Kancelář

Čistička vzduchu do kanceláře nebo domácnosti

Možná jste si před určitou dobou řekli, že čistička vzduchu je pro vás nepotřebná věc. V době korona viru se mnoho lidí začalo poohlížet po nějaké čističce. Mnohem více z nás si už sleduje v jakém prostředí se nachází a jaký vzduch dýchá. Nejde jen o alergiky, ale i běžné lidi, kteří 8 a více hodin stráví v kanceláři nebo domácím prostředí při pracovní činnosti. Tehdy nám už začne záležet na tom, jaký vzduch dýcháme. Pokud se kvalita vzduchu zhoršuje, můžeme si pomoci čističkou vzduchu.

Co je čistička a jak ji vybrat

Čistička vzduchu je zařízení, které dokáže filtrovat vzduch v určitém prostoru s určitým výkonem. Při jeho výběru se můžeme odrazit od několika základních parametrů. Těmi jsou velikost prostoru (místnosti) ve které se nacházíte. Výkon čističky vs prostor jsou základní veličiny. K tomu nám slouží jednoduchý výpočet. Objem místnosti vynásobíme koeficientem 2,5 až 4 podle toho, pro jakého uživatele čističku vybíráme. Zatímco hodnotou 2,5 stačí vynásobení pro běžného uživatele, pro alergika a astmatika je potřebný vyšší koeficient 4. Při jedné místnosti je to jednoduchý výpočet. Pokud budete čističku využívat v několika místnostech s různou velikostí, vypočtěte si objem největší místnosti s adekvátním koeficientem pro násobení. Při čističce se pak řiďte údajem pro maximální vzduchový výkon. Vzduchový výkon přesně ten údaj, který vás informuje o objemu vzduchu v m3, který dokáže čistička přefiltrovat za 1 hodinu. Zde platí rovnice, čím vyšší výkon, tím rychleji zařízení pročistí vzduch v místnosti.

Filtr čističky vzduchu

Podle účinnosti filtru se zobrazí kvalita vyčištěného vzduchu. Samozřejmě, že nejlepší jsou čističky s filtrem, které mají maximální účinnost a zachytí 100 % nečistot vzduchu. Ty provádějí několikastupňovou filtraci.

 

Mezi nejznámější filtry a systémy čištění vzduchu patří tyto:
 
HEPA filtr případně jiný filtr pevných mikročástic dokáže odstranit nejen mikroprach ale také kouř, pyl, plísně, ale hlavně bakterie, zvířecí a roztočové alergeny.

Ionizátor pracuje jako generátor záporných iontů. Urychluje usazování různých pevných nečistot, jako jsou prach, alergeny a usnadňuje jejich zachycení na HEPA filtru.

Plazmový ionizátor umí přímo ve vzduchu rozložit viry, bakterie, těkavé látky na bázi formaldehyd, benzen, toluen, kvasinky a škodlivé smogová plyny.

Fotokatalytický filtr zase rozkládá viry, bakterie, prchavé látky na bázi formaldehyd, benzen, toluen, jakož i spóry plísní, kvasinky, škodlivé plyny smogu.

Studený katalytický filtr pracuje na principu rozkládání nebezpečných plynů a těkavých látek na bázi formaldehyd, benzen, toluen a jiné.

UV lampa dokáže zničit bakterie, viry, kvasinky a plísně.

Uhlíkový filtr dokáže odstranit jedovaté, dusivé nebo zapáchající plyny a výpary, jako je čpavek, ocet a jiné.

Při výběru čističky si pozorně podívejte, jaký filtr zařízení obsahuje a jaké nečistoty ze vzduchu odstraňuje.


