Kancelář a škola

Brother

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Další společností, která se řadí mezi významné výrobce tiskáren je japonská společnost Brother. Společnost Brother Industries, Ltd. se zabývá výrobou a prodejem komunikačních, tiskařských a elektronických produktů a zařízení. Působí v několika segmentech: Tisk a řešení, osobní a domácí podnikání, stroje a řešení, síť a obsah, průmyslová část, obchod a jiné. Sektor tisku a řešení Business nabízí tiskárny, zařízení typu all-in-one (vše-v-jednom), faxy a elektronická zařízení. Sektor Personal and Home Business se skládá ze šicích výrobků, mezi které patří domácí šicí a vyšívací stroje. Sektor strojů a řešení Business dodává průmyslové šicí stroje a obráběcí stroje. Síť a obsah Obchodní segment poskytuje karaoke systémy, systémy poskytování obsahu a služby obsahu. Průmyslová část podnikání nabízí redukční zařízení a ozubená kola. Sektor Ostatní se zabývá prodejem a pronájmem nemovitostí.
 
Společnost založil Kanekichi Yasui v Nagoji (Nagoya - 4té největší město v Japonsku) roce 1908. Její název byl Yasui Sewing Machine CO. Později se přejmenovala na Yasui Brother 's Sewing Machine CO. a vedení převzal syn Masayoshi. V roce 1934 se Yasui Brother 's Sewing Machine CO. přejmenoval na společnost Nippon Sewing Machine Manufacturing CO. V roce 1941 si společnost registrovala Brother Sales, LTD. jako prodejní společnost pro oblast Japonska. V roce 1955 je již společnost vedená pod názvem Brother Internacionál Corporation. Přibližně 7 let působí společnost pod tímto názvem, který se změní v roce 1962 na Brother Industries, Ltd. Vraťme se však do historie, která začala před více než 100 lety.
 

Oprava šicích strojů a nákup první továrny na šicí stroje v Evropě

 
První zmínky o společnosti Brother se spojovaly s jejich opravárenskou činností. Nabízeli služby oprav šicích strojů. V roce 1928 už měli v prodeji svůj první šicí stroj Sho-san-Shiki s řetězovým stehem. Sériovou výrobu šicích strojů pro domácnosti odstartovali v roce 1932 strojem Model 15 Typ 70. V roce 1957 se společnost zapsala do povědomí i v Evropě. Vzniklo Brother Europe, které od roku 1958 působí v Irsku a je členem Brother Group Globál. Pro tehdejší firmu Brother v Nagoji to byl jeden z prvních milníků, pro rozvoj a expanzi na evropský trh. Brand Brother si od roku 1968 každý spojoval s výrobou šicích strojů. V anglickém Manchesteru odkoupila společnost továrnu na výrobu šicích strojů, která měla problémy s nedostatkem investic. V této továrně se vyráběly velmi oblíbené šicí stroje značky Jones. Tento krok pomohl firmě Brother etablovat se i na anglickém trhu. Rok 1979 spatřil světlo světa první elektrický šicí stroj ZZ3-B820 Opus 8. Dodnes jsou šicí stroje Brother jedněmi z nejžádanějších na trhu. Samozřejmě, že jde už moderní modely ovládané mikroprocesorem s displejem a množstvím funkcí.
 
 

Od šití k tisku

 
V roce 1971 představila společnost svou první vysokorychlostní jehličkovou tiskárnu. V té době už byla jehličková tiskárna společnosti Digital Equipment Corporation zhruba rok po předvedení. Jehličková tiskárna, kterou představili Brother spolu ve spolupráci se společností Centronics, model M101 však získala titul první vysokorychlostní jehličková tiskárna na světě. To, že k takové spolupráci došlo bylo způsobeno hlavními představiteli těchto firem. Max Hugel prezident Brother International Corporation a Max Howard zakladatel Centronics výrobce počítačové tiskárny, byly v té době sousedy. Jejich obchodní vztah vznikl, když Max Howard hledal výrobce pro tiskové mechanismy. Jehličková tiskárna M101 dokázala tisknout 162 znaků za sekundu. Podporovala 62 znaků, včetně 26 speciálních znaků a obsahovala paralelní port.
 

