Kancelář

Co všechno (ne) potřebujete nebo využijete k tiskárně

Když se bavíme o tisku máme vždy na mysli zařízení, které je prioritně určeno pro tisk nebo pro kopírování a skenování, případně fax. To vše dokážeme dostat z tiskárny nebo multifunkčního zařízení. Další věc je spotřební materiál, jakým je papír a inkoustové náplně nebo laserový toner. Ale je tu ještě jedna věc, nebo spíše příslušenství k tiskárnám. Tam bychom mohli zahrnout CD a DVD média, SD karty, USB klíče nebo externí hardisky. Všechny tyto produkty můžeme v závislosti na modelu tiskárny nebo multifunkce připojit k zařízení pro přímý tisk. Nepočítáme Wi-Fi router, který budete potřebovat k bezdrátovému připojení a NFC, které již je součástí smartphonu, tak nám zůstává přídavné příslušenství, které můžeme k tiskárně:

- Připojit (vyměnitelné média)

- Vložit (média na které tiskárna vytiskne potisk)

Tiskárny, které kromě tisku disponují i ​​možností potisku, dokáží na různé datové média přidat pěknou potisk. Ta může být informativní o tom, jaká data se nacházejí na nosiči, ale i grafická. Předlohou pro potisk média může být i fotografie. Datová média mají stejný standardní rozměr. Stále jde o disk s průměrem 120 mm a tloušťce zhruba 1,2 mm. Liší se technologií a velikostí objemu, který můžete na ně uložit (vypálit CD/ DVD/ BD vypalovačkou). Kromě toho se liší ještě dalšími parametry, jako je rychlost jakou na dané médium dokážete data vypálit. Plocha, kterou můžete při potisku využít se pohybuje zhruba od 22 - 118 mm.

Velikost datových médií

CD (650 Mb/74 min nebo 700 Mb/80 min)
DVD (4,7 GB /8,5 GB dvouvrstvé)
Blu-ray disk (25 GB -100 GB)

Tyto média použijete pouze v případě, pokud vaše tiskárna obsahuje funkci potisku na média. Data, která máte na konkrétním nosiči, například fotografie přímo v tiskárně nevytisknete. Na to už musíte mít připojený PC nebo notebook s CD/DVD/BD mechanikou, která je načte.

Existuje však možnost přímého tisku z vyměnitelných médií, a to SD karet, USB klíčů nebo externího hardisku připojeného přes USB port pro přímý tisk. Znovu musíte mít tiskárnu, která obsahuje slot pro SD karty, nebo rozhraní Picture Bridge, pro připojení digitálního fotoaparátu a priamutlač ze zařízení.

SD karta

Paměťové médium s různým označením je v podstatě malý plastový produkt, který může nabízet úložiště vaše data v různé kapacitě. Dnes už si určitě nevyberete SD kartu s velikostí 128, 256 nebo 512 Mb. Reálnější jsou hodnoty paměti od 4 GB. Ale pokud nemáte mnoho dat, které potřebujete vytisknout postačí vám i SD karta o velikosti 1 - 2 GB. Dostupná cena SD karet, vám však určitě dovolí si vybrat i kartu s 8 GB a více. Pro náročné jsou na trhu dokonce i SD karty s kapacitou 256 GB. Slot na SD kartu v tiskárně slouží v podstatě jako čtečka karet a neměla by vás omezovat maximální kapacitou, jak je to u některých fotoaparátů. SD karty dokáží svůj obsah chránit proti nežádoucímu přepisu mechanickým lockem. Ten je součástí každé SD karty.

USB klíč

Nejoblíbenější paměťové médium je již několik let USB klíč. Samozřejmě, že i toto malé přenosné zařízení prošlo určitým vývojem. Nárůst vývoje technologie a masová přístupnost zároveň snížili cenu USB klíčů na trhu. USB klíč se připojuje pomocí rozhraní USB. To od své první verze prošlo vývojem a přenosová rychlost se zrychlila. Dnes je aktuální verze pro běžného uživatele USB 3.1. nebo verze USB-C. Jde o rychlé rozhraní přenosu z USB klíče. Znamená to rychlejší načítání i přenos dat z USB. Každopádně, pokud vlastníte tiskárnu nebo multifunkci, která podporuje připojení pomocí USB klíče pro přímý tisk nebo skenování na USB klíč vyberte si kvalitní model s dostatečnou kapacitou. Dnes už je cena těchto přenosných zařízení příznivá a nezatíží vaši peněženku. Velkým plusem je přenositelnost dat mezi různými zařízeními. USB klíč můžete připojit k PC, notebooku, TV, DVD nebo Blu-ray přehrávači, herní konzole a zobrazit tak vaše data nebo připojením k tiskárně, hned vytisknout, co potřebujete. Pokud vaše multifunkce podporuje skenování přímo na USB klíč, máte o jednu možnost navíc. Na trhu najdete velký výběr USB klíčů a to nejen podle parametrů, jakými jsou rychlost zápisu a kapacita, ale i design a použité materiály. Od klasických až po designové, které můžete nosit jako šperk nebo odolné USB klíče. Ty vydrží i drsnější zacházení a jsou voděodolné. Vaše data jsou tak v maximálním bezpečí. Pokud byste hledali výjimečný USB klíč, který v sobě ukrývá kromě flash paměti i Wi-Fi modul, i takový model už je realitou. Pro maximální zabezpečení citlivých dat na USB klíči, zase existují modely s šifrováním a PIN kódem.

Externí HDD

Jelikož jde o vyměnitelné zařízení, které se připojuje pomocí USB portu, některé tiskárny dokáží tisknout fotografie a dokumenty iz takového zařízení připojeného k tiskárně. Tuto možnost si třeba ověřit podle modelu tiskárny. Většinou musí být externí hardisk formátovaný systémem FAT32 a omezený může být i maximální velikostí souboru.

Co tedy (ne) potřebujete k tiskárně?

Tiskárna nebo multifunkční tiskárna je sice samostatné zařízení, které dokáže pracovat i bez připojeného PC nebo notebooku, pomocí tiskových úloh zadávaných z mobilních zařízení, pokud disponuje tiskárna bezdrátovým připojením Wi-Fi nebo technologií NFC. Stejně umí tisknout dokumenty nebo fotografie iz připojených vyměnitelných médií ovládaných přímo na tiskárně nebo použitím paměťové karty, případně fotoaparátu přes rozhraní Picture Bridge. To jsou ty fyzické možnosti, co můžete připojit k zařízení a výhodou je i přenos souborů ze zařízení na zařízení. To se týká SD karet i USB klíčů. Další možností jsou cloudové služby a řešit tisk připojením na internet. Tato možnost je sice nejkomfortnější, ale pokud vám vypadne internet nebo vaše připojení je pomalé věřte, že oceníte "dobrý přenosný hardware".