Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Jak ochránit vaši firemní tlač před kybernetickými hrozbami

V současnosti zaznamenáváme rapidní nárůst využívání síťových tiskáren v moderních kancelářích a domácnostech. Síťové tiskárny nabízejí flexibilitu sdílení tiskových zařízení mezi více uživateli a zařízeními v rámci stejné sítě. Jejich schopnost tisku a skenování přes Cloud a mobilní zařízení zvyšuje jejich atraktivitu pro moderní pracovní prostředí. S tímto nárůstem využívání přicházejí i zvýšené bezpečnostní hrozby a rizika, která vyžadují pozornost a opatření k jejich zmírnění.

Uživatelé přemýšlejí většinou o nebezpečích kybernetických útoků na pracovišti v souvislosti s počítači, notebooky a mobily. Kancelářská zařízení a obzvláště tiskárny zapojené do podnikové sítě považují za méně ohrožené. Síťové tiskárny mohou být mnohem zranitelnější a snáze se infiltrují, než jiná zařízení. Největším kamenem úrazu je, že často nejsou tyto tiskárny zabezpečeny samotnými podniky, což kyberzločincům dává příležitost využít zranitelnosti k obejití systému bezpečnosti a přístup k údajům na pevném disku zařízení nebo v podnikové síti. Protože se stále více zařízení připojuje k podnikové síti, je důležité, aby firmy chránily svou infrastrukturu před kybernetickými hrozbami, jako jsou phishing, malware, neoprávněné stahování a jiné.

 

Víte, jak ochránit vaši firmu před kybernetickými hrozbami?

Pochopení a řešení bezpečnostních rizik spojených se síťovými tiskárnami je důležité hned z několika důvodů. Okrajově můžeme zmínit fyzickou krádež, když se neoprávněná osoba zmocní papírových dokumentů s různými citlivými údaji. K nim se dostane vniknutím do firmy, což v mnoha případech nemusí být až tak složité a dokumenty ležící na mnoha místech, od pracovních stolů až po zásobníky tiskárny nebo neskartované v koši jsou ideální příležitostí.

Předpokládáme, že dokumenty jsou na bezpečných místech a nikdo mimo opravené osoby se k nim fyzicky nedostane. Máme zde tedy podnikovou síť a množství připojených síťových tiskáren. Jaké nebezpečí v podobě kybernetických útoků může hrozit a jaká bezpečnostní opatření jsou nutná?

 

Největší zranitelnosti související se síťovými tiskárnami 

Nedostatečné zabezpečení přístupu

Nedostatečné řízení přístupu k síťovým tiskárnám může vést k neoprávněnému tisku citlivých dokumentů nebo zneužití tiskáren k útokům.

Zastaralý firmware a software

Nepřiměřená aktualizace firmwaru a softwaru může vytvářet zranitelné body pro kybernetické útoky.

Nešifrovaný přenos dat

Nedostatečné šifrování dat přenášených mezi tiskárnou a zařízeními v síti může umožnit odposlech a zneužití citlivých informací.

Nedostatečná správa tiskových úloh

Nedostatečná správa tiskových úloh a nezabezpečené tiskové fronty mohou umožnit útočníkům manipulovat s tiskovými úlohami.

Defaultní přihlašovací údaje

Nedostatečná změna defaultních přihlašovacích údajů může umožnit neoprávněný přístup k tiskárně.

Nedostatečné auditování a sledování

Nedostatečné sledování tiskových aktivit a nedostatečné auditování může ztížit odhalení bezpečnostních incidentů.

Integrita a autenticita tiskových úloh

Nedostatečná kontrola integrity a autenticity tiskových úloh může vést k neoprávněnému zásahu do tiskových procesů.

 

Opatření eliminující rizika kybernetické hrozby

Aby společnost a uživatelé předcházeli těmto zranitelnostem spojeným se síťovými tiskárnami, je třeba přijmout několik opatření.