Nejzajímavější milníky v historii společnosti Brother

 
1982 - první elektronická tiskárna Brother
 
Kromě sériově vyráběných šicích strojů, jehličkových tiskáren se Brother úspěšně probojovali na trh i se svým prvním elektrickým psacím strojem JP15 EM-1 (1980). V roce 1985 tak získala společnost celosvětové uznání jako inovátor v odvětí kancelářské techniky. To jí dopomohlo k dalšímu růstu. Psací stroje však nebyly neznámým produktem pro Brother. Mechanické byly v jeho portfoliu již od roku 1961, mechanický psací stroj typ JP1-111 se vyvážel i do USA. Psací stroje prošly změnou designu a inovacemi. Velmi populární na tu dobu byly psací stroje Brother JP3. Dalším zajímavým produktem z tohoto období byla elektronická tiskárna EP-20. Šlo o revoluční přenosné zařízení, které bylo poháněny bateriemi. Obsahovalo termální hlavu a displej s tekutými krystaly. Nejvíce na něm zaujaly kompaktní rozměry a možnost přenášení. Někde se uvádí, že si šlo o elektronický psací stroj a jinde zase, že to byla elektronická osobní tiskárnu, na které jste měli klávesnici pro psaní a výstup pro papír.
 
 
1987 - první laserová tiskárna Brother
 
Dalším důležitým milníkem společnosti Brother byla laserová tiskárna. Společnost nezaostávala ve výrobě produktů s nejnovějšími technologiemi. V roce 1987 rozšířila společnost Brother své podnikatelské aktivity o informační a telekomunikační zařízení. Výsledkem byl FAX-100. První laserová tiskárna Brother model HL-8 odstartovala další úspěšný segment v níž je dnes Brother jedním z předních výrobců. Označení HL používá dodnes.
 
1988 - první tiskárna štítků Brother
 
Ani zde společnost nezůstávala a připravila uživatelům nový, inovativní produkt na tisk štítků. Dodnes jsou v nabídce výrobce stále nové modely tiskáren samolepicích štítků. Odstartovala tím inovaci označování výrobků štítky s textem. Etikety a štítky z jejich tiskáren patří mezi jedny z najtrvácnejších.
 
1991 - programovací šicí stroj
 
Šicí stroj, model PC-7000 s výšivkou, byl představen v roce 1991. Díky paměťové kartě bylo možné reprodukci 900 typů vzorů a barevnou výšivku až s 5 barvami. PC-7000 nabízel video tutoriály se základními operacemi a metodami šití, automatickým řezačem nitě a automatickým seřizovačem nitě.
 
1992 - JOYSOUND karaoke systém
 
První online Karaoke systém JOYSOUND využívající ISDN linky v průmyslu byl předveden v roce 1992. Jeho výhodou byla rychlá distribuce písní a větší vyber skladeb oproti laserovým diskem. Společnost Brother v tom období dominovala ve výrobě karaoke systémů, systémů poskytování obsahu a služeb obsahu.
 
1993/ 94 inovace FAXU
 
První FAX z roku 1987 dostal po několika letech vývoje svého nástupce. Model FAX-600 se prodával v té době na americkém trhu za 399 amerických dolarů. Byl tak dostupný i do malých firem a domácností. Už v té době se sebere Brother myšlenkou spojení tiskárny a Faxu. Můžeme říci, že FAX-600 byl základem pro vývoj zařízení All-in-One.
 
1994 - první cenově dostupná laserová tiskárna pro uživatele SOHO
 
Zkratka SOHO definovala (small office/ home office). Společnost Brother představila v roce 1994 první tiskárnu s laserovou technologií Brother HL-630, která byla cenově dostupná i pro malé firmy a domácí kanceláře. Se spouštěcí cenou 399 amerických dolarů, byla nejlevnější laserovou tiskárnou, jakou jste si v té době mohli koupit. Na tu dobu měla skvělé parametry. Za minutu vytlačila 6 stran v rozlišení 300 x 300 Dpi. Tiskárna pracovala s výkonem procesoru 25 Mhz, se standardní pamětí 512 KB, kterou bylo možné rozšířit až na 2 MB. Konektivita byla zastoupena paralelním portem a volitelným sériovým portem. Dnes mohou tyto hodnoty vyvolat úsměv, ale v roce 1994 vyvolávaly přinejmenším obdiv.
 
1995 - první multifunkční zařízení
 
V roce 1995 překvapila společnost Brother svým prvním multifunkčním zařízením. Obsahovalo fax, laserovou černobílou tiskárnu, kopírku a skener. Díky vysokému výkonu, množství funkcí a přesto kompaktní velikosti se model Brother MFC-4500ML stal hitem průkopníkem pro vývoj dalších zařízení v tomto segmentu. O dva roky později už Brother uvedli na trh barevnou laserovou multifunkci model HL-7000FC a v roce 1999 svou první mobilní tiskárnu MP-21C.
 
