Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Fascinující svět Pop-up knih

Knihy typu Pop-up jsou interaktivní knihy, které obsahují různé 3D efekty a pohyblivé prvky, které se otevírají a vystupují ze stran knihy. Tyto knihy jsou obvykle určeny dětem a jsou velmi oblíbené pro svoji zábavnou a interaktivní povahu. Pop-up knihy mají často barevné obrázky, které se při otevření knihy vynoří a vytvoří 3D scény, čímž se rozvíjí dětská fantazie a zájem o čtení. Pop-up knihy mohou zobrazovat různá témata, jako jsou pohádky, věda, příroda, historie a mnoho dalších. Tyto knihy jsou skvělým způsobem, jak zapojit děti do čtení a objevování nových věcí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Canva

Návrat v čase

Pop-up knihy mají původ až ve 13. století, kdy se začaly objevovat prvotní formy 3D ilustrací, které se daly otevírat a zobrazovat na stranách knih. Avšak moderní koncept pop-up knih, který známe dnes, se začal rozvíjet v 18. století. Jedním z prvních představitelů těchto interaktivních knih byl anglický vydavatel Robert Sayer, který v roce 1770 vydal knihu s názvem „The Harlequinade“, která obsahovala složité pohyblivé prvky.

Později v 19. století se Pop-up knihy staly populárními díky různým vydavatelům, kteří je začali vyrábět ve velkém měřítku. Jedním z nejvýznamnějších pionýrů Pop-up knih byl německý vydavatel, vynálezce a umělec, Lothar Meggendorfer, který byl známý svými inovativními a zábavnými pohyblivými knihami. Od té doby Pop-up knihy nabyly obrovské popularity a staly se důležitou součástí dětské literatury a zábavy.

 

Foto: Canva

Nejlepší z nejlepších

Jedním z nejznámějších vydavatelů Pop-up knih je Matthew Reinhart, americký umělec a autor, který je znám svými nádhernými a detailními Pop-up knihami. Reinhart vytvořil mnoho populárních Pop-up knih založených na známých značkách a příbězích, jako jsou například „Star Wars: A Galactic Pop-Up Adventure“, „Game of Thrones: A Pop-Up Guide to Westeros“ a mnoho dalších. Jeho díla jsou oblíbená mezi dětmi i dospělými kvůli jejich komplexnosti a kvalitě zpracování. Matthew Reinhart je považován za jednoho z hlavních představitelů Pop-up knih v současnosti. 

Jednou z nejznámějších Pop-up knih je „The Very Hungry Caterpillar“ od Erica Carleho. Tato ikonická dětská kniha je známá svým jedinečným příběhem a vizuálním stylem, který využívá Pop-up techniky a barevných ilustrací na zajímavý způsob. Tato kniha je velmi populární mezi dětmi a rodiči po celém světě a stala se klasikou v oblasti dětské literatury. Díky své kreativity a inovativnímu designu si získala široké uznání a stala se jednou z nejoblíbenějšíchPop-up knih všech dob. 

Pop-Up a výuka Montessori

Kniha The Very Hungry Caterpillar značky Erica Carleho je spojena s metodou Montessori. Metoda Montessori je výchovný přístup, který klade důraz na seberealizaci a individuální vývoj dítěte. Tato kniha je často doporučena v rámci Montessori výchovy pro svůj vizuální a interaktivní přístup k učení. Díky svým barevným ilustracím, jednoduchému příběhu a použití pop-up technik nabízí dítěti stimulující a záživný způsob objevování světa kolem sebe. Proto se stala oblíbenou volbou pro učitele a rodiče, kteří uplatňují principy Montessori výchovy.

Techniky a typy Pop-Up knih

Existuje několik technik a typů Pop-up knih, které se liší v závislosti na jejich designu a způsobu vytvoření. Některé z nejběžnějších technik a typů Pop-up knih zahrnují:

 

Vyskakování prvky (Pop-up Elements)

Tato technika zahrnuje vyskakovací nebo vystupující prvky, které se z knihy vysouvají, když se otevře stránka. Mohou to být různé tvary, postavičky, budovy nebo zvířata, která se zvedají nad povrch stránky.

