Kancelář

Epson

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Japonská společnost Epson se dnes řadí k úspěšným výrobcem. V svém portfoliu má zastoupeny řešení pro organizace a firmy i domácnosti. Kromě podnikových tiskáren, skenerů pro firmy, byznys projektorů, vizualizérů má produkty pro domácnost. Ty pokrývají tisk pro domácnost, řešení pro zábavu, jako jsou domácí kina, oblast her i nositelné zařízení - inteligentní brýle a spotřební materiál. Další oblastí je průmysl, který zahrnuje průmyslové řešení Epson, roboty, velkoformátové tiskárny, barevné tiskárny štítků, jakož i zařízení pro digitální tisk etiket a propagačních materiálů, velkoformátové tiskárny pro přímý tisk na textil a zařízení rady disc producer. Pro své zařízení zajišťuje aplikace a služby, jakož i nástroje pro firmy. Oblast v níž se společnost Epson pohybuje je velká a k úspěchu jejích produktů přispívá dlouholetá zkušenost a přinášení inovací.
 
Výrobce hodinek Seiko
 
Začátky společnosti Epson jsou často spojovány s první jehličkovou tiskárnou. Její historie však sahá již do období 40. let, kdy se začala výrobou hodinek. V roce 1940 byla založena společnost pod názvem Daiwa Kogyo Ltd., která vznikla v roce 1942, jako výrobce mechanických hodinek. Společnost na výrobu hodinek značky Seiko má svou vlastní historii, ale propojení k společnost (později Epson) uvádí právě v období 40. let. V červnu 1956 se mechanické hodinky Seiko Marvel staly hlavním podnikáním firmy. Společnost Daiwa Kogyo Ltd., převzala v roce 1959 výrobu v závodě Daini Seikosha Co., Ltd. se přejmenovala název na Suwa Seikosha Co., Ltd. O dva roky později byla založena společnost Shinshu Seiki Co., Ltd. Ta se v roce 1982 přejmenovala na Epson Corporation.
 
 
zdroj: epson.com
 
Od výroby hodinek Seiko, kterým se dařilo velmi dobře, se společnost posunula k výrobě zařízení pro měření časomíry pro sportovní události. Jako oficiální dodavatel časomíry pro olympijské hry Tokio 1964, měla společnost důležitou roli zaznamenávat a tisknout sportovní výsledky. Rok 1968 byl významný hned dvěma událostmi. Jednou bylo založení první pobočky v zahraničí spadající pod společnost Epson. Její název byl v té době Tenryu (Singapore) Pte., Ltd. Druhou bylo uvedení první digitální tiskárny EP-A-101. Následující rok společnost představila první analogové hodinky řízené krystalem Seiko Quartz Astron 35SQ.
 
70.let a oficiální značka Epson
 
V polovině 70.let začala společnost oficiálně používat značku Epson. Změnou prošly i společnosti Suwa Seikosha Co., Ltd. a Epson Corporation, které se spojily do jedné a vzniká společnost Seiko Epson Corporation. SAM-D bylo označení pro magnet spojován vzácnými zeminami. Stal se základem pro podnikání společnosti Epson v oblasti magnetů. ICOS CMOS byl zase čip, který posunul společnost Epson do oblasti polovodičů. Na podzim v roce 1973 se objevily první digitální hodinky Seiko Quartz LC VFA 06LC na světě, které měly 6-místný LCD displej. V roce 1975 byla založena dceřiná společnost Epson America Inc. Éra prvních počítačů neobešla ani společnost Epson. V polovině roku 1977 se objevil první účetní počítač značky Epson, model Epson EX1. O několik let později už Epson vyráběl osobní počítač pro malé firmy. Model Epson QX-10 sice nepřinesl nic inovativní v oblasti počítačů v té době, ale měl výborně vyladěný software s hardwarem.
 
80.léta - Tv hodinky a hodinky s funkcí záznam zvuku
 
V roce 1980 uvedla společnost Epson na trh jehličkový tiskárnu MX-80. V době rychlého růstu osobních počítačů, to byl produkt plně využitelný a připojitelný k osobnímu počítači. O dva roky později to byl první přenosný počítač HX-20. Vážil pouze 1.6 kg v těle o rozměrech A4. Díky baterii poskytoval možnost provozu až 50 hodin bez připojení k elektrické síti. Pracoval s rozšířeným systémem Microsoft Basic. Počítač HX-20 byl standardně vybaven sériovým portem RS232C. To nebylo vše, čím společnost překvapila trh 80. let. Tv hodinky pod značkou Seiko byla vychytávce, kterou společnost představila, jak televizní hodinky s barevným displejem z tekutých krystalů zobrazující pohyblivé obrazy. Na hodinkách mohl uživatel nejen dívat televizní programy (japonské) ale i poslouchat rádio. Kromě toho byly plně funkční hodinky zobrazující čas, budík, stopky, datum i kalendář. O rok později přišlo překvapení v podobě hodinek, které dokázaly znamenat 8 sekund zvuku. Ten mohl být použit jako hlasová připomínka.
 
