Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Externí disk pro zálohování dat

Vybrat správný externí disk pro zálohování dat je důležité, abyste měli dostatek místa pro uložení vašich dat a zabezpečili jejich bezpečnost. Zde je několik faktorů, které byste měli zvážit při výběru externího disku.

 

Kapacita

Zkontrolujte, jak velká kapacita je potřebná pro zálohování vašich dat. Vezměte v úvahu velikost souborů, které plánujete zálohovat i možnost budoucího rozšíření.

Typ disku

Existují dva hlavní typy externích disků – pevné disky (HDD) a pevné disky se stavovým paměťovým médium (SSD). HDD disky jsou levnější a mají větší kapacitu, zatímco SSD disky jsou rychlejší, odolnější a méně náchylné k poškození. 

Připojení

Zkontrolujte, zda váš počítač nebo zařízení podporuje připojení externího disku. Běžné typy připojení jsou USB, Thunderbolt nebo eSATA. USB 3.0 nebo vyšší je nejběžnější a dostatečně rychlé pro většinu uživatelů.

Cena

Rozpočet je také důležitým faktorem při výběru externího disku. Ceny se liší v závislosti na kapacitě a typu disku. SSD disky jsou obvykle dražší než HDD disky.

Výrobce a hodnocení

Zkontrolujte recenze a hodnocení různých značek a modelů. Zaměřte se na spolehlivé značky s dobrým hodnocením a zárukou.

Rozměry a přenositelnost

Pokud plánujete často cestovat se svým externím diskem, zvažte jeho velikost a hmotnost. Externí disky s menšími rozměry a vyšší přenositelností mohou být v tomto případě výhodné. Stejně tak disky s odolným pouzdrem.

Zálohovací softwary

Některé externí disky mají dodávaný zálohovací software, který může usnadnit a automatizovat proces zálohování. 

Po zvážení těchto faktorů si vyberte externí disk, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Nezapomeňte také pravidelně kontrolovat integritu a spolehlivost vaší zálohy, abyste se ujistili, že vaše data jsou bezpečná. 

Jak je to s kapacitou?

Kapacity externích disků se pohybují od 250 GB až po 6 TB. Existují různé modely a značky disků s různými kapacitami, aby vyhovovaly potřebám různých uživatelů. Při výběru kapacity disku je důležité zvážit, jaké množství dat plánujete ukládat a zálohovat. Pokud máte velké množství souborů, videí nebo fotografií, může být vhodné zvolit disk s větší kapacitou.

Na trhu se také objevují externí SSD disky, které jsou rychlejší a odolnější. Jejich kapacity se pohybují od menších 250 GB až po větší 4 TB.

Pokud máte konkrétní požadavky nebo potřebujete více informací o konkrétních modelech disků, doporučuji se podívat na webové stránky obchodů nebo recenze produktů, kde naleznete podrobnější informace o dostupných kapacitách a vlastnostech disků.

Rychlost zápisu dat

I samotná rychlost zápisu dat na externí disky závisí na typu disku. Existují dva hlavní typy externích disků – pevné disky (HDD) a pevné disky se stavovým paměťovým médium (SSD).

HDD disky mají nižší rychlost zápisu v porovnání se SSD disky. Jejich rychlost zápisu se měří v megabajtech za sekundu (MB/s) a může se pohybovat v rozmezí několika desítek až stovek MB/s.

SSD disky jsou rychlejší a nabízejí vyšší rychlost zápisu. Jejich rychlost zápisu se měří také v MB/sa může dosahovat několika stovek až tisíců MB/s.

Je důležité si uvědomit, že konkrétní rychlost zápisu může záviset na konkrétním modelu a výrobci disku. Proto je vhodné zkontrolovat technické specifikace konkrétního disku, který vás zajímá, abyste získali přesné informace o jeho rychlosti zápisu.

Nejlepší externí disky seřazené podle prodejnosti

Kingston XS1000 SSD 2 TB 

Externí disk 2 TB (2000 GB SSD úložiště), s připojením USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1), rychlost čtení až 1050MB/s, rychlost zápisu až 1000MB/s, materiál plast a kov, kabel součástí balení. Typ konektoru USB-C.

Rozměry: 13,5 × 32,6 × 69,5 mm (V׊×H), hmotnost 44,8 g

 

Samsung Portable SSD T7 1TB

Externí disk 1 TB (1000 GB SSD úložiště), s připojením NVMe, rychlost čtení až 1050MB/s, rychlost zápisu až 1000MB/s, 256 bitové hardwarové AES, materiál hliník, kabel součástí balení. Typ konektoru USB-C.

Rozměry: 8×85×57 mm (V׊×H), hmotnost 58 g

 

 

WD 2,5“ HDD Elements Portable 5 TB

Externí disk 5 TB (5000 GB HDD úložiště), formát 2.5", s připojením USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0), materiál plast, kabel součástí balení.

Rozměry: 21 × 82 × 110,5 mm

 

 

Náš TIP (odolný disk) 

ASUS TUF Gaming AS 1 TB 

Externí disk s vysokou odolností proti pádu (MIL-STD-810) s tělem z hliníkové slitiny. Typ úložiště SSD, s připojením USB 3.2 Gen 2, konektor USB-C. Kompletní ochrana dat pomocí softwaru NTI Backup Now EZ pro zálohu se šifrováním. Rychlost 10 Gb/s. Ideální disk pro hráče, co potřebují přenášet své dáta.

