Kancelář a škola

Canon

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Při vyslovení brandu Canon, se nám nejčastěji vybaví profesionální fotoaparáty, objektivy, videokamery, optické přístroje a kvalitní fotografické tiskárny. Japonská společnost Canon Inc. má dlouhou historii a její počátky sahají do 30. let minulého století. Dnes patří k lídrům ve vývoji a výrobě s globálním zaměřením. Zaměstnává přibližně 200 000 lidí ve výrobních závodech a prodejních společnostech v Japonsku, Asii, Americe, Evropě a Oceánii. Společnost dodržuje principy své podnikové filozofie Kyosei. Produkty Canon se využívají nejen v domácnostech, v profesionálním fotografování, kancelářském odvětí, ale i v oblastech astronomie a zdravotnictví. Světu přinesla společnost Canon více než 3 200 patentů a zařadila se tak v žebříčku patentů těsně za velké společnosti, jako jsou IBM a Samsung Electronics.
 

30. léta 20. století

 
I když se oficiálně uvádí rok vzniku společnosti 1937, již v roce 1933 založil Goro Yoshida, který byl původně servisní technik kamer a Takeo Maeda v Tokiu, svou první společnost pod názvem Seiki Kogaku Kenkjúďzo - Laboratoř přesné optiky. Spolu s nimi se uvádí při zmínce o vzniku společnosti i jméno Saburo Uchida. Sám název napovídá zaměření společnosti. Na evropském trhu se v té době dařilo velmi dobře kvalitním německým fotoaparátem. Cílem nově vzniklé společnosti bylo vyrovnat se evropskému trhu. Inspirací pro první japonský fotoaparát byl německý model Leica. Již v roce 1934 se podařilo společnosti představit svůj první prototyp dřevěného fotoaparátu Kwanon (název byl odvozen od buddhistické bohyně). Zajímavostí je, že logo Kwanon vymyslel sám Goro Yoshida. V Evropě se používal název Kannon a později se promítl do názvu společnosti v jednodušší globální podobě Canon. Stejně se jmenoval i první 35 mm fotoaparát, který společnost uvedla pod značkou Canon Hansa v roce 1936. Tehdy se již tento produkt spojoval se společností Canon, která si zaregistrovala ochrannou značku Canon v roce 1935. V roce 1937 je založena Precision Optical Industry Co, Ltd av roce 1939 začíná s výrobou objektivu Serenar Lens. První nepřímá rentgenová kamera v Japonsku se objevila v roce 1940.
 
 
 

Poválečné roky

 
Druhá světová válka poznamenala a zasáhla Japonské hospodářství a otřásla i společností Canon, která se zmítala na pokraji krachu. Přesto hned první poválečné roky znovu rozběhla svou činnost. Začala zvyšovat výrobní kapacity a investovala do vývoje vlastních technologií. Minimalizovala tak počet komponentů jiných výrobců v svých produktech. Šlo hlavně o konkurenční Nikon. Prošla také od napodobňování fotoaparátů, nejvíce používané německé značky Leica k vlastním řešením. V roce 1948 již společnost vyráběla v svém závodě vlastní optiku Serenar. Vznikla společnost Canon Camera Co., Inc. Fotoaparáty Canon dostali zelenou i od tehdejší Japonské vlády, která je označila za prioritní v rámci obnovy exportu poválečného Japonska. V roce 1949 se dostaly akcie společnosti Canon na Tokijskou burzu. V roce 1955 již společnost Canon expandovala na světové trhy. V USA otevřela svou pobočku pro americký trh a o něco později následovala Evropa. Sídlem zastoupení pro evropský trh se stala Ženeva. Právě v tomto období vzniklo aktualizované logo společnosti Canon, které se používá dodnes.
 

Historie loga Canon

 
První logo společnosti vzniklo podle návrhu Goro Yoshida a byl to název Kwanon s buddhistickým symbolem bohyně milosrdenství a plameny. Toto dosti komplikované logo se změnilo ještě v roce 1934 na jednodušší logo, pouze ozdobné písmo názvu Kwanon. V roce 1935 kdy se společnost přejmenovala oficiálně na Canon, vzniklo nové logo v černé barvě v jednoduchém fontu. Změna se udála v roce 1953 název Canon zůstal i černá barva, ale změnil se znovu font písma. V roce 1956 logo znovu změnilo font. Poslední změna loga přišla krátce poté a sestávala v nahrazení černé barvy červenou. Typické červené logo Canon je dodnes ve stejné podobě, již více než 60 let.
 