 
zdroj: epson.com
 
První montážní produkční robot série SSR-H bylo v podstatě robotické, kloubové rameno pro oblast automatizace na montážních linkách. Tento robot se využíval na sestavování přesných přístrojů, jako jsou hodinky. Programovatelný byl pomocí osobního počítače se speciálním softwarem SPEL, který byl určen na montážní činnost. Kromě toho zahrnoval auto-diagnostické a bezpečnostní funkce, funkci kontroly programu na předcházení problémům a funkce pro zjišťování napájení poruchy dodávek, zkraty, překročení a odpojení. V srpnu 1984 se po úspěchu Tv hodinek objevil na trh další zajímavý produkt společnosti. Tentokrát šlo o malé přenosné TV zařízení Epson ET-10 s pokročilou technologií. Barevný televizor kapesních rozměrů, který měl TFT displejem s tekutých krystalů (2,13 ") zobrazoval v rozlišení 240 x 240 pixelů.
 
1984 - první inkoustová tiskárna Epson
 
Svou první komerční tiskárnu s inkoustovou technologií tisku uvedla společnost Epson na prodejní trh v říjnu 1984. V Japonsku se objevila několik měsíců dříve, pod označením IP-130k. Pro světový trh dostala označení Epson SQ-2000. Atraktivní byla tiskárna hlavně díky vysoké rychlosti a nízké ceně a hlučnosti. Pro tisk využívala černý inkoust, což byl v té době hlavní proud tiskáren. Tisková hlava byla vyrobena ze skla a měla piezoelektrické prvky o tloušťce 120 um. 24 trysek v tiskové hlavě byly uspořádány systémem 12 x 2, přičemž poloha trysek byla střídavě rozložena.
 
Čas, který nezastal
 
V tomto období společnost Epson dále vyvíjela technologii tekutých krystalů a vyvinula plastový oscilátor krystalů SMD. Dařilo se jí i se společností Seiko, která představila hodinky Seiko AGS Quartz (Automatic Generating System). Byly to automaty později známé pod označením "Kinetic". Šlo o hodinky, jejichž strojek měl oscilující závaží, které odváděl pohyby zápěstí na elektřinu a ta poháněla quartzový strojek.
 
Rok 1989
 
Rok, který je nám blízký sametovou nebo něžnou revolucí, neohrozil vývoj technologií ve světě. Společnost Epson právě v roce 1989 uvedla na trh první, barevný videoprojektor VPJ-700. Obrazy byly reprodukovány v živých barvách a v ostrých detailech pomocí tří 1,27-palcových panelů z tekutých krystalů s vysokou hustotou, z nichž každý obsahoval 70 400 pixelů. Projektor použil inovativní design a funkce, které usnadnily optimalizaci obrazu. Například se nevyžadovaly úpravy, aby se barvy RGB vrátili zpět do zarovnání vždy, když se promítá. Vzdálenost se změnila, protože barvy se kombinovaly uvnitř optiky namísto na obrazovce. Videoprojektor také poskytoval ovládací prvky pro nastavení jasu, tónu, zvuku a barevné hloubky. Vybaven byl vstupním video konektorem, pro samostatný signál Y/ C (známý také jako S-Video) a vstupním konektorem, analogovým vstupním konektorem RGB mohl být projektor připojen k různým dalším zařízením.
 
Rozvoj výroby tiskáren
 
V roce 1990 se objevila jehličková tiskárna štítků a etiket TM-930, která pokryla svou kompaktní velikostí i maloobchod a malé firmy. Uvedení tiskárny terminálového modelu TM-930 znamenalo diverzifikaci ve společnosti Epson. Tento model tiskárny pro podnikatele se snažil ubírat OEM smerom. Bral úvahu tisk pro obchod a stále se rozšiřování internetu.
 
