Kancelář a škola

Důležitý údaj o pracovním cyklu tiskáren

Při údajích tiskáren nebo multifunkcí narazíte na výraz pracovní cyklus. Jedná se o důležitou specifikaci, která vám může pomoci při výběru nové tiskárny. V podstatě neexistuje určitý standard pro výpočet pracovního cyklu. Každý výrobce sestaví zařízení s určitým výkonem a jedním z parametrů je deklarování pracovního cyklu, na jaký je tiskárna vyhotovena. Právě to je přesná reprezentace toho, co vaše zařízení dokáže vytisknout, den co den, během dlouhého časového období, nebo během jeho provozní životnosti?

Proč výrobci poskytují údaj o pracovním cyklu tiskárny?

Před koupí chcete vědět, jestli bude tiskárna vhodná pro tiskové úlohy a objem tisku, který budete provádět. Proto výrobci zahrnují, jako součást výrobního procesu, i zátěžové testování. To je prostor, kde je provoz tisku zaměřený na své limity a to často až k bodu zlomu. Tento proces určí maximální kapacitu vykonávat jakoukoli úlohu, pro kterou je navržen. Během testování obvykle vylučuje nevyměnitelné položky a nebere v úvahu ani prvky, jako jsou například různé typy papíru nebo podmínky prostředí, ve kterém se zařízení nachází. Hodnota maximálního pracovního cyklu je dobrá pro určení odolnosti různých zařízení od jednoho výrobce. V testovacích kritériích je příliš mnoho proměnných, proto to nemůžete brát 100% jako nejpřesnější metodu, ale odrazit se od ní dá.

 

 

Jak se vypočítá pracovní cyklus tiskárny?

Můžeme si to uvést názorným příkladem. Pokud tiskárna uvádí, že pracovní cyklus je 100 000 stran za měsíc, tak výrobce v podstatě říká, že toto je maximální objem, který tiskárna dokáže za měsíc vytisknout. To ovšem neznamená, že tento objem a takovou zátěž dokáže vyprodukovat měsíc za měsícem po celou dobu životnosti. Je to definice, co v nutném případě tiskárna dokáže nebo chcete-li jakýsi její maximální měsíční limit.

Jaký je rozdíl mezi doporučenou a maximální měsíční zátěží?

Princip je stejný, jako u každého jiného výrobku a také tiskárna je sestavena na určitou zátěž. Pro tiskárnu do domácnosti stačí zvládnout vytisknout pár stránek týdně. Kancelářské tiskárny musí vytisknout desítky i stovky dokumentů denně. Proto je třeba vybrat tiskárnu, která bez problémů dlouhodobě zvládne všechny požadavky uživatelů bez technické újmy. Je důležité rozlišit dva pojmy a to: doporučenou a maximální měsíční zátěž.

 

 

Maximální měsíční zátěž

Pod tímto pojmem rozumíme nejvyšší počet stran, které je tiskárna schopna vytisknout za měsíc. Tento objem výtisků bychom měli využívat ojediněle a rozhodně ne opakovaně. Tiskárna nemusí opakovanou maximální zátěž zvládat. Dobrou zprávou je, že hodnota maximální měsíční zátěže je obvykle relativně vysoká a to iu levnějších modelů.
Jako příklad si uvedeme monochromatickou tiskárnu HP LaserJet M209dw, která patří mezi ty cenově dostupnější na trhu. Výrobce udává maximální měsíční zatížení 20 000 stran. Tiskárna střední třídy OKI MB492dn s vyšší cenovkou zvládne až 80 000 stránek měsíčně. Již 20 000 stran je objem, který měsíčně málokdy využijete v malé nebo středně velké kanceláři.

Doporučená měsíční zátěž

Tento údaj je přibližný počet stránek, které je vhodné měsíčně vytisknout, aby byla tiskárna v ideální kondici. Právě podle tohoto údaje byste měli vybírat vhodnou tiskárnu. Doporučená zátěž je několikanásobně nižší, než maximální. Například u výše zmíněné tiskárny HP LaserJet M209dw je doporučeno měsíční vytížení 200 až 2 000 stran. OKI MB492dn má doporučené měsíční vytížení 5 000 stran tisku.

Před nákupem si umíte tyto údaje zkontrolovat na stránkách prodejce v popisu nebo přímo na webu výrobce. Podle vašeho pracovního cyklu tisku si tak umíte vybrat tiskárnu přesně na míru, aby nebyl její výkon pod hranicí vaší spotřeby tisku nebo vysoce předimenzovaný a nevyužitý.