Cena náhradních filtrů a jejich životnost

Při výběru si nezapomeňte ověřit, jak dlouho vydrží filtr na jednu výměnu a jeho cenu. Někdy se vám může i cenově dostupná čistička prodražit. Důležitá je i životnost a reálná signalizace na znečištěný filtr a jeho výměnu. Na trhu najdete i sady různých filtry v jednom balení. Ty mohou obsahovat antialergický filtr a HEPA filtr s vysokou účinností, který lze použít v období pylových alergií nebo pokud máte chlupatého domácího mazlíčka. Filtry s aktivním uhlím zase výborně absorbují pachy z jídla a různé druhy zápachů. Některé antialergické filtry zase obsahují směs stříbra, apatitu a doplňkové antibakteriální látky.

 

Pozor na hlučnost a spotřebu energie

Mnoho uživatelů je po zakoupení čističky zklamaný z hlučnosti, kterou během provozu vydává. Hladina hluku je dalším údajem, který najdete v popisu konkrétního modelu. Ideální by bylo, aby nepřekročila hlučnost při provozu 30 dB. Přes den něco vyšší hlučnost nevadí, pokud však chcete používat čističku nonstop 24 hodin, zvolte takovou, která má regulaci výkonu. V noci budete moci snížit výkon a tím i hlučnost chodu čističky. Spotřebu energie zjistíte z údajů příkonu, který se obvykle udává pro minimální a plný výkon. Modely s automatickým režimem během provozu běží na minimální výkon, při kterém spotřebují několik jednotek wattů.

Smart a jiné funkce

Čističky najdete jednoduché se základním nastavením, ale i takové s doplňkovými funkcemi. Jsou připojitelné k smartphonem a jejich nastavení, ovládání zvládnete pohodlně z mobilu.


 
V závislosti na konkrétním modelu můžete občakávať tyto funkce:

- indikátor nebo zvukovou signalizaci výměny znečištěného filtru
- monitoring znečištění vzduchu
- několik rychlostních režimů
- automatický režim, kdy se zařízení vypíná v určitých intervalech nebo na základě znečištění
- senzorový režim
- noční režim
- pachový a prachový senzor
- samostatné zapínání ionizátoru
- LED displej s informacemi o stavu
- časovač
- UV lampu k odstranění bacilů a virů

 

Některé čističky nabízejí i světelný senzor a přepínají se automaticky při změně denního světla na noční režim. Vybrané modely mají několik stupňů kvalitního čištění vzduchu a najít můžete i čističku se zabudovaným Bluetooth reproduktorem. Po spárování s telefonem můžete poslouchat svůj oblíbený playlist.

Na závěr, pokud už jste si vybrali čističku do kanceláře nebo do domácnosti, mějte na zřeteli umístění čističky. Ta by neměla být přímo na zemi, ale přibližně ve výšce pasu někde na stolku nebo poličce. Neměla by být umístěna těsně u dveří nebo okna, ale spíše uprostřed mezi nimi.

Další věcí na kterou si třeba dávat pozor je uzavření prostoru během provozu čističky. Pokud máte zapnutou čističku vyhněte se větrání místnosti. Pokud potřebujete vyvětrat, učiňte tak s vypnutou čističkou a tu zapněte po vyvětrání.

 

 

Mnoho uživatelů si zaměňuje čističku vzduchu s zvlhčovačem. Klasické zařízení na zvlhčování suchého vzduchu nemají čistící účinnost vzduchu. Existují však i kombinované čističky vzduchu s integrovaným zvlhčovačem. Jimi vyčistíte vzduch v místnosti a můžete zvolit i požadovaný stupeň vlhkosti. Podle potřeby se dá zvlhčovač vypnout a používat pouze čistička vzduchu.

Pokud stále váháte nad čističkou, můžete si vzduch v kanceláři mírně vyčistit vhodnými květy. Některé druhy mají velmi dobré vlastnosti pohlcování nečistot z ovzduší. Rostliny vám nejen okrášlí pracovní prostředí, ale i vyčistí vzduch. Mezi takového druhy patří například Aloe Vera, Fikus, některé palmové rostliny, gerbera, chryzantéma a mnoho dalších.