
Zakladateli firmy, která začínala v jedné z kalifornských garáži v Palo Alto byli dva studenti ze Stanfordovy univerzity Bill Hewlett a Dave Packard. Její vznik se datuje k roku 1939, kdy ještě nikdo netušil o oblasti, ze které vyšlo množství známých společností - Sillicon Valley. Firma se stala jedním z prvních startupů v Sillicon Valley (pozdější pojmenování) a odstartovalo slavnou éru technologického pokroku v silikonovém údolí. Ze dvou příjmení zakladatelů vznikl název firmy. O pořadí údajně rozhodovala hozena mince. Vstupní kapitál firmy činil 538 USD a trvalo zhruba 18 let, než se z garážové firmy stala společnost, která vstoupila s vlastními akciemi na burzu. Hewlett-Packard v svých začátcích nebyla firma zaměřená na výrobu tiskáren a technických zařízení, jako je tomu dnes. K tomu se dostala od výroby zařízení pro zemědělské odvětí, měřicích přístrojů s nimiž zaznamenala první úspěchy. Přelomovým byl zvukový oscilátor HP200. Výroba oscilátorů zviditelnila společnost. A prvním, kdo je používal bylo filmové studio Walt Disney. Od roku 1947 začala společnost působit, jako obchodní společnost Hewlett-Packard Inc. Dalším milníkem bylo představení voltmetru 400B a vznik nezávislé společnosti DYNACOM, kterou spolufinancovala společnost HP. Později se společnost přejmenovala na Dymac a stala se oficiálně akvizicí HP. Od roku 1959 se americká společnost Hewlett-Packard stává globální společností s marketingovým centrem a výrobním závodem i v Evropě. Pro rok 1962 si společnost připravila svou první osciloskopickou kameru HP196B. Ve stejném roce zaznamenala úspěch vstupem do firemního žebříčku Fortune 500, kde si vybojovala pro daný rok 460 pozici.
 
 
 

Od kalkulačky k počítačům

 
Dnes je společnost HP výrobcem tiskáren, ale i notebooků a počítačů. Právě k tomuto směru se vydala již v roce 1968, kdy oficiálně uvedla na trh stolní kalkulačku 910A. Její rozměry však odpovídaly velikosti psacího stroje. Některé zdroje tehdy uváděli, že jde o stolní počítač. Ale opravdu prvním produktem, který již můžeme označit za počítač, byl model 2116B. Jeho velikost by nás v dnešní době překvapila. Cena prvních počítačů HP byla na tu dobu odvážná a pohybovala se od 25 do 50 000 USD od specifikace. V roce 1972 se dostala na trh první, můžeme říci "kapesní" kalkulačka legendární model HP-35, která se vešla do dlaně a obsahovala 35 tlačítek. Ještě v ten rok se prodalo 100 000 ks kalkulaček HP-35, což byl krásný úspěch. Na tento úspěch navázal jiný produkt a to kalkulačka Abacus HP-35, která překročila prodej 3-násobně. 70 roky byly významné pro společnost úspěchy několika inovativních kalkulaček, které již nabíraly rysy kapesních osobních počítačů. V té době vzniklo na území Palo Alto množství průmyslových společností a pro tuto oblast se začalo používat označení Sillicon Valley. Jeho centrem byla společnost Hewlett-Packard.
 
                                  
Úspěšné 80te roky
 
V 80 letech přinesla společnost světu několik úspěšných produktů. První přenosný počítač s označením HP-75 se dostal na trh v roce 1982. V témže roce ho následoval model HP-86, osobní počítač s možností propojení s CTR monitorem od HP. Součástí bylo i čtecí zařízení pro dvě disketové jednotky. V roce 1983 se již objevil počítač HP-150, který měl podporu aktivace některých funkcí dotykem obrazovky. Součástí desktopu byly už integrovány disketové jednotky. Tento model běžel na operačním systému MS DOS. Společnosti se dále dařilo i ve výrobě kalkulaček.
 