 
zdroj: epson.com
 
O tři roky později uvedla společnost Epson na trh inkoustovou tiskárnu s označením Epson Stylus 800. Označení Stylus se používá dodnes pro jednu ze sérii tiskáren Epson. Pro model Epson Stylus 800 byla debutem technologie Micro Piezo využívající vícevrstvou tiskovou hlavu ovladače. Tato technologie byla důležitým mezníkem, který propracoval obraz inkoustových tiskáren. Zařízení bylo kompatibilní s formátem papíru A4 a byla to první inkoustová tiskárna společnosti Epson zaměřena na domácí uživatele. Vysokorychlostní tisk, s 150-ti znaky za sekundu (cps) v režimu 10 znaků na palec (cpi) a 180 cps za 12 cpi. Epson Stylus 800 měla rozlišení 360 dpi a vysokou kvalitu tisku, která se mohla srovnávat s prvními laserovými tiskárnami.
 
Ani ne o rok již byla na trhu další tiskárnu Epson Stylus Color. Model, který získal celosvětové uznání. Na Japonském trhu se objevila tiskárna pod označením Epson Stylus Color MJ-700V2C. Tento model nabízel kvalitní tisk s 16ti miliony barevných kombinací v rozlišení 720 Dpi. Ke kvalitě výrazně přispívala i nová tisková hlava Micro Piezo. Epson tímto modelem a rychleji schnoucím inkoustem zanechal konkurenci daleko za sebou. Epson Stylus Color také nabízela zvýšenou rychlost ve všech tiskových procesech včetně zpracování dat v počítači a při přenosu dat. Kvalita barevného tisku, kompatibilita s počítači s operačním systémem Windows a MacOS vyvolalo kladnou odezvu od uživatelů a společnosti přinesla tiskárnu úspěch a několik ocenění v Japonsku iv zahraničí. Můžeme dokonce říci, že tento model měl v značný vliv na technologický rozvoj dalších barevných inkoustových tiskáren přicházejících na trh. V roce 1994 se kromě tiskárny Epson Stylus Color objevil na trhu i nový multimediální projektor ELP-3000 (pro jihovýchodní Asii a evropský portál EMP-3000).
 
Společnost Epson dále úspěšně pokračovala v oblasti výroby tiskárně. V roce 1996 překvapila fotografickou tiskárnou Epson Stylus Photo, která tlačila pomocí 6ti barev QuickDry. Kvalita tisku pro fotografie byla zase o něco výše, navzdory ohrožení inkoustových tiskáren novou technologií laserového tisku.
 
Ani v segmentu jehličkových tiskáren Epson nepolevoval a představil hybridní tiskárna TM-H5000. Tlačila pomocí metody tepelné řádkové tisku, která dokázala za sekundu vytisknout 16,5 řádků v maximálním formátu A4. tento model byl kombinací vysokorychlostní tisk termální tiskárny a tiskárny s nárazovou tečkovité maticí. Epson TM-H5000 zaujal trh tím, že překonal konkurenční nabídky z hlediska jednoduchosti použití a spolehlivosti.
 
Příchod nového tisíciletí oslavila společnost Epson novým model tiskárny, tentokrát ve velkém stylu. Byla to první velkoformátová tiskárna Epson Stylus Pro 9500 (MC 9000 pro Japonský trh). Výrobce použil nově vyvinutý inkoust ColorFast pro vysoce kvalitní výstup tisku, který byl odolný vůči světlu (výrobce garantoval stálost několik desítek let). Se všemi šesti inkousty na bázi pigmentu překonal Stylus Pro 9500 problémy s stálostí na světle a představoval v té době revoluční, všestranné tiskové řešení vhodné pro použití v různých profesionálních oblastech.
 
S velkoformátovym tiskem se Epson nerozloučil ani v následujících letech. V roce 2003 představil průmyslovou velkoformátovou tiskárnu. Inkoustová digitální textilní tiskárna Epson Monna Lisa 160B byla vyvinuta spolu ve spolupráci s italským textilním výrobcem Robustelli. Obchodní a průmyslová komora a textilní sdružení Como propagovala digitální textilní tisk s cílem oživit průmysl. S tímto povzbuzením Robustelli s 50-letou historií v textilním průmyslu a společnost Epson s technologií inkoustového tisku pro spotřebitelský trh, vytvořili obchodní alianci zaměřenou na vývoj digitálních textilních tiskáren. Výsledkem jejich úsilí byla tiskárna Monna Lisa.
 
