Tonery a náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Typ tiskárny nebo náplně

Modelová řada tiskárny

Modelová řada náplně

Kancelář a škola

GameStop vs Robinhood: Vlyv malých investorů

Gamestop právě ve filmu

GameStop je americký prodejce videoher a elektroniky, který nechtěně zamotal hlavy investorům na Wall Street. V lednu 2021 vyvolala rozruch kauza, když se malým investorům podařilo zvýšit cenu akcií společnosti GameStop a jiných společností, které byly předmětem krátkého prodeje ze strany velkých investorů. V tomto období si můžete prohlédnout celovečerní film Lúzri z Wall Street nebo dokument o kauze GameStop.

Akcie GameStop se staly populárními na platformách Reddit a Twitter, kde se malí investoři organizovali a vyzývali ostatní, aby koupili akcie GameStop a jiných společností, které byly předmětem krátkého prodeje. Na Redditu v diskusním fóru WallStreet Bets, který má skoro 4 miliony sledujících se v době této kauzy podporovala komunita uživatelů k nákupu akcií Gamestop a následnému držení akci formou „diamantové ruky“ diamond hands. Jedná se o pojem, kdy se akcie pevně drží formou „diamantové ruce“ a dokážou vydržet extrémní volatilitu trhu. V takovém případě výkyvy na trhu neodradí investora „diamantovýma rukama“ držet si akcie a neprodávat je.

 

zdroj foto: canva

Vysvětlení strategie Short Trading

Short Trading "Krátký obchod" je obchodní strategie, kterou používají investoři, aby získali zisk z poklesu ceny akcií. Investor prodává akcie, které nevlastní s cílem získat zisk, když cena akcií klesne.

Tento jev krátký obchod (short trading) znamená, že investor prodává akcie, které nevlastní za účelem zisku při poklesu ceny akcií. Malí investoři se však rozhodli koupit akcie GameStop a jiných společností, čímž zvyšovaly jejich cenu a způsobily velký finanční tlak na velké investory.

Přestože byl GameStop nejznámější společností, která byla předmětem krátkého prodeje, existovaly i další společnosti, které byly zahrnuty do této strategie. Některé z těchto společností zahrnují AMC Entertainment Holdings, BlackBerry, Nokia, Bed Bath & Beyond, Express, Koss, Naked Brand Group, National Beverage a Tootsie Roll Industries. Už jen z nostalgie, by mě lákalo koupit akcie BlackBerry. Jejich operační systém a chytré telefony před uvedením iPhone, byly tím nejlepším. Můj BlackBerry Curve 8320 byl kvalitní kus nejen hardwaru.

Důsledky kauzy GameStop byly různé. Na jedné straně, malí investoři získali značné zisky ze svých investic, když cena akcií GameStopu a jiných společností stoupla. Na druhé straně velcí investoři utrpěli značné ztráty, protože museli nakupovat akcie za vyšší ceny, aby pokryli své krátké pozice.

Spousta povyku pro "něco"

Kauza GameStop a krátký prodej vedly k diskusím o regulaci trhu a transparentnosti obchodování. Tato kauza také ukázala, že i malí investoři mohou mít velký vliv na trh, když se zorganizují a spolupracují. V důsledku této kauzy se objevily i nové příležitosti pro malé investory, jako například platformy pro obchodování s akciemi, které umožňují nákup a prodej akcií bez poplatků.

Je důležité poznamenat, že kauza GameStop byla velmi specifická a neznamená, že malí investoři mohou vždy ovlivnit trh. Investování do akcií je stále rizikové a vyžaduje důkladnou znalost trhu a investičních nástrojů.

Hlavním iniciátorem byl Keith Gill, známý pod přezdívkou “Roaring Kitty", který nakopl nákup většího množství akcií GameStop. Gill, který byl v té době finančním poradcem, zveřejnil na internetu své investiční strategie a analýzy, které byly inspirací mnoha lidí k nákupu akcií GameStop. Zdaleka to ovšem nebyl jediný faktor, který vedl k nákupu akcií GameStop. Existují další faktory jako například sociální média, diskusní fóra a investiční skupiny, které sehrály důležitou roli v tomto procesu.