 

 

Fotoaparáty a kamery značky Canon putují do světa

 
V roce 1952 představil Canon první 35 mm fotoaparát s bleskem. O rok později spolupracoval na vývoji televizní kamery spolu se společností NHK Science and Technical Research Laboratories. V roce 1956 předvedl svou kameru Canon 8T - 8 mm cinecamera. Spolu s fotoaparátem Canon L1 tato kamera Canon 8T - 8mm, získala cenu za design udělenou japonským ministerstvem mezinárodního obchodu a průmyslu. V roce 1959 představila společnost první fotoaparát typu SLR (Singel-Lens-Reflex) pod názvem CanonFlex. Předběhl ním legendární model Nikon F od společnosti Nikon, která byla jistý čas dodavatelem komponentů pro Canon. Rok 1959 byl úspěšným i díky dalšímu produktu, který Canon představil. Byla to kamera Reflex Zoom 8, na 8 mm film s optickým přiblížením 10 - 40 mm, f / 1,4. Společnost dále pokračovala ve vývoji a výrobě ve fotografickém segmentu a v roce 1961 vyvolala prodejní boom fotoaparátem Canonet, kterému nedokázali jiný výrobci cenou konkurovat. Na úspěšnou nit navázal 35 mm model Canon 7, který měl 50 mm objektiv a světelnost f / 0,95. Z jeho základů čerpali další modely Canon 7s a Canon 7s Type II. Následovaly další úspěšně modely fotoaparátů, kamer a novinky na poli objektivů. 60. léta celkově posunuli Canon dopředu ve vývoji a výrobě fotoproduktov. Na trhu se objevila i jejich první elektronická kalkulačka Canola 130 s 10ti tlačítky a numerickou klávesnicí. Společnost Canon se posunula zase o krok dál a začala s výrobou kopírovacích strojů. Jejich prvním produktem v tomto segmentu byl Canofax 1000. Koncem 60. let se společnost přejmenovala na Canon Inc.
 

80. léta - Tiskárny, kopírky i počítače

 
Začátek 70. let se Canon pochlubil první japonskou kopírkou NP-1100. Šlo o PPC (Plain paper copier) kopírku. V té době vstupuje i na trh s osobními kalkulačkami. Nezapomíná ani na fotoaparáty a představuje nový model Canon SLR F-1. To už společnost Canon patřila mezi uznávaného výrobce fotoaparátů a fotografického příslušenství pro profesionální fotografy. V roce 1973 se Canon prosadil i výrobou barevných kopírovacích strojů a o 2 roky později již vyvinul svou laserovou tiskárnu. Hned na to představil fotoaparát SLR, model AE-1 se zabudovaným procesorem (CPU). Šlo o plně automatizovaný fotoaparát. Další model A-1 už měl 5 režimů (AE). Na konci 70. let měl Canon v portfoliu i kompaktní fotoaparát s autofokusem. To nebylo zdaleka vše a společnost Canon nejenže zvýšila své prodeje, ale představila svůj 16bitový počítač Canon AS-100. V roce 1981 spatřil světlo světa, na tu dobu ultra rychlý-kopírovací stroj NP-8500 Super, který dokázal vytvořit 135 kopií za minutu. První inkoustová tiskárna Canon BJ- 80, s technologií Bubble Jet se objevila v prodeji v prosinci 1985. V tomto období uzavřela společnost Canon několik dohod o spolupráci s firmou Hewlett-Packard, s firmou Siemens AG a společností Eastman Kodak. Dokonce udělila licenci na kamerové technologie korejské společnosti GoldStar (dnešní LG).
 

