Kancelář a škola

ChatGPT - Generative Pre-trained Transformer

Určitě jste zaregistrovali něco ohledně ChatGPT - univerzálním Chatbotu, který může změnit budoucnost internetu. Jedná se o Chatbota s umělou inteligencí, který dokáže vést smysluplné konverzace a odpovídat na vaše dotazy a zadání. Za tímto projektem stojí společnost OpenAI, která je známá také generátorem AI-art Dall-E. ChatGPT neovládá jen konverzaci, ale velmi dobře se orientuje v široké škále témat. Dokáže vytvářet zdrojový kód, příspěvky na sociálních sítích a dokonce i scénáře pro televizní pořady. Společnost OpenAI ve svém blogovém příspěvku o spuštění ChatGPT uvedla, že jeho „formát dialogu umožňuje ChatGPT odpovědět na doplňující otázky, přiznat své chyby, zpochybňovat nesprávné předpoklady a odmítat nevhodné požadavky“.

 

 

Fakta o ChatGPT

Jazykový model AI je „sourozencem“ InstructGPT, modelu, který také podrobně reaguje na pokyny uživatele a novější verze GPT-3.5. AI, která dokáže předpokládat, jaká slova budou následovat, když uživatel začne psát text. ChatGPT byl testován pomocí „Posilovacího učení z lidské zpětné vazby“ alespoň takto se to uvádí na webové stránce OpenAI. Testovací model byl testován pomocí doladění pod dohledem lidských trenérů. AI poskytovaly konverzace, ve kterých hráli na obě strany, uživatele a asistenta AI uvádí se na webové stránce společnosti. Následně lidští trenéři seřadili a ohodnotili odpovědi Chatbota a poté tato hodnocení poslali zpět Chatbotovi, aby se dozvěděl, jaký druh odpovědí se požaduje. Společnost nyní spoléhá na reálnou zpětnou vazbu od uživatelů při zlepšování technologie.

Zatímco testovací nebo základní verze je zdarma, tak OpenAI nedávno oznámila novou placenou prémiovou verzi svého Chatbota s názvem ChatGPT Plus (20 USD měsíčně). Zatím není k dispozici, ale už se můžete přidat do seznamu čekatelů. ChatGPT Plus poskytne přístup i během špičky, rychlejší odezvy a přístup k novým funkcím.

 

Chyba sítě ChatGPT „problém s kapacitou“.

Mnoho lidí, kteří se v poslední době pokoušejí použít ChatGPT, dostávali při pokusu o přístup na stránku upozornění „vyčerpaná kapacita“. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že vyzkoušet si to chce spousta uživatelů a také se již objevily „neoficiálně placené aplikace“, které zaplavily obchody s aplikacemi a podvedly tisíce lidí, aby zaplatili za bezplatnou službu.

Vezmeme-li v úvahu, kolik stojí spuštění ChatGPT je pochopitelné, že OpenAI omezoval přístup, když jsou jeho servery „zatížené“. Čekání může trvat několik hodin, ale budete-li trpěliví, nakonec to zvládnete. Ze všech problémů, kterým ChatGPT v současnosti čelí, je toto největší překážka, která zatím brání v masivnějším používání.

Jak se dostat k ChatGPT?

ChatGPT je k dispozici prostřednictvím webové stránce, takže si jej nemusíte stahovat. Třeba dodat fakt, že OpenAI ještě nevydala oficiální aplikaci, přesto jsou obchody s aplikacemi plné fake verzí. Existuje několik způsobů, jak nainstalovat ChatGPT. Můžete přejít na webovou stránku ChatGPT a uložit ji, jako aplikaci pro Windows přes Edge. Přejděte na stránku, klepněte na nabídku se třemi tečkami a umístěte kurzor myši na položku Aplikace. Chcete-li načíst ChatGPT z pracovní plochy, vyberte možnost “Instalovat tuto stránku jako aplikaci” .

Zdrojový kód pro ChatGPT si můžete stáhnout také z GitHub, ale uvědomte si, že to vyžaduje trochu technických znalostí, aby aplikace fungovala. Například je k dispozici robot Discord se systémem GPT, který si můžete nainstalovat na svůj server Discord.

Webová stránka ChatGPT je jednoduchá a obsahuje oblast pro vyplnění výsledků a textové pole ve spodní části stránky, do kterého mohou uživatelé zadávat dotazy. Samozřejmě vyžaduje registraci. OpenAI vyžaduje účet, abyste mohli používat kterýkoli z jeho nástrojů, takže pokud jej nemáte, budete se muset zaregistrovat. Máte možnost zvolit si jednoduché přihlášení pomocí účtu Google nebo Microsoft. V případě, že máte jiný druh e-mailu, můžete jej zadat ručně. Potom musíte zadat i telefonní číslo; mějte však na paměti, že k registraci do OpenAI nemůžete použít virtuální telefonní číslo (VoIP). Následně obdržíte potvrzovací číslo, které zadáte na registrační stránce pro dokončení nastavení.

Přesto máte možnost zadávat poptávky nepřetržitě, dokud nezavřete prohlížeč nebo neobnovíte vlákno, abyste vymazali předchozí požadavky. Máte také možnost použít ChatGPT v nočním režimu nebo denním režimu.

Co se zeptat ChatGPT?

A teď ta zábavná část. Od jeho spuštění lidé experimentovali, aby objevili vše, co Chatbot dokáže a co ne. Některé výsledky jsou ohromující. Opravdu vše závisí na tom, co od toho chcete. Chcete-li začít, zkuste jej použít například k napsání blogového příspěvku nebo dokonce zdrojového kódu, pokud jste programátor. Zvládne napsat recenzi, jakýkoli článek a nejspíš i diplomovou práci, esej nebo román. Možná i dobrý scénář k filmu.