Podle průzkumů a analýz v té době bylo během posledního týdne zaznamenáno více než 1 582 000 tweetů a 1 465 videí na YouTube o GameStop. Diskuse na Twitteru a YouTube měla potenciální dopad téměř 10 miliard impresí a celkově vygenerovala téměř 12,8 milionu sociálních interakcí (lajky, komentáře a sdílení). Toto byl už velký výtlak. Velký vliv na trh měly v té době také tweety a vlákna od Elona Muska a Chamatha Papihapitiva. Toto je názorný případ, jak moc mohou sociální média ovlivnit trh a jak důležité je sledovat diskuse na těchto platformách.

Role Robinhood v kauze GameStop

Jak se vlastně obchodní platforma Robinhood zapletla do kontroverze a čelila kontrole svých obchodních omezení během šílenství GameStop? Situace kolem GameStop měla významný vliv na společnost. Během několika dní se cena akcií GameStop zvýšila o více než 1 700 %. Tento nárůst ceny byl podpořen fanoušky, kteří věřili, že je společnost nespravedlivě podhodnocena velkými investory, kteří vsadili miliardy na to, že cena akcií spadne. Cena akcií GameStop se po několika dnech vrátila zpátky na původní úroveň.

Velkou roli v této kauze sehrála i platforma Robinhood, aplikace pro rychlé obchodování na burze. Tato aplikace nabízela intuitivní uživatelské prostředí s příjemnou grafikou. Důležitým faktorem bylo, že pomocí této aplikace mohli malí investoři nakupovat a prodávat akcie bez poplatků. Ideální platforma pro malé investory v době lockdownu zaznamenala nárůst stažení a používání k obchodování.

Když nastal chaos na Wall Street a hedgeové fondy přicházely o peníze, neboť museli nakupovat dražší než prodali, aby mohli vrátit akcie firma Robinhood reagovala tím, že omezila nákup akci GameStopu s odůvodněním, že chrání uživatele před rizikem ze ztrát. Ukázalo se, že pravým důvodem bylo, že firma chránila samu sebe protože krytí tak velkého objemu transakcí bylo pro ni rizikovým.

To byl jen jeden z důvodů, tím druhým byly hageové fondy společnost Melvin Capital a Citadel. Citadel byl jedním z největších zákazníků Robinhood. Právě společnost Citadel investovala do Melvin Capital a hodila této společnosti záchranné kolo. A proč? Protože finanční společnost Citadel pro Robinhood vypořádává finanční transakce az každé si bere zlomek, který při milionech transakcí nákupů a prodejů jsou velké peníze.

Vítěz této kauzy je jasný, ale tato kauza ukázala i jedno. Že sílu malých investorů není třeba podceňovat a je to síla, která otřásla alespoň na chvíli světem Wall Street. Někteří na této kauze vydělali, pokud levně nakoupili a v době peaku prodali. Ale nadšencům WallStreet Bets o to nešlo. Po této kauze se zaměřili na stříbro, jehož hodnotu vytáhli na rekordní úroveň.

 

zdroj foto: canva

Když bublina praskne

Cena společnosti GameStop, tedy jejich akcií se pohybuje k 23.01.2024 na hodnotě 14,10 USD. Historické minimum bylo 2,75 USD z roku 2020 a intradenní maximum přišlo 28.01.2021, kdy akcie dosáhly hodnoty 483 USD i když nakrátko dosáhly akcie hodnoty nad 500 USD. I dnes si můžete zakoupit akcie společnosti GameStop, nejspíš už jen z nostalgie, pokud jste fanouškem počítačových her na přenosných médiích.

Chcete-li si příběh této společnosti a kauzy, která nakrátko otřásla světem Wall Street podívat máte možnost shlédnout dokument, ale i film. Dumb Money sleduje kontury skutečných událostí krátkého stisku GameStop, když akcie maloobchodního prodejce her prudce vzrostly.