Průlomové tiskárny

 
A konečně tu máme i první tiskárnu z dílny Hewlett Packard. V roce 1984 způsobilo menší revoluci v tisku zařízení HP Thinkjet. Šlo o inkoustovou tiskárnu, která úspěšně šlapala na paty dosavadním jehličkovým tiskárnám. Inkoustové tiskárny začali nový trend v tiskové technologií. Zvýšila se kvalita tisku, umožňující tisknout rozšířené možnosti grafických prvků v dokumentech. Barevný tisk byla novou možností pro tiskárny. Oproti jehličkovým tiskárnám byly inkoustové tiskárny tišší a úspornější na energii. Rok 1984 nebyl pouze ve znamení barevné inkoustové tiskárny, ale k slovu se dostal i první model laserové tiskárny HP. Na vývoji laserové technologie pracovala společnost již mnohem dříve v 70 letech. Model HP LaserJet byla průkopníkem, pro všechny nastávající modely z této modelové řady a společnost označení HP LaserJet používá dodnes pro série svých laserových tiskáren. Nástupcem inkoustové tiskárny Thinkjet se stal model DeskJet. Na trhu se objevil v roce 1988 a společnost jím začala masivní produkci v segmentu zařízení pro tisk. První multifunkční zařízení, které obsahovalo tiskárnu, kopírku a fax byl model HP OfficeJet. Dalším průlomovým zařízením v té době bylo zařízení s označením HP PhotoSmart. A zda věříte nebo ne bylo to v roce 1997, kdy jsme slovo smart ani neznali. Šlo o fotografický komplet, který obsahoval tiskárnu na produkci fotografií, digitální fotoaparát, fotografický skener, fotografický papír a program na editaci digitálních fotografií. Určený byl pro domácí uživatele a mohli ste ním skenovat fotografie, negativy a diapozitivy. Pro úpravu se používal dodávaný program v počítací, kterým si uživatel mohl upravovat foto do vhodného formátu. Zajímavostí byla i odnímatelná paměťová karta s kapacitou 4 Mb.
 
 

Nezastavitelný pokrok

 
Společnost Hewlett-Packard pokračovala v 90. letech inovacemi a výrobou toho, co jí šlo nejlépe. Na trh přinesla nové modely kalkulaček, osobních i přenosných počítačů. Nastartovala výrobu malých přenosných počítačů modelové řady Jornada, ze které pocházím i kapesní počítač HP Jornada 420. Ten kromě malých rozměrů obsahoval i operační systém Windows CE 2.11. Můžeme jmenovat řadu dalších produktů, které přicházely pod touto značkou na trh. Společnost se stala výrobcům počítačů, notebooků, serverů, tiskáren a neustále pokračovala ve vývoji těch nejnovějších technologií. Během svého působení odkoupila několik společností a zvýšila tím své skóre na trhu. Expandovala do mnoha zemí a dnes patří mezi uznávané společnosti, jejíž logo již zná skoro každý. To se mimochodem výrazně nezměnilo a přetrvává bez změn dodnes.
 
 

Tiskárny, které najdete v nabídce výrobce v současnosti

 
Komplexní počítačové řešení, servery, počítače, monitory, klávesnice, myšky, notebooky ve třídě business, multimediální i herní, tablety a tiskárny s inkoustovou i laserovou technologií. Dnes toho s logem HP najdete spoustu. Nás nejvíce zajímají tiskárny, které v současnosti najdete v portfoliu výrobce. Společnost nabízí řešení, nejen pro domácnosti a domácí kanceláře, ale i pro velké firmy. Má svou produktovou řadu velkoformátových tiskáren a nezaostává ani v 3D tisku. Už v roce 2010 představil první tiskárnu HP s internetovým připojením. O několik let později to byl zase posun k mobilní tisku přes HP ePrint pomocí cloudu.
 
Domácnost a Home Office
 
Do domácnosti pro běžné uživatele nebo do domácí kanceláře a malé firmy najdete v nabídce tiskárny v několika modelových řadách. Série HP DeskJet zastřešuje kompaktní inkoustové tiskárny a multifunkce s nejdostupnější cenou pro každého. Další modelovou řadou v níž se nacházejí zajímavé tiskárny je HP DeskJet in Advantage. Ta obsahuje několik sérií. HP InkTank je zase řada inkoustových tiskáren s tankovým zásobníkem. Pro větší domácnost, Home Office nebo malou firmu je tu modelová řada HP OfficeJet. Modely z této řady jsou vhodné pro více uživatelů a tam, kde je využijete měsíční objem tisku do 1 500 stran. Modelová řada HP LaserJet PRO je zastoupena zařízeními s laserovou technologií. Nabídka je opravdu bohatá a uživatel si dokáže vybrat podlá vlastních kritérií, co přesně potřebuje. Různé funkce, bohatá konektivita, monochromatický nebo barevný tisk, inkoustová nebo laserová technologie tisku, to vše už dnes obsahují tiskárny HP i pro domácího uživatele. Kromě těchto modelů má společnost v nabídce pro domácnost i několik modelů tiskáren Samsung, které prošly akvizici divize tiskáren Samsung pod HP.
 
