Kancelář a škola

Enkaustika vaše kreativní výpověď nebo relax

Co je enkaustika?

Enkaustika je řecké slovo, které vyjadřuje něco, jak „zahřát nebo zapálit“ (enkaustikos). Teplo se používá během celého procesu, od tavení včelího vosku a laku až po tavení vrstev vosku. Enkaustika sestává z přírodního včelího vosku a damarové pryskyřice (krystalizovaná míza stromů). Médium může být použito samostatně pro svou transparentnost nebo přilnavost nebo může být použito pigmentované. Pigmenty mohou být přidány do média nebo zakoupeny zabarvené tradičními uměleckými pigmenty. Médium se roztaví a nanese štětcem nebo jakýmkoli nástrojem, ze kterého chce umělec tvořit. Každá vrstva se poté znovu zahřeje, aby se spojila s předchozí vrstvou. Asi nejrozšířenější technikou je ta s roztaveným voskem. K jeho roztavení se používá tepelný zdroj a tím může být v dnešní době také speciální žehlička. Tato znovuobjevená antická technika je v současnosti velmi populární.

 

Z historie enkaustiky

Enkaustika malba je starověká technika, která se datuje již od Řeků (cca 2 500 let), kteří používali vosk pro utěsnění trupů lodí. Pigmentace vosku dala impuls ke zdobení válečných lodí. Použití enkaustiky na panelech konkurovalo použití tempery v prvních známých přenosných malbách na stojanu. Tempera byl rychlejší a hlavně levnější proces. Enkaustika byla náročná a pomalejší technika, ale barva se dala vytvořit v reliéfu a vosk dodal pigmentu bohatý optický efekt. Právě tyto vlastnosti dodávají dílu živost. Kromě toho měla enkaustika mnohem větší odolnost než tempera, která trpěla náchylností k vlhkosti. Asi nejznámější ze všech enkaustických děl jsou portréty z pohřbů Fayum namalovány v I. až III. století našeho letopočtu řeckými malíři v Egyptě. Portrét zesnulého namalovaný buď v rozkvětu života, nebo po smrti, zvykl být umístěn nad mumií této osoby jako pomník. Takto vypadají jediná zachovaná enkaustická díla z dávných dob. Je udivující, jak svěží barva zůstala po letech díky ochraně vosku.

 

Právě 20. století je významné znovuzrozením enkaustiky ve velké míře. Je až ironií naší moderní doby, uvážíme-li pokročilou technologii, že si malířské techniky, tak staré jako enkaustika získávají tak široký zájem.

Ranní pokusy o oživení enkaustiky nedokázaly vyřešit jeden problém, kvůli kterému bylo malování enkaustikou namáhavé a to je tavení vosku. Dostupnost přenosného elektrického topného nářadí (žehličky) a rozmanitost nástrojů učinily použití enkaustiky dostupnějším. V současnosti si získává umělce po celém světě.


Jak uchovávat enkaustické umění

Přestože jsou tato díla mimořádně archivní, jako při každém výtvarném umění, je třeba jim věnovat péči. Nesmí se stát, že dílo roztaje v běžných domácích podmínkách. Vosk a pryskyřice neroztají, pokud nebudou vystaveny teplotám nad 65 °C. Určitě nesmíte nechat obraz v horku v autě nebo jej pověsit, kde dopadá přímé slunce. Rovněž se vyhýbejte mrazům a minusovým teplotám.

 

 

 

Některé enkaustické barvy se mají tendenci časem zakalit. V takovém případě postačí jednoduše povrch otřít měkkým hadříkem nebo nylonovou punčochou. V průběhu času si povrch zachová svůj lesk, neboť voskové médium pokračuje ve vytvrzování až 1-3 roky.

Možná jste nevěděli, že Enkaustika se používá také arteterapeutická pomůcka při překonávání strachu. Motivuje k vyjádření se a vyplavení emocí a často spouští samoléčebný proces. Právě pro tuto nezapomenutelnou lehkost je úspěšná iv ústavech pro handicapované.

 

Jak na to

Pokud si chcete vyzkoušet techniku Enkaustiky, můžete začít obyčejnou žehličkou a pomalými kroky se dostat dál. Pokračovat horkovzdušnou pistolí a zkrotit nakonec i oheň. Na trhu naleznete docela bohatou nabídku nástrojů (žehličky, horkovzdušné pistole, enkaustická pera), voskových barev, vosků, pigmentových tyčinek a topných desek. Enkaustika je tak kreativní, jak jste kreativní vy sami. Nemusíte být umělec, postačí budete-li hravý a zvládnete barvy a prostor. Na žehličku si dáte vosky, nejlépe podél plochy. Samozřejmě na rozehřátou plochu žehličky a pak už jen přiložíte na papír a buď oblouky nebo couváním posouvat po papíře. Pravidlo je nikdy se nevracejte po dráze zpět. Když už budete mít v tom jak tak jasno můžete experimentovat. Dávat vosky jinak a hlavně první vosk ať je ten nejjasnější. Když se už odvážíte můžete vosky ukládat, jak vás napadne podle vlastní fantazie. A pokud vám to přesto nepůjde a toužíte po originálním díle můžete si pomocí tiskárny vytisknout enkaustické dílo. I dobrá tiskárna z vás udělá umělce.