Kancelář a škola

Co si myslí o náhradě práce umělou inteligencí samotná AI

Umělá inteligence má potenciál automatizovat mnohé úkoly, které v současnosti vykonávají lidé. Ačkoli to může přinést výhody, jako je vyšší efektivnost a produktivita, vyvolává to i obavy z přesunu pracovních míst. Zadali jsme tuto otázku AI pomocí ChatGPT, která vygenerovala tuto odpověď.

ChatGPT začala uvědomujíce si sama sebe: „Jako model jazyka umělé inteligence nemám názory ani přesvědčení, ale mohu vám poskytnout aktuální informace a výzkum na toto téma“.

 

 

Na základě předpovědí odborníků toto jsou některé z nejvíce ohrožených pracovních pozic, které mohou být nahrazeny umělou inteligencí:

 

Zadávání a zpracování dat

Tato pracovní místa zahrnují úkoly, jako je manuální zadávání údajů do systému nebo zpracování velkého množství dat. Díky pokroku ve strojním učení dokáží algoritmy AI v současnosti analyzovat a zpracovávat data rychleji a přesněji než lidé, čímž se tato pracovní místa stávají zranitelnými vůči automatizaci.

 

Telemarketing a služby zákazníkům

Tyto úkoly zahrnují komunikaci se zákazníky po telefonu nebo online, odpovědi na dotazy a poskytování pomoci. Chatboty a hlasoví asistenti s umělou inteligencí nyní dokáží zvládnout mnohé z těchto úkolů, což by mohlo vést k vytlačení lidských pracovníků.

 

Rutinní manuální práce

Pracovní místa, která zahrnují opakující se fyzické úkoly, jako například práce na montážních linkách, by mohla být ohrožena automatizací. Robotické systémy mohou tyto úkoly provádět efektivněji a přesněji než lidé, což by mohlo vést ke ztrátě pracovních míst v odvětvích, jako je výroba a logistika.

 

Doprava a doručování

Autonomní vozidla a bezpilotní letadla se již vyvíjejí a testují pro účely dopravy a doručování. Jelikož tyto technologie nadále postupují, pracovní místa, jako jsou řidiči nákladních vozidel a doručovatelé, by mohla být ohrožena.

 

Finanční analýza a účetnictví

Systémy poháněné umělou inteligencí mohou v současnosti analyzovat finanční údaje a poskytovat informace v reálném čase, čímž se pracovní místa, jako jsou finanční analytici a účetní, stávají zranitelnými vůči automatizaci. Umělá inteligence zvládne opakující se úkoly, jako je zadávání údajů, vedení účetnictví a audit.

 

 

Stojí za zmínku, že ačkoli tato pracovní místa mohou být v příštích letech ohrožena, je nepravděpodobné, že by umělá inteligence zcela nahradila lidské pracovníky. Mnohá pracovní místa vyžadují úroveň kreativity, kritického myšlení a hlavně emocionální inteligence, kterou stroje zatím nejsou schopny replikovat. Je však důležité, aby se pracovníci v těchto odvětvích přizpůsobili a zvyšovali si kvalifikaci, aby zůstali konkurenceschopní na trhu práce.

 

Je důležité poznamenat, že umělá inteligence a automatizace vytvoří nové pracovní příležitosti v oblastech, jako je vývoj softwaru, analýza údajů a strojní učení. Zároveň je však nezbytné zajistit odbornou přípravu a vzdělávání pracovníků, aby byli připraveni na nadcházející změny.

 

Podle odborných článků je ohroženo více pracovních pozic. Patří mezi ně copywriteři a tvůrci obsahu, grafičtí designéři a softwaroví zaměstnanci, testeři a kodeři. Stejně tak bankéři i účetní a ověřovatelé faktů a korektoři.

 

Pracovní místa, na která AI nemá dosah

Navzdory velkému výpočtu pracovních úkolů a samotných pracovních míst zůstanou odvětví, kde umělá inteligence nemá dosah. Je těžké si ji představit, jak právníky, advokáty zastupující práva obhajoby obžalovaných. V blízké budoucnosti nehrozí ani to, aby nahradily místa ve veřejném sektoru v sociální sféře, ošetřovatelství. Tam potrvá mnohem déle, než si získá AI důvěru v těchto odvětvích a dokáže provádět náležité úkoly. Jsou dva faktory, které v tom zabrání a to nedůvěra k AI a nuanzovaná etická hlediska. Proti obrovské a nekontrolovatelné expanzi a vývoji AI jsou také některé velké společnosti.

 

Přestože je enormní nedostatek pracovních míst ve veřejných službách je v současnosti běžný ve vyspělých zemích, kde stále existuje obrovské množství soudních případů, které nastaly po Covid-19, jakož i vážný nedostatek ošetřovatelství. To by mohlo vést vlády k tomu, aby prozkoumaly inovativní způsoby, jak to vyřešit. Právě tam by mohlo dostat šanci i začlenění AI do pracovních úkolů a procesů.