Podnikový tisk
 
Tisk ve firmě nebo velkém podniku musí splňovat kritéria pro tisk s vyššími nároky, nejen na velký objem tisku a několikahodinový provoz, ale i kvalitu tisku, konektivitu a s tím spojenou bezpečnost. Společnost Hewlett-Packard má pro podnikovou sféru nejen zařízení, ale i celou škálu tiskových služeb a řešení (strukturu) tisku pro podniky. V portfoliovou společnosti se nacházejí v sekci pro podnikový tisk modelové řady HP OfficeJet Pro, HP PageWide, HP LaserJet a nesmíme zapomenout ani na podnikové tiskárny Samsung.
 
Velkoformátové tiskárny
 
Společnost se zabývá i výrobou velkoformátových tiskáren. Tuto sekci zastupují modely HP DesingJet, HP Latex, HP PageWide XL a HP Indigo.
 
3D tiskárny
 
Velmi zajímavým zařízením bylo multifunkční zařízení HP TopShot LaserJet Pro M275. Obsahovalo funkce jako je tisk, kopírování, plošné skenování, ale také skenování malých 3D objektů. Tato tiskárna byla v produktové řadě HP prvním zařízením, které mělo integrovanou funkci 3D skenování. Dnes má Hewlett Packard v nabídce 3D tiskárny řady 3D HP JetFusion série 500/300, 4 200 a 4 210. Vysokou laťku nastavila technologii HP Multi JetFusion.
 
Smart foto-tiskárny
 
Užívej. Miluj. Tisk. Takto představuje na svých stránkách HP malou, přenosnou tiskárnou HP Sprocket, která je na trhu ve 3 barevných verzích. Jde o malou fotografickou tiskárnu na cesty, která tiskne na fotopapír HP Zink.
 

Které společnosti prošly pod HP

 
Společnost HP během svého působení pohltila několik jiných společnosti, co se je vyplatilo. Jednou z významných společností, které nabyla byla Scitex Vision. Původní společnost byla celosvětovým lídrem v oblasti výroby a distribuce velkoformátových tiskáren, které sloužily na tisk rozměrných exteriérových reklamních materiálů. Výrobu počítačové techniky posílila sloučením se společností Compaq akvizicí s ESD, 3Com a odkupem Palm.Inc. Divize tiskáren Samsung prošla pod HP v roce 2017, kdy se Samsung rozhodl ukončit vývoj a výrobu tiskáren. Společnost HP zaplatila 1,05 miliardy amerických dolarů a získala nejen modely tiskáren Samsung, ale i množství patentů odkoupením společnosti, které tímto obchodem přešly do HP.
 

Stav příjmů a počet zaměstnanců 

Rok 2018:
350 000 a více zaměstanců (HP.Inc + Hewlett Packard Enterprise)
58,5 miliardy čistý zisk HP.Inc,
 
Hewlett-Packard má v současnosti v oběhu kolem 1,5 miliard akcií. Cena akcie se pohybuje kolem 19,32 USD (květen-2019). Společnost působí ve 170 zemích na celém světě. HP je globálním lídrem v oblasti osobních systémů a polygrafického průmyslu, přičemž kombinovaný celkový adresovatelný trh přesahuje 500 miliard USD.
 

Současný charakter společnosti

 
Název společnosti: HP Inc. (Od roku 2015)
Adresa společnosti: Palo Alto, Kalifornie, Spojené státy americké (USA)
Vznik společnosti: Addison Ave 367, Palo Alto, Kalifornie, USA, 1939 (Sillicon Valley)
Zakladatelé: William Hewlett, Dave Packard
Představitelé: Ralph Whitworth, Dion Weisler, Steve Fieler
Formát společnosti: akciová společnost s globálním působením v 170 zemích
Počet zaměstnanců: 302 000 a více (HPE) + 50 000 a více (HP Inc.)
Rozdělení společnosti: Od roku 2015 se společnost Hewlett-Packard rozdělila na dvě společnosti HP Inc. a Hewlett Packard Enterprise (obidvě s vlastnými akciemi na burze).
 

Společnost Hewlett-Packard a životní prostředí

 
V roce 1997 začala společnost HP s recyklačním programem pro inkoustové náplně do tiskáren (včetně naplní pro model Thinkjet). A v roce 1991 zase spustila program pro recyklaci laserových tonerů. Dnes má několik programů, kterými přispívá k ochraně životního prostředí. Jedním z nich je program Haiti. Po ničivém zemětřesení v roce 2010, které zasáhlo Haiti byl ostrov doslova zaplaven plastovými lahvemi z mora. Za pomoci vybraných lahví na Haiti (které procházejí recyklačním programem HP), společnost využívá recyklovaný materiál při výrobě nových inkoustových kazet. Recyklací sesbíraných lahví se od roku 2000 použilo více než 90 milionů kilogramů recyklovatelného plastu.
 
V roce 1987 byla garáž Palo Alto, kde William Hewlett a Dave Packard zahájily činnost, prohlášena za historickou památku státu Kalifornie.