Systém EOS a velký rozmach 90. let

 
Electronic and Optical systém byla zkratka pro EOS, novinku, kterou dostal fotoaparát s automatickým zaostřováním SLR spolu s řadou objektivů EF. EOS používá Canon dodnes. Bylo to v roce 1987, kdy Canon představil i barevnou kopírku CLC-1. Pro tento úspěšný rok to však nebylo všechno. Společnost zároveň představila i objektiv pro televizní kamery, až s 50-násobným zoomem. Začátek 90. ​​let se nesl ve znamení nejmenší kamery na 8 mm film, model Canon UC-10 a malého fotoaparátu s hmotností jen 500 gramů, model Canon EOS 1000QD. Ve stejném roce přinesla společnost na trh i přenosnou tiskárnu BJ-10v. V 90. letech se již společnost zabývala úspěšně vývojem feroelektrické displeje z tekutých krystalů (FLCD). Představila první kopírku na světě s technologií proti padělání. A kromě nových modelů fotoaparátů, hlavně první digitální zrcadlovky Canon EOS DSC 3, která už měla vlastní 16 MB paměť, slot pro PCMCIA kartu a 1,3 Mpx se v prodeji objevila i první barevná inkoustová tiskárna Canon BJC-820. Canon spolu s IBM spolupracovali v 90. letech na vývoji počítače se zabudovanou tiskárnou. Následující roky společnost Canon vyvíjela nové fotoaparáty, videokamery a příslušenství a pomalu přecházela na digitální technologii. Ve výrobě tiskáren úspěšně pokračovala a v roce 1999 představila plně barevnou inkoustovou tiskárnu Canon BJC-8200, která obsahovala novou technologii tiskové hlavy MicroFine Droplet Technology. Nové milénium odstartoval Canon produkty, které umožnily přímý tisk z digitálního fotoaparátu do tiskárny. na trh přichází s podnikovým řešením tisku a to zařízením imageRUNNER iR 3300, které již obsahuje eko-technologii, šetrnou k životnímu prostředí.
 
Společnost Canon po roce 2000 dostává na trh produkty pro digitální technologii, která zažívá velký boom. Digitální fotografie se stává trendem a Canon představuje nové modely fotoaparátů. Velký úspěch zaznamenala digitální zrcadlovka Canon EOS 300D, která se prodávala za příznivou cenu. Stala se tak dostupným fotoaparátem, nejen pro profesionály. K výrobě fotoaparátů, která Canon významně proslavila do svého portfolia přidává společnost i tiskárny pro fotografický tisk. Překvapením roku 2006 byla malá přenosná fototiskárna Selphy ES1. V kompaktním těle měla zabudovaný 2,5 "displej, zásobník na papír a slot pro paměťové karty. Připojení fungovalo pomocí IrDA nebo technologie Bluetooth. Krátce předtím se dostaly na trh i inkoustové tiskárny Canon Pixma iP 8500. Zajímavé byly novým systémem ChromaLife 100, ale i nadčasovým designem.
 