Učitelé, správci škol a vývojáři již nacházejí různé způsoby, jak to vyřešit a zakazují používání ChatGPT ve školách. Jiní jsou optimističtější, pokud jde o to, jak by se ChatGPT mohl použít k výuce, ale plagiátorství bude nepochybně i nadále problémem v oblasti vzdělávání v budoucnosti. Existuje několik nápadů o tom, jak by ChatGPT mohl „vodoznakem“ označit svůj text a vyřešit tento problém s plagiátorstvím. V tomto směru ChatGPT nedávno spustil novou verzi svého vlastního nástroje pro odhalování plagiátů s nadějí, že potlačí část kritiky kolem toho, jak lidé používají generování textu. Používá novou funkci s názvem „AI text Classifier“, která funguje způsobem známým jiným softwarem pro plagiátorství. Podle OpenAI je však nástroj stále ve vývoji a má stále chyby.

Nahradí ChatGPT Google a jiné internetové vyhledávače?

Google se už desetiletí pokouší o to, co ChatGPT dokáže, a Chatbot údajně spustil „červený kód“ v rámci Google. V reakci na to společnost oznámila, že pomalu uvede na trh svou konkurenční umělou inteligenci Google Bard, která bude časem integrována do vyhledávání. Očekáváme, že v následujících měsících se objeví více z těchto alternativ ChatGPT .

Bard je stále ve stádiu vývoje a Google ho testuje, ale první reakce nejsou pozitivní. Ve skutečnosti první veřejné demo Barda ukázalo nepřesnou odpověď, která byla vyvrácena prvním výsledkem vyhledávání, což naznačuje, že ChatGPT a jeho deriváty v dohledné době nenahradí tradiční vyhledávače.

Ani Microsoft nezaostává a oznámil, že přináší ChatGPT jak do Bingu, tak do svého plného prohlížeče Edge. Zatím je k dispozici pro vyzkoušení a používá vylepšenou verzi modelu AI přítomného v ChatGPT s názvem Prometeus. Na rozdíl od aplikace ChatGPT může tato vylepšená verze zohledňovat nejnovější informace, zatímco ChatGPT dokáže shrnout pouze informace před několika lety.

I když ChatGPT přichází na Bing a Edge, ještě tady není. Microsoft má k dispozici pořadník Bing ChatGPT, který údajně překonal více než milion registrací za první dva dny. Neoficiálně se říká, že Microsoft tuto funkci zpřístupňuje vybraným uživatelům již nyní, takže úplné vydání můžeme očekávat v příštích měsících.

Stojí za vyzkoušení

Ať už si myslíte, že ChatGPT fascinující kus technologie nebo povede ke zničení internetu, jak jej známe, stojí za to si jej vyzkoušet, abyste viděli, co dokáže. Existují však omezení: nemůžete se OpenAI zeptat kvůli zavedeným bezpečnostním opatřením na „vybudování bezpečné a prospěšné umělé všeobecné inteligence“. To znamená, že jakékoli otázky, které jsou nenávistné, sexistické, rasistické nebo jakýmkoli způsobem diskriminační, jsou obecně zakázány.

 

Jakou můžeme očekávat budoucnost ChatGPT?

Není třeba pochybovat o tom, že technologický svět je právě teď posedlý ChatGPT a v dohledné době se to nezmění. ChatGPT-4, další iterace modelu, údajně výrazně zlepší přesnost a schopnosti ChatGPT. Zatím není stanoveno přesné datum vydání, ale New York Times informovali, že začne někdy v prvním čtvrtletí 2023.

Důležitým faktem však je, jak se vývojem bude ChatGPT integrovat do jiných aplikací. Microsoft údajně do ChatGPT investoval několik miliard dolarů, což už přináší první úspěchy. První integrace byla v Teams Premium, přičemž se objevily některé funkce OpenAI pro automatizaci úkolů a poskytování přepisů. Protože ChatGPT je nyní k dispozici v Bingu, je jen otázkou času, kdy uvidíme další technologie ChatGPT a OpenAI zabalené do aplikací jako PowerPoint a Word.

Pokud si nyní myslíte, že AI je velký problém, počkejte, až bude zabudována do nejběžnějších aplikací, které se používají v práci a škole. Nevíme, jak a kdy se to začne zavádět, ale jistě je to důležitá součást budoucnosti ChatGPT.

Hrozivý videoklip vytvořený AI

ChatGPT není zdaleka jediný. Na Redditu se před nějakým časem objevil videoklip vytvořený umělou inteligencí „Stable Diffusion“, která generuje obrázky, jako například Dall-E nebo MidJourney. Stable Diffusion se prezentuje, jako latentní model šíření textu na obrázek, který je schopen generovat fotorealistické obrázky při jakémkoli zadání textu, kultivuje autonomní svobodu na pořizování neuvěřitelných snímků a umožňuje miliardám lidí vytvářet ohromující umění během několika vteřin. Těžko říci na základě jakých klíčových slov tvůrci požádali AI Stable Diffusion o vytvoření klipu, ale je děsivý. Jak vnímá AI člověka jsme se přesvědčili i my, zadáním příkazu „Human a People“ k vytvoření obrázku. To co nám umělá inteligence vygenerovala nebylo moc příjemné. Přesvědčte se sami. O něco lépe dopadlo zadání „Printer“.

 

   

vygenerované AI DF #humans #people

 

      

vygenerované AI DF #printer