Výřezové pop-up knihy (Dimensional Cuts)

Tyto knihy využívají výřezy a složitý řez papíru k vytvoření vrstev a hloubky. Když se kniha otevře, různé části se zvedají a vytvářejí 3D efekt.

Rotující Pop-up knihy (Rotating Wheel Books)

Tato technika využívá rotující kola nebo disky, které se otáčejí a mění svůj vzhled, když se kniha otevře. Mohou zobrazovat různé obrazy, texty nebo informace v závislosti na pozici disku.

Vytažení (Pull-tab Books)

Tyto knihy obsahují vytáhnutelné záložky, které se táhnou ven ze stránky a odhalují skrytý obsah. Mohou být použity k zobrazení různých obrázků nebo textů.

Krabické pop-up knihy (Carousel Books)

Tento typ knih vytváří efekt otáčející se krabice, když se otevře. Různé části knihy se posouvají nebo otáčejí, čímž vytvářejí dynamický a interaktivní zážitek.

 

Tyto techniky a typy Pop-up knih umožňují tvůrcům a designérům vytvářet zajímavé, interaktivní a vizuálně atraktivní knihy, které přinášejí čtenářům nový způsob objevování příběhů a informací.

Tvorba vlastní Pop-Up knihy

Výroba vlastnPop-up knihy vyžaduje trpělivost, kreativitu a dovednost, ale je to velmi zábavný proces. Jaký je postup? Potřebujete k tomu pár věcí a hlavně trpělivost.

 

Materiály

Silný papír nebo karton na obálku a strany knihy

Čisté listy papíru na vnitřní stránky

Lepidlo

Barvy, tužky, pastelky nebo jiné výtvarné potřeby

Nůžky

Pravítko

Pero a guma

 

Návrh

Načrtněte plán knihy včetně toho, kde chcete umístit pop-up prvky a jaké budou mít tvary.

Nakreslete prvky, které chcete použít ve vaší knize. 

Výroba pop-up prvků

Vystřihněte a vytvořte vaše pop-up prvky z pevného papíru nebo kartonu.

Ohýbejte, lepte a zajistěte tyto prvky tak, aby byly schopny vyskočit z knihy.

Připojení pop-up prvků

Připojte vaše pop-up prvky k vnitřním stranám knihy tak, aby byly schopny otevírat a zavírat se bez problémů.

Dokončení

Ponechte lepidlo a barvy vyschnout, abyste mohli zkontrolovat, zda vše dobře drží a vypadá.

 

Výroba Pop-up knihy může být náročná, ale je to skvělý způsob, jak projevit svou kreativitu a vytvořit něco jedinečného. Buďte při tom trpěliví a užívejte si procesu tvorby!

 

Pop-up knihy mají zajímavou historii a jejich popularita přetrvává až dodnes. V dnešním světě upgradovali na vyšší stupeň a díky inovacím. Už to nejsou jen zábavné knihy, ale také edukační pomůcky, nástroje kreativity a sběratelské objekty.

Inovace v designu

Pop-up knihy nejsou jen o vyskakovacích obrázcích. Designéři stále inovují v tom, jak využívají pohyblivé a 3D prvky, jakož i různé materiály a textury, aby vytvořily úžasné vizuální efekty.

Umění a vzdělávání

Pop-up knihy nejsou jen zábavné, ale také vzdělávací. Mnohé pop-up knihy jsou zaměřeny na rozvoj dětské představivosti, učení se nových věcí nebo i na prezentaci uměleckých děl.

Sběratelské kusy

Některé Pop-up knihy jsou považovány za sběratelské kusy a mohou mít vysokou hodnotu mezi knižními sběrateli a milovníky uměleckých děl.

Dospělí čtenáři

Kromě dětí mají Pop-up knihy také dospělí fanoušci. Některé umělecké pop-up knihy jsou určeny speciálně pro dospělé a jejich design a obsah jsou stejně působivé jako u dětí.

 

Pop-up knihy jsou fascinujícím spojením uměleckého designu, technické dovednosti a kreativity a stále nás překvapují novými způsoby, jak nás okouzlit a potěšit.