Navzdory velkým úspěchem v segmentu tiskáren, společnost Epson dále vyvíjela i ostatní zařízení. z výrobních pásů vyšel v té době nový DVD player projektor EMP-TWD1. Jak u ž název modelu naznačuje šlo o kombinovaný projektor (1 200 lumenů) s integrovaným DVD přehrávačem v jednom zařízení. Dalším modelem byl prachuodolný projektor EMP-6100, který byl navržen pro instalaci v prostředí, které způsobuje časté poruchy normálních projektorů. Jsou to místa, kde lidé neustále přicházejí a odcházejí, kde se často otevírají a zavírají dveře a okna, a prostory s velkým množstvím prachu, písku nebo kouře. O něco později představila společnost nástěnný projektor EB-450Wi, který měl čočku s ultra krátkou vzdáleností a integrované interaktivní funkce. Projektor ukotven ke stěně pomocí speciálního montážního příslušenství, promítal obraz téměř přímo na obrazovku. Projektor měl zabudovaný 10-wattový reproduktor.
 
Inovace a styl moderních tiskáren
 
Se dvěma novými modely přišel Epson v roce 2008. Jedním byla velkoformátová tiskárna Epson Stylus Pro GS6000 se sadou kazet, která sestávala z 8 barev. S rychlost tisku 5,8 m2/ hod. v rozlišení 1 440 x 720 Dpi šlo o zařízení na tisk propagačních materiálů velkého formátu, dlouhých transparentů a náročnější reprodukci fotografií a plakátů. Tiskárna byla díky vysoké produktivitě vhodná i na nepřetržitý tisk přes noc. Druhým modelem byla inkoustová multifunkce Epson Stylus Photo PX700W. Kromě základních funkcí tisku, skenování a kopírování byla tiskárna vybavena řadou pokročilých funkcí, mezi které patřily přímý tisk z paměťové karty, bezdrátová tisk a tisk fotografií, které kombinují grafiku, text a obrázky. Měla moderní propracovaný design, se, štíhlým tělem, pěkný ovládací panel na kterém byl barevný LCD displej. Tato stylová multifunkční tiskárna v lesklém černém provedení byla připravena pro náročné uživatele, pro tisk jejich fotografii ve vysokém rozlišení.
 
2010
 
Od roku 2010 se technologie prudce vyvíjejí a konkurence je silná iv odvětí výroby tiskáren. Společnost Epson neustávala v inovacích a přinášela stále nové zařízení. V roce 2010 představila vysokovýkonnou průmyslovou tiskárna SurePress L-4033A. Tento model byl přínosem pro firmy zabývající se digitálním tiskem, tiskem štítků. Do střední Evropy se dostal až několik let po uvedení na trh, kvůli strategii EPSO v oblasti servisu.
 
Ještě týž rok uvedla společnost na trh dva modely tiskáren s tankovými velkokapacitními zásobníky. Byla to tiskárna Epson L100 a multifunkce Epson L200. Inkoustové kazety byly nahrazeny tankovými zásobníky se 70 ml nádržkami na těle přístroje. V monochromatickém režimu dosahovaly tyto modely velmi nízké náklady, což jim spolu s dlouhou výdrží inkoustu dodávalo na popularitě. Dalším benefitem pro uživatele bylo jednoduché doplňování inkoustu. Modely L100 a L200 vyvolaly nemalou pozornost, jako obchodní tiskárny po jejich uvedení na trh v Indonésii a výsledkem byl silný nárůst prodeje. Ani ne rok po uvedení na trh představovaly modely vysokokapacitních inkoustových tiskáren skoro polovinu celkového prodeje tiskáren Epson v Indonésii. Prodej se postupoval do Thajska, Číny, Indie a dalších částí Asie. Později se rozšířil do Latinské Ameriky, východní Evropy a Blízkého východu. Úspěch těchto zařízení urychlil přeměnu společnosti Epson na obchodní model, který vyhovoval potřebám zákazníků i na rozvíjejících se trzích.
 
Úsilí společnosti neustávalo ani při tiskárnách příjmových dokladů, stvrzenek. Model série TM-T88V-i měl vestavěné inteligentní funkce, které umožňovaly snadné používání webových služeb. Navrženo byly pro používání v obchodech a restauracích. Kromě přijímání tiskových příkazů přímo z počítačů a POS terminálů, tiskárny komunikovali přímo s jakýmkoli síťovým zařízením, kde byl spuštěn prohlížeč HTML, ať už webovým serverem, smartphonem nebo tabletem, bez ohledu na operační systém. Jelikož si nevyžadovaly ovladače ani tiskové servery, byla jejich implementace nenáročná a nákladově efektivní.
 
Rips
 
Pod touto zkratkou se ukrývá Replaceable Ink Pack System. V květnu roku 2014 společnost Epson uvedla kancelářské tiskárny, se systémem výměny inkoustových kazet s vysokou výtěžností 75 000 stran nepřerušené tisku a správou tiskových služeb.
 