1997 - první inkoustová tiskárna Brother
 
Společnost pokračovala po úspěchu s laserovými tiskárnami výrobou inkoustových tiskáren s nejnovějším standardem inkoustové technologie. Série kompaktnějších inkoustových modelů s barevným tiskem, vycházela z integrace funkcí laserových tiskáren Brother.
 
1999 - rok ocenění
 
Od roku 1999 společnost přicházela s novými vylepšenými modely v segmentu tiskáren a multifunkcí. Kromě nových funkcí, dostali nové modely více výkonu, vyšší rychlost tisku a podporu USB portů. Model Brother HL-1240, který byl bestsellerem roku 1999 získal ocenění za Nejhodnotnější produkt (hodnocení od PC Computing, CNET.com, Editor Choice). Umístil se na 1. místě v seznamu PCWorld 's, žebříček Top 10 tiskáren za rok 2 000.
 
V roce 2002 představila společnost svou první mobilní tiskárnu s kompaktními rozměry a v roce 2007 přišla na trh se svou první tiskárnou RFID (radiofrekvenční identifikace) štítků.
 
Společnost Brother Industries, Ltd., pokračovala ve výrobě tiskáren, multifunkcí s inkoustovou a laserovou technologií a přinášela nové vylepšené modely. Měnil se design, velikost se stavěla stále kompaktnější a přibývá výkon, rychlost tisku a možnosti připojení. V současné době najdete v segmentu tisk a kancelářské zařízení společnosti Brother: tiskárny, multifunkce, skenery, faxy, tiskárny štítků, přenosné tiskárny a spotřební materiál. Kromě toho nabízí komplexní firemní řešení. Aktuální nabídku produktů a zařízení doplňují šicí a vyšívací stroje, průmyslové šicí stroje a významnou část výroby tvoří průmyslové stroje. V součastnosti tvoří nabídku inkoustových a laserových tiskáren a multifunkcí modelové řady MFC, DCP a HL.
 
 

Rozmach společnosti a expandování na světové trhy

 
Brother Industries, Ltd., patří dnes k významným společnostem s dlouholetou tradicí. Na své cestě rozvoje odkoupila několik jiných společností a stala se společností s globálním zaměřením. Její produkci tvoří vlastní výrobky značky Brother, ale také OEM produkce ve spolupráci s jinými společnostmi. Od roku 1954 do roku 1977 společnost Brother založila své regionální společnosti v USA, Irsku, v Montrealu Kanadě, v Paříži ve Francii, Frankfurtu, Amsterdamu a v Sydney v Austrálii. V roce 1989 se dostala do Malajsie, kde založila Brother Industries Technology a začala s výrobou komponentů pro zpracování informací o produktech. Následovala Čína v roce 1991, kde Brother založili výrobní společnost Zhuhai Brother Industries, CO, Ltd. Později vzniká v Číně několik nových společností Brother. Svou výrobu přenesla společnost Brother nejen do Malajsie a Číny, ale i do Vietnamu a na Filipíny. V roce 2008 oslavili Brother 100 let založení firmy a podnikání. Letos jim připadne výjimečné 111. výročí od vzniku. Dnes společnost dodává své produkty a služby zákazníkům ve více než 40ti zemích a regionech světa. Na Slovensku má Brother Industries, Ltd. od roku 2007 výrobní podnik Brother Industries Slovakia s.r.o, který se nachází v Krupině a je jedním z 28 výrobních podniků japonské společnosti. Podnik se zaobírá výrobou nových a recyklovaných tonerových kazet.
 

Společnost Brother a životní prostředí na naší planetě

 
Společnost Brother se aktivně zapojuje k ochraně životního prostředí. Filozofie společnosti zahrnuje zásady ochrany životního prostředí, kde dominuje ekologická strategie a environmentální politika společnosti Brother a její aplikace. Možná nevíte, že v rámci projektu Brother Earth a sbírky Klik pro zemi (Click for the Earth) se vybrali finance i na obnovu Vysokých Tater. Projekt Zasaď strom (Make a Home) v roce 2015 byl orientován na zalesňování v oblasti Tater, kde silný vítr v roce 2004 zdevastoval velkou část lesa.
 
Od roku 1987 do roku 1999 (nepřerušeně) byla společnost Brother sponzorem fotbalového klubu Manchester City. V roce 2019 se staly Brother UK spolu-sponzorem cyklistického týmu Vitus Pro. Ten nese v současnosti pojmenování Vitus Pro Cycling Team, Powered By Brother UK.