Rozměry: 125 x 54x 13 mm (157 g)

 

 

Nejčastější chyby disků

 Nejčastější chyby disků mohou být způsobeny různými faktory.

 

Chybné sektory

Tyto chyby mohou být způsobeny špatným použitím pevného disku, pro který jsou generovány vadné sektory nebo nějakým selháním systémového oddílu.

Mechanické poruchy

Pevné disky obsahují pohyblivé části, jako jsou načítání a motory. Mechanické poruchy mohou vzniknout z důvodu opotřebení nebo poškození těchto částí, což vede k chybám při čtení a zápisu dat. 

Systémové chyby

Některé chyby mohou být způsobeny problémy se systémem, jako jsou chyby v ovladačích, nekompatibilita s operačním systémem nebo problémy s napájením.

Poruchy paměťových médií

Paměťová média, jako například USB klíče a paměťové karty, mohou také trpět chybami. Tyto chyby mohou být způsobeny nesprávnou manipulací při instalaci nového disku do počítače nebo jinými faktory.

Je důležité mít na paměti, že tyto jsou jen některé z nejčastějších chyb disků a existuje mnoho dalších možných problémů. Pokud se vyskytne chyba na vašem disku, doporučuje se vyhledat odbornou pomoc nebo zkontaktovat výrobce disku pro řešení problému.

Pevný externí disk vs Cloud

Porovnání zálohování na pevné externí disky a cloudové služby zahrnuje několik faktorů, jako je bezpečnost, dostupnost, kapacita, pohodlí a náklady. Zde je několik aspektů, které můžete zvážit.

Pevné externí disky

 

Bezpečnost

Vaše data jsou uložena na fyzickém disku, který je ve vaší fyzické kontrole. Pokud disk není připojen k internetu, je méně pravděpodobné, že by byl náchylný k útokům z internetu. Nicméně, pokud zařízení s externím diskem bude fyzicky poškozeno nebo ztraceno, můžete přijít o data.

Dostupnost

Můžete mít okamžitý přístup ke svým datům, protože jsou uloženy na fyzickém disku, který je připojen přímo k vašemu počítači.

Kapacita

Pevné externí disky jsou k dispozici s různými kapacitami, od několika gigabajtů až po terabajty dat.

Pohodlí

Zálohování na externí disk vyžaduje fyzickou manipulaci s diskem a pravidelné obnovení zálohovacích kopií.

Náklady

Pevné externí disky mají obvykle nízké náklady na počáteční investici, ale mohou být nákladné, pokud potřebujete více disků pro větší kapacitu.

Cloudové služby

 

Bezpečnost

Cloudové služby mají obvykle vyšší úroveň bezpečnosti, protože vaše data jsou šifrována a uchovávána na serverech s vysokou úrovní ochrany. Nicméně, důvěra v poskytovatele cloudových služeb je klíčová.

Dostupnost

Vaše data jsou přístupná z jakéhokoli zařízení s připojením na internet. Nemusíte mít s sebou fyzický disk a můžete přistupovat ke svým datům z jakéhokoli místa.

Kapacita

Cloudové služby nabízejí různé úrovně kapacity, které se mohou přizpůsobit vašim potřebám. Někteří poskytovatelé nabízejí také možnost rozšíření kapacity podle potřeby.

Pohodlí

Zálohování do Cloudu je pohodlné, protože se provádí automaticky nebo na základě zvoleného plánu. Nemusíte se starat o fyzickou manipulaci s diskem.

Náklady

Náklady na cloudové služby mohou být měsíční nebo roční, v závislosti na poskytovateli a úrovni kapacity. Může být nákladné pro dlouhodobé používání v porovnání s jednorázovou investicí do externího disku.

Je důležité zvážit své potřeby, důležitost dat a osobní preference při rozhodování mezi pevným externím diskem a cloudovými službami. Mnoho lidí kombinuje obě metody zálohování pro zvýšení bezpečnosti a dostupnosti svých dat. 

Jak naformátovat externí disk

Formátování externího disku je proces, kterým se vymaže veškerý obsah na disku a vytvoří se nový souborový systém.

Zde je postup, jak formátovat externí disk:

Připojte externí disk k vašemu počítači pomocí USB kabelu nebo jiného vhodného připojení.

Otevřete správce souborů nebo Diskovou zprávu ve vašem operačním systému. V systému Windows můžete použít například správce souborů nebo Disk Management.

Najděte externí disk v seznamu disků a vyberte jej.

Klepněte pravým tlačítkem myši na vybraný disk a vyberte možnost "Formátovat".

Zvolte požadovaný systém souborů pro formátování. Na výběr můžete mít různé možnosti, jako například NTFS, FAT32 nebo exFAT. Vyberte systém souborů podle vašich potřeb a kompatibility s jinými zařízeními.

Pokud chcete, můžete změnit název disku a vybrat možnosti formátování, jako například rychlé formátování nebo kontrolu povrchu disku.

Potvrďte formátování a počkejte, až se proces dokončí. Délka formátování závisí na velikosti disku a rychlosti počítače.

Je důležité si uvědomit, že formátování externího disku vymaže všechna data na disku. Před formátováním si proto zálohujte všechny důležité údaje, abyste je neztratili.