PaperLab
 
Pokroková inovace společnosti Epson, která uzavřela světlo světa v roce 2015 se promítla do zařízení Epson PaperLab které představila společnost na výstavě CeBit. Jde o první zařízení na výrobu čistého papíru z použitého, skartovaného papíru. Kromě běžného formátu A4 dokáže zařízení vyprodukovat i papír formátu A3. Velký doraz je kladen na ekologii celého procesu a bezpečnost skratkovacieho vstupního materiálu.
 
Novinky 2019
 
Laserový 3 LDC projektor
 
Společnost uvedla svůj nejjasnější laserový 3LCD projektor s 25 000 lumeny, pod označením Epson EB-L25000. Letos ho pokořila novým modelem, který představila na veletrhu ISE 2019 modelem EB-L30000U s jasem 30 000 lumenů. Nový model by měl nabídnout vyšší jas a hezčí, dokonalejší podání barev a lepší konektivitu.
 
Epson SureColorSC-F500
 
Novinkou pro rok 2019 je 24" (61cm) sublimační tiskárna Epson SureColor SC-F500. Uplatnění najde v reklamních, fotografických studiích. Množství využití je velké. Tento model se může pyšnit jedním prvenstvím mezi sublimačními tiskárnami a tím je připojení pomocí rozhraní Wi-Fi. Tiskárna by měla být dostupná na podzim.
 
Epson SureLab SL-D800
 
SureLab SL-D800 je tiskárna na profesionální tisk fotografií, určená pro reklamní, fotografické studia a profesionální fotografy, kteří potřebují tisknout fotografie ve velmi vysoké kvalitě. Vysoká flexibilita dle požadavků zákazníka při tisku, ji předurčuje pro byznys, kde oceníte širokou škálu médií pro tisk. Tiskárna umožňuje tisknout na lesklý, pololesklý a matný papír (média až do 1000 mm a role různé šířky do 210 mm).
 
Epson XP-2100/ Epson XP-3100
 
V roce 2019 společnost představila dvojici velmi zajímavých tiskáren. Jde o inkoustové barevné multifunkce, které jsou zaměřené na mobilní tisk. Zaujmou tělem v kompaktní velikosti s velmi stylovým designem, všestrannými funkcemi a jednoduchým ovládáním mobilního tisku. Model XP-3100 má navíc funkci automatického oboustranného tisku a barevný displej na komfortním ovládacím panelu. Tyto šikovné modely mají navíc velmi zajímavou cenu.
 
Epson a externí prodej inkoustových tiskových hlav
 
Pro rok 2019 udělala společnost Epson několik rozhodnutí a jedním bylo rozšíření nebo posílení prodeje svých tiskových hlav. Epson nejen zvýší výrobu velkoformátových tiskáren a posílí tím svou pozici na trhu, ale nabídne své tiskové hlavy do velkoformátových průmyslových tiskáren. K současnému modelu přibude do portfolia prodeje k hlavám MACH řady F1400 i MACH L1400 a řada L3200 PrecisionCore.
 
Skener EPSON WorkForce DS-970/ DS-870
 
Poslední zajímavou novinkou pro tento rok byly nové modely firemních dokumentových skenerů. Jde o nejrychlejší skenery s vysokou spolehlivostí do prostředí, kde se vyžaduje rychlost a vysoká vytíženost, jako je zdravotnictví, finančnictví, bankovnictví, právní oddělení.
 
Společnost Epson je nejen výrobcem kvalitních zařízení, ale i technologickým inovátorem světové úrovně. Během svého působení sesbírala společnost řadu významných ocenění ve všech kategoriích. Dostala se mezi 100 nej světových lídrů a 100 nej světových inovátorů. To, že nové technologie musí být v harmonii i se životním prostředím bere společnost Epson vážně a neustále vyvíjí nové způsoby, jak splnit environmentální standardy.
 
Věděli jste, že ...
 
Společnost Epson je oficiálním partnerem týmu Mercedes-AMG Petronas Motorsport. Společnost podporuje tento z předních týmů Formule 1, prostřednictvím svých inovací a propojení světa technologií a motosportu. K dnešnímu dni je více než 150 produktů Epson integrovaných v různých oblastech světového šampionátu Formula 1 a to včetně tiskáren, skenerů, projektorů 3LCD a nositelných zařízení. V těchto dnech to budou závody Itálie - Grand Prix, na okruhu MONZA.