Tiskárny Canon

 
Tak, jako fotoaparáty a kamery i tiskárny se staly produkty, které se výborně prodávaly. Společnost Canon začala s výrobou tiskáren již v 70. letech. V roce 1972 předvedla první zařízení NP-70 PPC s kapalina-suchým systémem. O rok později již na trh dostala první japonskou barevnou PPC kopírku. V roce 1975 předvedla společnost Canon novou technologii pro svou první laserovou tiskárnu. V roce 1978 uvádí kopírovací zařízení NP-8500 a používá laserovou technologii. Rychlý kopírovací stroj NP-8500Super má připravený pro rok 1981. Tiskárna PC 70 je zase, jako první tiskárna pro obyčejný papír připravena pro svět v roce 1984. Ve stejném roce již společnost Canon oznamuje, že má laserové zařízení s faxem. Přicházejí nové laserové kopírky a tiskárny. Model LBP-8 / CX je v té době nejmenší a zároveň i nejlehčí tiskárnu na světě. Ani ne o rok později už tu máme první inkoustovou tiskárnu BJ-80 a novou technologii Bubble Jet. O něco později přicházejí na trh kopírky FC-3 a FC-5 a Fax L3100. V roce 1988 povýší technologie Bubble Jet na barevný režim ve formátu A1. A máme tu rok 1989 (můj oblíbený rok), kdy Canon uvádí barevný kopírovací stroj CLC-500. Nešlo a malé zařízení. Po roce 1990 se to rozběhlo kopírkou s vysokou rychlostí se systémem Fuzzy Logic a malou přenosnou tiskárnou BJ-10v. Canon se snaží vyhnout padělání při kopírování novou technologií. V té době je právě padělání peněz přes kopírku populární. Canon BJC-820 je první inkoustová barevná tiskárna značky Canon, která se objevila v roce 1992. V té době už dosahuje výroba kopírovacích zařízení Canon hranici 10 milionů. Tiskový system Bubble Jet je oceněn a společnost představuje technologii duplex při kopírovacím zařízení CLC800. Po roce 2000 si už můžeme vychutnat eko-zařízení imageRUNNER 3300. Hned nato barevnou laserovou tiskárnu LBP-2810/2710 s Four-Color Vertical In-Line Engine. Po roce 2003 se dostává na trh velkoformátová tiskárna W8200 s pigmentovým inkoustem. Na přelomu roku 2004 tu máme Canon Pixma, sérii inkoustových tiskáren s designem, který si oblíbili uživatelé na celém světě. Systém 12ti inkoustů Lucia byl poprvé představen s modelem imagePROGRAF iPF9000. Hned nato je tu něco pro fotografy. Canon Selphy ES1. Tiskárna Pixma PRO 9500 zase dokáže tisknout na širokou škálu papírů od A3 + a má tichý provoz. Po roce 2009 Canon zavedl řadu multifunkčních zařízení nové generace imageRUNNER ADVANCE. Hned nato společnost Canon představila sérii multifunkčních inkoustových zařízení Pixma MG8500 / MG6100 se systémem Inteligent Touch System. Vedle tiskárnách se mihne v roce 2011 i Canon Océ a komerční fotografické tiskárny. V roce 2012 již Canon představil tiskárna s 12-barevným inkoustovým systémem LUCIA. MAXIFY - modelová řada inkoustových tiskáren, která je dodnes populární se objevila poprvé v toku 2014. V roce 2015 přinesla na trh společnost Canon produkční tiskárna imagePRESS C10000VP, která dosahovala rychlost tisku 100 stran za minutu. MFP imageRUNNER ADVANCE C3500 s funkcemi, které zajišťují vynikající ovladatelnost a produktivitu přišla na trh v roce 2017. Dnes je v nabídce společnosti Canon velké množství zařízení pro tisk, které pokrývají potřeby domácností, malých a středních firem i velkých korporací.
 
 
 
                                          
 

 

Aktuální modely tiskáren a multifunkcí

 
V současnosti tvoří portfolio společnost Canon bohatá nabídka tiskáren a multifunkcí do domácnosti, ale i tiskáren pro malé a středně velké firmy s inkoustovou nebo laserovou technologií. Profesionální fotografické tiskárny a kompaktní přenosné tiskárny. Tiskárny s tankovými zásobníky. A samozřejmě i vysoce výkonné tiskárny a faxy, pro velké podniky a komplexní řešení podnikové tisku. V tomto segmentu se nachází také originální spotřební materiál pro tiskárny Canon. Pro domácí uživatele je velmi oblíbenou série Canon Pixma. Ve firmách zase dobře rezonuje modelová řada Maxify. Fotografickému světu jsou dobře známé tiskárny série Selphy nebo malé přenosné tiskárny. Zoemini jsou trendovými zařízeními pro mladé. Profesionální fotografové sáhnou po modelech Pixma PRO a grafické studia po modelech imagePROGRAF. Pro kancelářské prostředí má Canon připraveny své modely i-SENSYS a imageRUNNER. Portfolio společnosti, která je zde již více než 80 let je bohaté a zákazníci milují tiskárny, fotoaparáty a videokamery brandu Canon.
 

Závěr

 
Společnost Canon přinesla množství patentů a podílela se na vývoji nových technologií, ať už sama nebo ve spolupráci s jinými významnými společnostmi. Získala řadu ocenění a její produkty se dostaly do celého světa. Značka Canon silně rezonovala a stále rezonuje ve fotografickém odvětí. Dnes je výrobcem vysoce hodnocených fotoaparátů, videokamer, kvalitních objektivů a jiného fotografického příslušenství, skenerů, projektorů, síťových kamer, dalekohledů, kalkulaček a samozřejmě tiskáren a multifunkcí. Ty nabízí s různými technologiemi tisku, pro uplatnění v domácnostech, malých firmách, ale i ve velkých podnicích.
 
Věděli jste, že společnost Canon je oficiálním sponzorem mistrovství světa Ragby 2019?
 
Společnost Canon je oficiálním sponzorem mistrovství světa Ragby, které se budou konat v 12ti městech po celém Japonsku od 20. září do 2. listopadu 2019. Na oficiální stránce Canon (global) běží již odpočítávání ke dni zahájení Rugby Word Cup 2019 Japan.