 

Správa přístupových oprávnění

- zavedení silných hesel a dvoufaktorové autentizace

- omezení přístupu k tiskárnám pouze na oprávněné uživatele

- pravidelné revize a aktualizace přístupových práv

 

Aktualizace firmwaru a softwaru

- pravidelná aktualizace firmwaru a softwaru tiskáren na nejnovější verze

- monitorování bezpečnostních aktualizací od výrobců tiskáren a aplikování těchto aktualizací včas

 

Šifrování dat

- zajištění šifrování dat přenášených mezi tiskárnou a ostatními zařízeními v síti

- používání šifrovaných protokolů pro komunikaci s tiskárnou

 

Správa tiskových úloh

- zavedení důkladné správy tiskových úloh a zabezpečených tiskových front

- sledování a auditování tiskových úloh pro odhalení nepravidelností

 

Změna defaultních přihlašovacích údajů

- okamžitá změna defaultních přihlašovacích údajů pro nově nainstalované tiskárny

- pravidelná změna přihlašovacích údajů podle stanoveného bezpečnostního protokolu

 

Sledování a auditování

- pravidelné sledování tiskových aktivit a auditování bezpečnostních událostí

- reakce na podezřelé aktivity a incidenty včasné odhalení bezpečnostních hrozeb

 

Integrita a autenticita tiskových úloh

- zavedení opatření k ověření integrity a autenticity tiskových úloh

- implementace bezpečnostních protokolů pro ověření a ochranu tiskových úloh

 

Nedostatečná ochrana síťových tiskáren ve firmě může mít vážný dopad

Ztráta citlivých dat

Kybernetičtí útočníci mohou využít nedostatečně chráněné tiskárny k získání citlivých firemních informací, což může vést k úniku důvěrných dat a porušení předpisů o ochraně dat.

Finanční ztráty

Úspěšný kybernetický útok na nedostatečně chráněné síťové tiskárny může způsobit finanční ztráty v důsledku výpadku provozu, nákladů na obnovu dat a reputačních škod.

Porušení soukromí

Nedostatečně chráněné tiskárny mohou být zneužity k porušení soukromí zaměstnanců a zákazníků firmy, což může mít závažné následky pro pověst společnosti.

Ztráta důvěryhodnosti

Pokud dojde k úniku citlivých informací nebo narušení provozu z důvodu nedostatečné ochrany síťových tiskáren, může to vést ke ztrátě důvěryhodnosti u zákazníků a obchodních partnerů.

Právní následky

Nedostatečná ochrana síťových tiskáren může vést k právním následkům v důsledku porušení předpisů o ochraně dat a soukromí. Mnohé právní předpisy a regulace, jako například GDPR, vyžadují, aby byly osobní údaje chráněny i v rámci tiskových a skenovacích procesů. Bezpečnostní opatření jsou nezbytná k plnění těchto požadavků

 

Správná ochrana síťových tiskáren je klíčová pro minimalizaci rizik, zachování bezpečnosti a integrity firemních informací. Zohlednění klíčových faktorů a přijetí přiměřených bezpečnostních opatření je proto nezbytné pro minimalizaci rizik spojených se síťovými tiskárnami a zachování celkové bezpečnosti a integrity prostředí.

 

5 důležitých faktorů

Prevence je klíčová

Prevence je zásadní pro minimalizaci bezpečnostních rizik spojených se síťovými tiskárnami. Aktivní a pravidelná implementace bezpečnostních opatření může výrazně snížit pravděpodobnost úspěšného kybernetického útoku.

Kombinace opatření

Žádná jednotlivá opatření není samo o sobě dostatečná pro ochranu síťových tiskáren. Kombinace správy přístupových práv, aktualizací softwaru, šifrování dat a sledování aktivit je nezbytná pro komplexní bezpečnost.

Neustálá vigilance

Bezpečnost síťových tiskáren vyžaduje neustálou pozornost a péči. Pravidelné revize a aktualizace opatření jsou nezbytné v reakci na neustále se vyvíjející hrozby a bezpečnostní výzvy.

Zapojení uživatelů

Informování a školení uživatelů je klíčové pro posílení bezpečnostní kultury v organizaci. Uživatelé by měli být aktivně zapojeni do dodržování bezpečnostních protokolů a postupů.

Spolupráce s dodavateli

Spolupráce s dodavateli tiskáren a bezpečnostními odborníky může poskytnout cenné znalosti a podporu při zlepšování bezpečnosti síťových tiskáren.

 

Na závěr lze říci, že správná kombinace technických opatření, vzdělávání uživatelů a pravidelná údržba je nezbytná pro minimalizaci bezpečnostních rizik spojených se síťovými tiskárnami. Jako závěrečný tip můžeme doporučit pravidelnou revizi a aktualizaci bezpečnostních opatření spojených se síťovými tiskárnami. Bezpečnostní hrozby se neustále vyvíjejí, a proto je důležité udržovat krok s nejnovějšími bezpečnostními standardy a postupy. Pravidelná revize a aktualizace pomáhají zajistit, že síťové tiskárny zůstávají chráněny před stále se měnícími hrozbami.