Kancelář a škola

Co je plotrový papír a jeho využití

Plotrový papír je typ speciálního papíru, který se používá v plotrových strojích. Jsou to tisková zařízení používaná spolu s počítači, které dokáží tisknout vektorovou grafiku. Ve velké míře je používají architekti a projektanti staveb pro tvorbu svých plánů. Nejčastěji se používají spolu se softwarovými programy, jako je AutoCAD a jinými pro technické kreslení na přesné návrhy, design a schémata. V podstatě se dá použít k vytvoření téměř jakéhokoli velkoformátového projektu pro detailní tisk.

 

     

 

Plotrový stroj je typický tím, že tiskne na plotrový papír pomocí speciálního pera. Pro tisk vektorové grafiky zachycené plotem se používají různé typy papíru. Jsou dostupné v rozmanitých velikostech, tloušťce, hmotnosti a texturách. Balení je obvykle v rolích. Konečná kresba z plotrového stroje se dokončuje na bubnovém plotru kolem kterého se ovine papír.

Existuje také typ papíru, který se používá na stroji s plochým plotrem. Takový papír je umístěn na rovné ploše. Elektrostatický plotr umožňuje kreslit na negativně nabitý papír plotru s kladně nabitým tonerem. Plotrový papír je dostupný pro inkoustové i klasické péřové plotry. Bondový papír je jedním z papírů pro všestranné využití. Můžete jej použít pro černobílé inkoustové vykreslování pro inženýrské architektonické použití. Dostupný je v rolích o délce přibližně 500 metrů s šířkami 60 až 90 cm.

Inkoustový pergamenový papír do plotru je používanou volbou pro tisk velkého objemu modrotisku díky schopnosti tisknout ve vysoké kvalitě. Jeho rozměry jsou přibližně 60 cm x 45m. V dostupnější ceně oproti pergamenovému papíru můžete získat průsvitný plotrový papír, který je dostupný v listech i rolích.

Lesklý prezentační plotrový papír se nejčastěji používá v péřových plotrových strojích pro využití pro prezentace a na výstavách a pro reklamní účely. Tento typ je schopen zachytit všechny ostré linie a vysoký kontrast kreseb vytvořených uživatelem. Konečným výsledkem je produkt, který je nejen příjemný na pohled, ale také čistý a profesionální na pohled.

Plotrové tiskárny jsou vysoce efektivní. Ve spojení s technickým kancelářským papírem vytvářejí úžasnou přesnost a čistotu. Odvětví, která navrhují a konstruují věci, si tuto technologii osvojila právě z tohoto důvodu. Nejčastěji se setkáte s plotrovým tiskem v odvětvích, jako je architektura, konstrukce, elektronické výkresy, inženýrství, design interiéru a design produktů. Dokonce i profesionální tvůrci map udělali z plotrů běžnou součást jejich pracovního postupu díky neuvěřitelné přesnosti vybavení. Navíc využívají také mylarovou fólii k vytváření vysoce detailních a přesných překrytí map. Plotry umožňují designérům vytvářet dokonalé kopie všech druhů dokumentů. V průběhu času došlo k mnoha inovacím v oblasti materiálů a inkoustů. Dokonce ik vylepšením typů projektů, které mohou plotry řídit. Plotry prošly vývojem tak, aby splňovaly náročné potřeby vysoce technických odvětví. Vedle toho je třeba pochopit, že plotry slouží potřebám profesionálů, kteří potřebují velkoformátový tisk. Velkoformátový tisk je jakýkoli projekt, který vyžaduje papír větší než je formát 8,5 x 11”. Umožňuje vytvářet detailní plány, mapy, plakáty. Ve skutečnosti můžete použít plotr k vytvoření čehokoli ve velkém formátu, aby bylo snazší zobrazit složité detaily.

 

 

Plotrový papír je druh speciálního papíru pro plotry. Plotry mohou tisknout na celou řadu médií, jako je karton, vinyl a samozřejmě papír do plotru. Stejně jako u každé tiskárny jsou pro projekt k dispozici různé typy papírových kotoučů pro plotry. Chcete-li provést správný výběr, máte několik možností. Existuje několik vlastností papíru do plotru, které je důležité pochopit při výběru velikosti papíru pro plotry. Pojďme si tedy rozebrat nejběžnější vlastnosti papíru používaného pro plotrovou tiskárnu.

Ve většině případů velikost vašeho plotru určí správnou velikost papíru pro vaše potřeby. Přesto je důležité porozumět různým velikostem papíru plotru. Výběrem správného papíru pro váš projekt můžete ušetřit čas a peníze. Zde budete muset přemýšlet o potřebách vašeho projektu, jakož io zařízení pro kreslení. S těmito informacemi si můžete s jistotou pořídit vhodnou roli papíru do plotru na základě délky, šířky kotouče a hmotnosti papíru plus průměr jádra role papíru. Podle druhu použití se vybírá správný typ plotrového papíru.

Plotry jsou specifické v tom, že i když používají velkoformátový papír, zachovávají si pozoruhodně kvalitní rozlišení. Můžete si koupit papír do plotru pro první návrhy. Tento druh papíru je cenově dostupný pro použití pouze s černým inkoustem. Další možností je speciální fotografický papír pro vytváření vysoce kvalitních obrázků. Podobně si můžete vybrat papír do plotru, který je speciálně navržen pro poskytování živých barev. Případně si můžete zvolit odolný papír do plotru určený k dlouhodobému skladování.