Kancelář

Co je to 5% pokrytí strany při tisku a zatížení tiskárny

Pokud jste již někdy vybírali tiskárnu, tak vás určitě zajímali parametry a technologie, jakou zařízení pracuje. Hledali jste údaje o kvalitě, rychlosti tisku a v neposlední řadě i náplních, které do tiskárny jdou. Při náplních, těch informací však mnoho není. Výrobce při každém modelu tiskárny informuje o typu náplní. Ty mohou být buď inkoustové černé nebo barevné kazety, plněné inkoustem do inkoustových tiskáren a multifunkcí. Druhá možnost jsou náplně pro laserové tonery a tím je laserový černý nebo barevný prach. Ten sapoužíva v laserových zařízeních pro tisk. Označení modelu náplní je tedy první věc, kterou vám výrobce předestře. Dalším údajem je samotná velikost kazety a s tím souvisí ještě jeden údaj a to je vytíženost kapacity náplně na určitý počet vytištěných stran. Správně se to nazývá vytíženost inkoustové kazety nebo laserového toneru. Tato informace vždy obsahuje údaj o počtu stran, které vytisknete celou kapacitou náplně. A tady se dostáváme k otázce, na základě čehož určuje výrobce tento údaj. Do očí vám určitě padne ještě jedna informace a ta je o 5 % pokrytí strany při tisku.

Co je to 5 % pokrytí?

Je to průměrně pokrytí stránky při tlači.Ak bychom to chtěli vizuálně přenést na text, možná jeden odstavec obsahující několik vět, případně text rozvržen na celou stranu.Tento údaj uvádějí skoro všichni výrobci na základě normy ISO. Ta přesně specifikuje, na základě výzkumů, že průměrná tisk na dokumentu (základní typ písma, bez tučného písma, bez grafiky a fotografií), pokrývá zhruba 5 % z celkové plochy strany A4. Takže pro výrobce, který bude uvádět při naplní její vytíženost, je směrodatných právě těch 5 % pokrytí a formát papíru A4. Pokud jde o barevné náplně, udává se vytíženost pro každou náplň samostatně.

 

Může se vytíženost stejně velkých náplní lišit?

To, že jde například o stejně velké náplně 15 ml ještě neznamená, že bude vytíženost stejná. Při různých výrobcích náplní se může tento údaj lišit. Dokonce i dva různé modely od stejného výrobce, které mají stejný objem kazety nemusí vykazovat stejnou vytíženost. Pro srovnání si uvedeme některé černé inkoustové kazety. Kapacita 15 ml inkoustové kazety s označením Canon PGI- 550PGBK (černá) je při 5 % pokrytí 300 stran (formát A4). Jde o náplň do modelu Canon Pixma iP7250. Inkoustová kazeta pro tiskárnu z dílny stejného výrobce, model Canon Pixma iP2850, má pro náplň Canon PG-545 XL (černá), se stejným objemem 15 ml vytíženost až 450 stran. Při laserovém toneru jsme si porovnali dvě tiskárny stejné cenové hladině. Model Brother HL-L2340dw, používá při tisku černý laserový toner Brother TN-2310 s kapacitou 1 200 stran při 5% pokrytí a oproti němu je HP LaserJet Pro M12w, jehož toner HP CF-279a dokáže vytisknout při stejném pokrytí 1 000 stran. Takže odpověď zní, ano, i při stejném objemu náplní nebo zařízeních ze stejné výkonnostní, kvalitativní a cenové skupiny se údaj o vytíženosti může značně lišit.

Co je to měsíční zatížení tiskárny?

Při tiskárnách a multifunkcích se setkáte is údajem o doporučeném měsíčním zatížení tiskárny. Často si uživatelé tyto dva pojmy, jako je vytíženost a zatížení mýlí. Zatímco vytíženost náplní nám určuje počet stran na dobu pokud nevyměníme náplň za novou, tak zatížení je informace o bezproblémovém chodu zařízení při určitých výrobcem doporučených kritériích. Jedním je počet stran, jaké by mělo zařízení měsíčně zpracovat, aby se opotřebovávaly úměrně k vydávanému výkonu a co nejdéle vám sloužilo. Nemůžete očekávat, že vám tiskárna bude stejně dlouho sloužit, pokud na ní budete každý den tisknout enormní množství dokumentů a zatěžovat ji nad možnosti jejího stanoveného výkonu, jako ta, při které dodržujete výrobcem doporučenou měsíční zátěž. Proto výrobce ke svému produktu tento údaj přidává, jako doporučení. Řeknete si, co se může stát? Jednoduše se vaše tiskárna může dostat do servisu, spíše než byste si přáli. Proto je vhodné pro koupí zvážit, jaké množství dokumentů budete tisknout a podle toho si vybrat zařízení, které takový objem zvládne a výrobce vám to garantuje svým doporučením.

Proč se doporučená a maximální zátěž liší?

To, že je doporučená měsíční zátěž 300 - 800 stran, neznamená, že z vaší tiskárny nedostanete víc. Její maximální limit měsíčně může být několikanásobně vyšší. Pokud byste jeden měsíc potřebovali vytisknout velký objem tisku, zvládne to. Je výrobcem testována i na takovou zátěž. Možná si položíte otázku, proč tedy nekoupit tiskárnu nebo multifunkci, kde výrobce doporučuje co nejvyšší měsíční zátěž? Protože, pokud nevyužijete celý její potenciál a nebudete tisknout měsíčně velký objem tisku, tak si zbytečně připlatíte za zařízení. Nejlepší je vybírat takovou tiskárnu, která pokryje vaše potřeby ať už v domácnosti nebo ve firmě s nějakou tou rezervou navíc při objemu tisku, kterou doporučuje výrobce.